Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 28 922
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
Попадна ми нещо любопитно за Сингапур - данъка при придобиване, нещо като нашия, който е към 3%, зависи от общината:

За граждани 0% за първи имот, 17% за втори, 25% за трети. За чужденци - 30%.
Ако трупаш имоти за даване под наем, може и да преглътнеш 25%, все пак се плаща еднократно, после може дълги години да си го даваш под наем и да печелиш. Но за флипване става на практика невъзможно.
Мнения? На мен ми допада. Но все пак там имат малко територия, а много население и много желаещи имигранти, така че подобна политика изглежда смислена. При нас е кажи-речи обратното.

# 421
Да ама за първия имот е 0%. Това е точно заради малкото площ. Там ако започне феномена "тъмни прозорци" ще е трагедия. Няма база за сравнение. Дали 25-30% ще са заключени апартаменти у нас няма голямо значение. Има изкривяване на пазара и т.н, но не е драматично като в Сингапур. При нас място за 6 млн има бол.

# 422
Не познаваме ситуацията в детайли там.
Може да се продават цели общежития, по 50 етажа, които се водят 1 ентити и след това се дават под наем.
Може да имаш строителна фирма и да си построиш на тебе 1000 имота. Тогава придобиване ли се води?
Може да има вратички за "фирми с основна дейност ХХХ"
Там вероятно цените са били много по-високи от тук, преди да въведат такива мерки.

То може да има и закон за национализация.
"Не може да е все така"

Малко от уикито:
Скрит текст:
От обявяването на независимост през 1965 г. политиката на Сингапур е доминирана от ПАП – една от причините, поради които Сингапур е определян като еднопартийна държава, а ПАП е обвинявана в неправомерни действия срещу опозицията. Един от факторите, благоприятстващи доминантната позиция на ПАП е строгата форма на парламентарни избори, при която само кандидатът с най-висок брой гласове попада в парламента, а всички останали гласове отпадат (тази система на избори е известна като the winner takes all – „победителят взема всичко“). Също така критиците твърдят, че съдебната система също е подчинена на партията и че тя заема страната на управляващите дори когато опозицията очевидно има право. Не на последно място са и големите ограничения в обществения и личен живот. Като пример за това е лицензът, който се изисква, когато повече от трима души публично дискутират въпроси, засягащи политиката, религията или вътрешните работи на държавата. Това са част от причините, поради които управлението в Сингапур е определяно като по-скоро авторитарно отколкото демократично, от гледна точка на западните разбирания.

Въпреки всичко, Сингапур има прозрачна и преуспяваща пазарна икономика. ПАП води социална политика с доминиращо участие на държавни фирми на местния пазар. Повечето западни ценности биват отхвърляни като причина за това предишният премиер Ли Куан Ю посочва несъвместимостта на западната демокрация и „азиатските ценности“. по-късно управляващата партия разхлабва част от стриктните ограничения с цел подпомагане на икономиката. Конфуцианската ориентация, строгите закони и контрол, ниската корупция и прозрачността в икономиката раждат едно благоденстващо общество, което има една от най-ниските нива на престъпност в света.]От обявяването на независимост през 1965 г. политиката на Сингапур е доминирана от ПАП – една от причините, поради които Сингапур е определян като еднопартийна държава, а ПАП е обвинявана в неправомерни действия срещу опозицията. Един от факторите, благоприятстващи доминантната позиция на ПАП е строгата форма на парламентарни избори, при която само кандидатът с най-висок брой гласове попада в парламента, а всички останали гласове отпадат (тази система на избори е известна като the winner takes all – „победителят взема всичко“). Също така критиците твърдят, че съдебната система също е подчинена на партията и че тя заема страната на управляващите дори когато опозицията очевидно има право. Не на последно място са и големите ограничения в обществения и личен живот. Като пример за това е лицензът, който се изисква, когато повече от трима души публично дискутират въпроси, засягащи политиката, религията или вътрешните работи на държавата. Това са част от причините, поради които управлението в Сингапур е определяно като по-скоро авторитарно отколкото демократично, от гледна точка на западните разбирания.

