(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 10 517
  • 379
  •   2
Отговори
# 360
избираме сега. ще пиша.
Ябълките стават за прехрана. Есента всичко ми е с ябълка. Домочадието попривикна.

# 361
  • Berlin
И аз за първи път чувам за такова бране на ябълки.😮

# 362
Около нас се произвежда ябълково вино и ябълките са поминък тук, та знам, че може да се бере от фермите. Аз такива желания нямам, та не съм пробвала. Децата в началното училище ходиха в ябълкова ферма, да видят как се прави ябълков мус и си набраха за училище ябълки.

# 363
  • Немция
Abs, с търсачката намирам доста възможности за Äpfel selber pflücken  около и в Берлин, трябва да се провери кога е отворено за бране.

Дени, ние на първо място заради децата сме ходели да берем ябълки, но взе, че и на нас ни хареса.
Хем си правим разходка сред есенна природа, хем на децата им хареса да събират ябълки, а то бързо се бере- не е като дребен плод; хем хапваме после различни сортове.
Не е задължително да се берат големи количества.

# 364
Бибит,
Това е чудесно за вас. Но нас не ни влече.

# 365
Ягоди ходим да берем ние 🤣
И аз не бях чувала за ябълки, но съвсем е разбираемо след щандовете с тикви, които не са охранявани от никого и брането на цветя.

# 366
Аз събирам паднали ябълки под разни безпризорни дръвчета наоколо (не Obststreuwiesen). Blush Преди малко спретнах сладкиш с такива. Все са някакви стари сортове, някои са възкисели, но много ароматни и чудни за сладкиш. От корите става страхотен чипс, който изненадващо е сладък, а не кисел.

# 367
Рейна, брането на ябълки е класика.
Не може да няма някъде около вас. Сезонът лека-полека приключва, днес имахме възможност за бране само на два сорта, но преди години в края на септември сме брали от 5-6 сорта ябълки.
Бибит аз като не знам и не съм търсила. Не ни е чак от любимите плодове в сравнение с ягодите които берем в много големи количества. Със сигурност има някъде. Тази година явно изпуснахме.
Едно време вкъщи имахме много ябълкови дървета, но аз не ги отразявах много. Ошав хапвах обаче, нашите правиха всяка година.

# 368
Аз обожавам ябълки, но и ябълките, които набрахме миналата година бяха с качество и вкус, каквито не можеш да си купиш.
За съжаление събота почва ваканцията и няма да можем да наберем. Утре децата са на плуване и няма да можем да успеем да наберем.  Аз сега планирам нашата ваканция в България...и там ще направим мус и мармалад Simple Smile Ура Heart.

# 369
  • Немция
Мария, ябълков мус ли ще правите? Grinning

Ние набрахме от сортовете Fuji и Jonagold Decosta. Сладки, сочни сортове.

Бяхме обсъждали неотдавна кисело мляко по магазини, което е stichfest.
Отдавна не бях купувала от малките бурканчета на Landliebe, сега взех такова, то е stichfest и напомня на българско кисело мляко- който го интересува.

# 370
Аз открих някакво в кутии nach Türkischen Art в Алди и то ми е достатъчно твърдо и българско. Другото вече ми изглежда като крем.

# 371
Аз от козарника взимам едно, което не е като крем, но не е твърдо. Обаче е доста кисело. Т.е. както аз си го обичам. И него ползвам за козето мляко . Много добре става за мой вкус. Всеки си има вкус.

# 372
Момичета, какъв козарник? Аз отдавна съм свикнала на кремообразното кисело мляко...Гледам да е био, но иначе козето се води най-физиологично. Когато бяха малки моите, взимах само кози млечни продукти, но отдавна отпуснах каиша. Не знам къде да търся кози в Хамбург Simple Smile) Но знам, че козето мляко/сирене и тн е най-неалергизиращо. Моите бяха такъв фенотип, че всички ми твърдяха, че щели да развият алергии, баткото даже имаше някакви дерматити като бебе, както и двамата имаха много ларингитни атаки, та дълго време не смеех да давам нищо от крава. Обаче, ни се размина всичко това, те моите са много мръсни деца и смятам, че мръсотията помогна въпреки албино кожите им да не са с алергии. Но пък с удоволствие бих давала/консумирала козе км/пм, ако знам откъде да взема.

Напоследък съм страшно мързелива с пазаруването на храна, защото до нас има Нето, което е с много ниско качество продукти, но пък е съвсем до нас и просто не отделям време...

Много време отделяме с учене/занимания/аз с работа...Да се "похваля", че сякаш баткото има подобрения в концентрацията и е почнал да работи в час по-систематично. Вчера цяла страница е изписал в захунтерихт, ама беобахтунген, хипотези...много грозно, но все пак вярно, за него си е постижение. Но в класа им има деца, момиченца, които и през междучасията си работят за кеф. Simple Smile)) Това споделиха няколко притеснени майки ...всеки с проблемите си. На моя вчера му казали, че нямало нищозадължително по лернцайт и нищо не е пипнал. Отивам да го взема и едно момиченце си пишеше в хефта по немски доброволно Simple Smile) Ако някога видя моя да прави нещо академично за кеф, сигурно ще се ущипя Simple Smile)). За сина ми най-важното е да не направи нищо, което не е задължително и да не се мине. Но поне задължителните неща е почнал да ги прави ...
Иначе много се интересува да строи и майстори неща, както и от експерименти. Това сега е новият хит и ще е лесно с подаръците. Малкият и той е луд на тема експерименти, но е фен и на драй фрагецайхен и всякакви детективски неща.  Та тази година имам страшно много идеи за подаръци, поне за децата...

Бибит, браво, че сте набрали!  Миналата година правихме много апфелмус, баткото беше правил и в училище, та имаше супер голям интерес да прави и вкъщи и общо взето половината ябълки отидоха за това -- мусове, кухени, слагах и в  хляба, който пекох...супер беше. Ябълките бяха толкова красиви и хубави, че ме беше яд да се консумират по този начин, защото мус/кухен бих правила от среднистки ябълки, а не рекордьорки, които съм избирала една по една. Но тази година поне немски ябълки няма да успеем да съберем, освен ако не отида сама. Просто то си отнема много време, те фермите затварят в 5-6. Можем само уикенда, а съботата вече пътуваме.

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 09:50 от MariyaHris

# 373
  • Немция
Който е с АБКМ (алергия към млечния белтък), алергизира и към козе мляко.
Голямото ми дете имаше силна алергия към млечни, затова знам от личен опит, за съжаление.
Първото кисело мляко, което бях взела за проба, когато беше на 10 месеца, беше козе кисело мляко, защото и аз бях чела как било нискоалергенно.
(Имах едно наум покрай едни кожни обриви, докато като му давах за кратък период АМ като малко бебе.)
Опита една лъжичка от козето кисело мляко и се обрина около устата за секунди.

Козето кисело мляко, което взех тогава, беше от био магазин(Reformhaus).

Какво му е на Нетто, има си продукти за всеки вкус..

# 374
MariyaHris обади им се и помоли да ти наберат и да ти съхранят от сортовете , които си харесаш. Ще си ги вземете.
Ще имате малка надценка, но ще имате ябълки, които са ви важни.

Общи условия

Активация на акаунт