(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

  • 7 053
  • 277
  •   2
Отговори
# 270
  • Немция
  • Мнения: 7 720
И моят големият казва "одим" Satisfied, не знаех, че е толкова масово.
По принцип моите деца нямат акцент в българския благодарение, на първо място, на роднинските срещи и по-дългите посещения от баби/дядовци, когато бяха малки. Вкъщи се говори на български, но помежду си брат си повече на немски.

Таня, при развеждането на 2 деца по един куп активитети обикновено насреща е нужен един по-свободен родител.

Добро утро, последните 2 дни дъждът ни подмина, от Кьолн нагоре Германия беше суха и слънчева.
Днес обаче ще прикапе. И е доста студено за септември.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 14:31 от Бибит

# 271
  • Мнения: 1 155
Една от причините да работя на непълен ден е точно разкарването по спортове, музикални инструменти и т.н. Мъжът ми работи вечер до късно и 80% от развозването на децата се пада на мен. Голямо облекчение беше, когато започнаха да се предвижват сами с колело, мотор, кола. Зимата карам и вземам малката щерка, защото не искам да се движи сама в тъмното.

При нас за някои спортове се чака доста. В отбора по спортна гимнастика от 2 години не вземат нови деца, защото няма достатъчно треньори. В съседните клубове положението е същото. Имаше опасност децата да останат без треньор и се бяхме видяли в чудо къде да запишем щерката. Тя не дава и дума да става за друг спорт, но от тази есен имат двама треньори за напредналите, както и две от големите състезателки поеха малките.

При нас вали от една седмица и вече взе да ми писва, а едва започва есента. 🤪

# 272
  • Мнения: 10 785
явно х то в началото не го чуват или не го очакват . Например хабен има съвсем друго звучене на х то от ходим Пробвайте с хвърчило. вероятно ще излезне върчило. А възглавницата беше гъзглавница.
Но това само при едното ми момче. Малкото е съвсем друго и винаги на всички езици е имал много ясно изказване на думите, много правилно, много внимателно и ахтзам. При него до сега не съм имала неточносто. Вероятно е дос лух, а може и до друго. Специалистите да кажат.
При малкия е по-скоро въображението.Ако не знае нещо си го конструира по контекст.  Баща му го изпитва по английски и на Glückspilz превода му беше lucky mushroom Simple Smile

На мен ми е много добре. Само на кучето не му пасваше, но взе да привиква гледам.

# 273
  • Мнения: 60
Да не ви разправям при нас какви бисери на БГ има. Що несъществуващи думи чуват ушите ми... Но много добре ги измисля, поне принципът на словообразуване му е ясен. Grinning ГолЕм зор видяхме да го научим да използва правилно "ходя" и "отивам". Ужас. Въпросът "Къде ходим?" ни докарваше и двамата с баща му до бяс. Joy А дребното е инат и 1/2 и спори все едно има тапия за БГ филолог. Аз чувам акцент на БГ, не може да казва "Р" и "Л". Sad И словоредът често не е баш български. Но то много езици се насъбраха.

Аз искам рецептите за ябълкови сладкиши. Насъбрали сме пак не знам колко кг. Blush Мус никой не иска да яде, някакво сладко с подправки ми се върти в главата, да върви към сирена ако може... трябва да потърся рецепти.

При нас днес много гадничко ръми цял ден. Но сега ще изляза на разходка, не мога без дневна светлина и поне няколко км ходене. Sad

# 274
  • Мнения: 2 850
Ахахаха! Явно наистина са типични някои грешки. “И ние в голямата пауза ходим на двора” (вместо отиваме). “Трябва да ходя на тоалетната”. Времената също са малко объркани. Исторически събития се разказват “И той Х (някоя историческа личност) … каза, направи, забрани … “ На нас не ни е драма, акцент има също.

4 ябълки (около 1 кг)
2 сл лимонов сок
200 гр брашно
1 пак пудинг ванилия
3 чл бакпулвер
120 гр захар
3 яйца (М)
150 гр меко масло
50 мл мляко
За поръсване:
1 пак ванилова захар
1/2 чл канела
Предварително загрята фурна 180 градуса горен и долен нагревател (160 вентилатор).
Форма с диаметър 26 см, хартия за печене.
Ябълките се обелват, махат се семките, режат се на резени не много тънки (около 1 см). Смесват се с лимоновия сок.
В купа се смесват сухите брашно, пудинг, бакпулвер и захар. Добавят се яйцата, мяслото и млякото и се бърка около 3 мин на висока степен. Тестото се изсипва във формата. Ябълките се набучват отгоре. Смесва се виниловата захар и канелата и се поръсват отгоре. Пече се около 35 минути.
Тези дни мисля да го правя. Много сочен и вкусен беше като го опитах. По моя вкус бих сложила повече захар.

# 275
  • Мнения: 10 785
А как обясняват на баба си как стигат до училището – аз карам трамвай или карам влак ...
или играя на китара , пиано
и подобни разни. Според мен всички превеждат буквално.
Di Soleil пудинга няма ли да го направи клисав отвътре ? В смисъл аз обичам много рохкав кухен.
Аз изобщо не съм по кухените. В същност мислих че и този няма да стане , но взе че стана разкошен както аз го обичам. https://www.swr.de/leben/rezepte/kuchen-und-torte/rezept-walnuss … elkuchen-100.html това опитах
 

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 22:47 от bella-ciao

# 276
  • Немция
  • Мнения: 7 720
Моите се бъркат със земя и под.
Когато обясняват нещо как е паднало на земята навън, не казват "падна на земята", а"падна на пода".

Днес големият научил негов немски съученик-приятел на думата "чушкопек" и са се забавлявали с нея. Grinning

Di Soleil, твоята рецепта много прилича на моята- особено, като прочетох за пудинга в тестото.
Моят сладкиш е със сравнително тънко тесто и редя ябълките ето така, много го обичаме и ние:

# 277
  • Мнения: 8 749
Синьо, би ли споделила как правиш ябълков мус?

Общи условия

Активация на акаунт