Краят на бакшишите

• 20 880
  • 564
  •   1
Отговори
# 510
Ето сега какво прочетох в 24 часа: Високи цени, големи печалби и почти нищо в хазната.Статия от днес. Та в пълното си право е всеки, който подкрепя бакшиша ......и който не! И после що нямало пари в бюджета  - ми ниски заплати в този сектор, ниски данъци.

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 13:37 от kriakla

# 511
Няма нищо в хазната, щото България е единствената в ЕС с плосък и минимален данък - тъй че и с най-малките доходи и голямото доброутро плащат еднакъв процент . Та затова аз оставям бакшиш и то, почти винаги.

# 512
E, да. Осигурените на мин. раб. заплата плащат осигуровки колкото на тези със заплата 3000. Плосък данък, ама разликата я има.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 10:07 от kriakla

# 513
По целия свят хазната има проблем. Хората си мислят, че ония с парите плащат много данъци, а това не е така. Данъците идват от средния човечец, не от бизнесмените.

# 514
Аз плащам бакшиш в ресторант ВИНАГИ, винаги е около 10%, освен ако не е супер обслужването или е много специален поводът. Ако не оставя бакшиш, тогава значи нещо много ме е подразнило в обслужването. Даже мъжа си го научих да оставя бакшиш винаги.
Но спрях да давам бакшиш на бакшишите в такситата, откакто ги повишиха. Искам си до стотинка рестото от бакшиша Simple Smile).
Рядко ходя по ресторанти, все по-рядко се возя в такси.
Да, винаги данъците ги плаща работещият широк среден клас, това е навсякъде. И държавните служители и големият бизнес и бедняците всички са на наш гръб. Но да сме живи и здрави да носим.

# 515
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Като спомена "бакшиши", MariyaHris, от години не съм ползвала такси.
Ако ще ходим някъде с ММ, предпочитам да не пия, но да сме с колата.
И не е въпроса за 20-30 лева, които ще дадем, ужасно много ме напрягат масата хора,
които упражняват тази професия.
Имам съсед, бял българин си е, има си такси, може да направи всичко - лимонов кекс, совалка,
да сформира правителство...
Из квартала шофира една госпожа, и тя е таксиметров шофьор, всеки път минава на "една боя"
растояние, ръга се, бута се, чудо е.

# 516
Sunshine-rainbow-lollipop, специфични са, но човек им свиква. Аз не шофирам и дълги години живеех по таксита. Имам си лафове с тях и с роми и с българи. Е, не с всеки. Но те хората ни познават вече, и то случайни таксисти да дойдат, са ни возили я до Витоша, я от летище, я до някъде другаде. Майка ми е кралицата на такситата и нея я знаят, винаги много поздрави и тн Simple Smile
Та лаф- да, но бакшиш- не Simple Smile))

# 517
  • Димитровград
Бакшишът в пос-терминал се облага с данък, така че можете спокойно да оставяте всички, които са против сивата икономика.
Отделен въпрос е колко от терминалите имат тази функция и много интересно защо я нямат? Седя си и се чудя.
Милата държава, в която полицаи, инспектори и доктори имат таргет за сложени глоби и наказания, и дава процент от тях на съответните служители, между 10 и 30%, какво да седим да страдаме, че някой давал или не давал бакшиш. Корупцията е мащабна на всички нива...

# 518
Канеста, е таргет полицаите имат и по кантони в Швейцария. Там са на квартили или квантили, забравих и наближи ли новият квартил почват със солените глоби Simple Smile) Като мафията са, така си пълнят бюджетите. Изобщо не е само в България, а и швейцарските глобици много болят.

# 519
Не виждам връзка между глоби и бакшиши.
Вярвам, че сериозни глоби са необходими в общества, които нямат съзнание за редно и нередно. Тоест хората се възпират да нарушават правилата не заради усещането, че не е правилно, а заради страх от наказание. Все е нещо, все от някъде трябва да се започне.

# 520
Аз давам бакшиш в кеш, дори да плащам с постерминал, защото съм фен на сивата икономика Simple Smile)

# 521
Давайте, щом смятате, че е редно, никой не Ви спира.

# 522
Все пак давам бакшиш лично на конктретен човек бонус подарък за обслужване, не мисля, че задължително трябва да подарявам от това на държавата.

# 523
Според мен е редно всеки вид доход да се декларира и облага с данък, иначе попада в графа "корупция", но това е мое лично мнение. Не оспорвам чуждите разбирания. Който чак толкова пък смята, че е редно и изпитва някаква нужда да дава бакшиш, нека го прави. Само да не внушава на останалите, че всички са длъжни да го правят.

# 524
Бакшишът в пос-терминал се облага с данък, така че можете спокойно да оставяте всички, които са против сивата икономика.
Отделен въпрос е колко от терминалите имат тази функция и много интересно защо я нямат? Седя си и се чудя.
Милата държава, в която полицаи, инспектори и доктори имат таргет за сложени глоби и наказания, и дава процент от тях на съответните служители, между 10 и 30%, какво да седим да страдаме, че някой давал или не давал бакшиш. Корупцията е мащабна на всички нива...

Да, но се сърдят. Аз предимно плащам с карта, кеш почти нямам в себе си и винаги, когато оставя онлайн бакшиш (повечето платформи вече го позволяват - глово, тейкауей, онлайн хранителни магазини) при доставка ми казват, че предпочитат при следващ път бакшишът да е в кеш. И пак - по-добре така, отколкото без хич. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт