Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 29 603
  • 745
  •   1
Отговори
# 345
Строителите ако искат да не ги продават, нови проекти няма да започват, защото старите ще им седят да отлежават.
Рязко строителните фирми ще се пренасочат към програмите за саниране, където следващите години ще ги чакат 2-3 милиарда за усвояване.
Освен строителите които ще ти обещават , че евентуално ще ти завършат в светлото бъдеще апартамента, което въобще няма да е сигурно, ще се появят много такива флипъри като Тонкин купили по десетина наведнъж преди 3-4 години за по 600 - 1000 евро и разбрали, че и дабъл да получат за тях ще е много добре.
Кой ще ходи при строителите да чака с години да му го построят евентуално, като пазара ще се залее с продаващи качили се на влака навреме, които да се опитат да си получат печалбата не само на теория , а в действителност.
Купили преди 3 години на 600 евро ще разпродават панически.
Чудя се какво да кажа, да не е обидно.
Сам не се гледаш какво пишеш.
600 Е бяха най-ниските цени на зелено преди 8-10-12 години.
А на зелено е едно, завършено е друго.

Ако има много милиарди за усвояване от саниране, това ще увеличи цените на апартаментите и строителите. Защото работната ръка ще е скъпа. Строителите ще избират "или саниране или апартаменти".
Елементарни неща не съобразяваш, и дори измислиците звучат абсурдно. Това за "600Е преди 3 години" изкърти фаянса заедно с железобетона. Обръщаме ти внимание само защото е забавно. Реално това не е дискусия.

# 346
Виж сега, при един сценарий на обрат със сигурност ще започнат да излизат много спекулативни апартаменти на пазара. Как мислиш, дали купувачите няма да започнат да отбират читавото? На тонкин боклуците няма да се котират особено. Ако ще да си ги държи до гроб, ако ще да ги дава под наем, ако ще да ги продава за два за евро. Негов си избор. Но все си мисля, че той не е влюбен в имоти като балъците, на които им взима парите и когато сделката стане неблагоприятна за него, ще иска изход. Пък за колко ще излезе, божа работа, но няма да са ликвидни тези недоразумения. Така работят бизнесмените.
Ето виж пазара в сащ как се обърна. Уж имаше войни за надвадане, уж имаше недостиг, пък сега броя оферти задмина числата от 2009 срива. Пак да питам как става това, нали имаше недостиг, нали имаше много мигранти и там. Не си мисли, че щом сега има изкуствен недостиг, няма в даден момент да се наводни пазара. За цени не се ангажирам да говоря, но със сигурност който търси ще намира добри сделки.

# 347
Да, строителите и другите балъци трупат апартаменти на високите цени, за да ги пуснат всички накуп по време на срива.
Чел съм го в темата. Логиката е, че строителите и всички хора с пари са глупаци, а умните не им се купува (или нямат пари).

# 348
Има много локални фактори, които движат даден пазар. Ако в САЩ се сринат, това не значи, че и в България или Германия ще се сринат. Да не говорим, че ако дадена държава е по-децентрализирана, вътре в самата нея, във всяка област се случват различни неща.

# 349
  • Бургас
Има една много хубава еврейска приказка - като си толкова умен, къде са ти парите Simple Smile

# 350
  • София
САЩ са водеща икономика, няма как положението там да не се отрази в Европа. Историята също го доказва и не визирам 2007-а само.

Лихва на 4-5% е кофти за най- пресните ипотеки, но не е фрапантна, не води до край. Нямам вътрешна информация и не мога да съм сигурна, но все си мисля, че на хората масово им държи влага от предния път и са си преценили рисковете. А и с ипотеки не знам колко % бяха от сделките. Не ми се връща, да гледам, но не бяха прекалено много.

Крис, така е, правилно са ти изчисленията. Аз смятам с 300к, тъй като приемам, че 100 са самоучастие, но бая ще се качи вноската на новите ипотеки, ако процентът се удвои. Но пък си плащал по- малко в началото. Няма логика да чакаш да станат 4-5%. Просто да си имаш едно на ум.

# 351
Строителите хич не са балъци - те си строят и продават на добра печалба на сегашните цени, вместо да ги държат до догодина, та да чакат евентуално да са още по-високи.
Както по морето - пълно е със строежи и обещания "купувайте и ще отдавате с добра доходност" - ама тя ако беше добра, строителят нали щеше да го оформи като хотел и той да си прибира тази добра доходност, вместо да го продава на хората те да печелят вместо него.

А пък ако има спад в цените, не е задължително всички да пуснат тогава натрупаното на пазара. Това правят само форсираните продавачи - тези, които не могат да си платят кредита. Останалите могат да си ги държат заключени и да чакат пак да се качат. В Китай например така правят. Но не се знае колко години ще чакат. В Япония например 1980те чакаха няколко десетилетия нивата да се възстановят. 1989 един кв.м. в Токио е бил 10 пъти по-скъп от същия в Манхатън. Като започва спада,
който продал - продал; който не - още чака да се върнат тия времена, ама не се връщат.

# 352
Най-умните са с ипотеки.

# 353
Аз в момента имам някои заеми на 3.3.
Изобщо не съм се загледал в лихвите.
Да не говорим, че имам и други на 7.8%, които вече си ги броя, ама и те не ме събарят.
4 може да звучи на някои като 40.

Напомням очевидното, няма логика (и никой не го твърди), ако имаш 0ла спестени да купуваш със 100% кредит. 20-30% самоучастие е разумно.
Напомням очевидното, няма логика (и никой не го твърди), да купуваш голям, нов апартамент в хубав квартал на цени по 200-300к Е, ако нямаш много стабилна заплата.
Като си под средната заплата ще си купиш старо жилище в по-далечен квартал за по-малко пари.
Тука непрестанно се въртят ябълки с круши, "средната заплата" с топ апартаменти в топ квартали.
Хипотетични професии и заплати, хипотетични жилища, хипотетични лихви. А накрая "е, що не ми вЕрвате". Ми, щото се пишат глупости и фантазии.

# 354
  • София
Коментираме пазара обективно. Затова се спрягат средни заплати и имоти, иначе е просто седянка на 10-ма потребители, които не са представителна извадка. Някой може да има и половин милион кеш, но това не изменя драстично цялостния пазар.

# 355
Зависимостта между заплати и цени на имоти не е пряка, така че няма логика да се наслагват директно.
Средна заплата - средна цена на имот, още по-малко.
А, че не е пряка се доказва от статистиката, очевидно е, зависимостта е динамична за последните години.
По същия начин не е пряка зависимостта между средната цена на яхти и средна заплата или хотели и средна заплата. Във всяка държава има контингент, който не може да си позволи жилище, дори и да получава заплата.
Това не е обективно коментиране, нито пък с някакъв практически опит.
Дали е седянка, стоянка, лежанка, е ирелевантно. Важното е да пишем с някакви аргументи и да сме готови да ги обсъждаме.

# 356
  • София
Аргументите лежат на факти и показатели, не на личния опит на бай Иван.
Обсъжда се често достъпността на имотите и тя се смята така. Корелация е друго.

# 357
В случая говорихме за вашите аргументи и тяхната липса, не за моите.
Достъпност на имотите не сме обсъждали в близките 2-3 страници. Това отново не е пряко корелиращо с цената им, която "изведнъж" щяла да падне.

# 358
Достъпността на имотите зависи и от достъпността на останалите неща, свързани с живота (храна, вода, консумативи, социален живот и т.н.). Освен това живот има и извън София, Берлин и Лондон.

# 359
Напомням очевидното, няма логика (и никой не го твърди), да купуваш голям, нов апартамент в хубав квартал на цени по 200-300к Е, ако нямаш много стабилна заплата.
То според мен няма логика и Манастирски Ливади да е хубав квартал, за "голям" апартамент да минава 100 кв.м. (80 чисти), и те да са минали рейнджа 200-300к, който споменаваш, ама ето че е така.

Стабилната заплата колкото и да е стабилна, може утре да останеш без нея, освен ако не е държавна, а и такава да е утре може да дойде нов министър, нов екип, и тя дори не е съвсем стабилна.
Така че кредит 200к евро наистина всеки трябва хубаво да си прави сметката, лихвата всеки месец при 5% е не 1000 лева, както ти пренебрежително спомена по-назад, а 1633 лева. Главницата си изплащаш отделно, зависи за какъв срок е кредита.
Апартамент, струващ 200к със сигурност може да се наеме за доста по-малко от 1633 лева, така че не споделям твоята увереност, че няма да повлияе на пазара. Сметките на купувачите с кредит просто не излизат, ако лихвите се вдигнат.

Общи условия

Активация на акаунт