Въпреки всичко, Сингапур има прозрачна и преуспяваща пазарна икономика. ПАП води социална политика с доминиращо участие на държавни фирми на местния пазар. Повечето западни ценности биват отхвърляни, като причина за това предишният премиер Ли Куан Ю посочва несъвместимостта на западната демокрация и „азиатските ценности“. по-късно управляващата партия разхлабва част от стриктните ограничения с цел подпомагане на икономиката. Конфуцианската ориентация, строгите закони и контрол, ниската корупция и прозрачността в икономиката раждат едно благоденстващо общество, което има една от най-ниските нива на престъпност в света.
Еднопартийна държава с огромни ограничения.
Води социална политика с доминиращо участие на държавни фирми.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 09:00 от dany1

# 423
Не ги мислете тези, те са напред светлинни години.

# 424
Азиатците ще завладеят света. По мирен път.
Дисциплината и ограничаването на свободите им дава огромно предимство. Парадоксално, не в икономически, а в демографски аспект. Т.е. по-скоро говорим за ценности, не толкова за диктатура.

# 425
Обяснено за данъците къде сме и на къде ще задуха вятъра
https://www.youtube.com/watch?v=XNKSJSGpMVQ

# 426
Немалко " прозорливи " хора си продадоха земеделските земи на безценица в момента в който си възстановиха правото на собственост.
Защото ги " посъветваха" , че данъка
щял да ги убие...А то дори, почти 30 години по- късно данък въобще НЯМА....
блАгодарА за съветите...на  "специалистите"....

# 427
Какво значи на безценица ...
Не може да сравняваш ей така за дадена стока без да си запознат с личните нужди на тези дето са го направили и какво искат да правят с парите си ...
Първо е важно да се отчете какви са средните заплати тогава, какво може да си купиш с тях и тогава да говориш дали са се прецакали или не.
Аз си спомням, че тогава и златото беше 10 долара грама, а си спомням и че преди и около 2000 година имаше доста тежки години в които пенсиите бяха по 10-20 долара , а заплатите 50...
Е ако си си продал тогава декара за 50-100 долара декара, това са ти  пенсиите за половин година...
Ами в момента средната пенсия е около 1000 лева, това в днешно време е около 5К
А на много места и в момента има земи около 2К ...

# 428
30- 50 лв /дка земя 3 категория си е на безценица откъдето и да го погледнеш....
Но, щом има балъци - има и тарикати....
Важното е да се "спасим" от данъка- който още го няма...

# 429
Това със земите беше наистина масово. Баш на моменти на безценица ги продаваха. На принципа стар съм и не ми трябват вече. Отделно висока безработица, непрокопсаници. Особено пък в разни трудно достъпни райони наистина ги разпродаваха за без пари.

# 430
Аз си спомням, че бях ученик и на моето семейство им върнаха първите от земите 98 или 99 година...
Сега лесно може да проверите какви са били тогава доходите.
Към днешна дата средната заплата в София е около 1600 долара нето, а тогава колко бяха пенсиите и заплатите ...
Нарочно пиша в долари, че в тези години премахваха нули , бяхме минали през хиперинфлация

# 431
Не ги мислете тея дето са продали. Яли, пили и се веселили години наред. После минаха на държавна хранилка като социално слаби. А Дениса десетилетия стиска безценните ниви и взима по 40-60лв рента, която стига за единия хляб на месец и туй то. Въпроса е философски - да живееш като цар и да умреш като просяк или да живееш като просяк и да умреш като цар. Не съм чул за нито един човек да си занесе нивите на оня свят. Не знам дали там дават рента. Някой ще каже "да има за децата". Ами те много хора нямат деца или децата им заминават и не се връщат. Колко пъти сме чували фразата "имам някакви гори или нивим някъде на майната си, дори не ги знам къде са".

# 432
Като Ви ги върнаха - продадохте ли ги веднага за 30- 50 лв / дка, за да не плащате " данък"?
Колега Гого - не мисли тези които имат, мисли тези които нямат.... Щото- кой еб.л е.ал- кака се ожени...

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 10:04 от denissa_72

# 433
Не, но наскоро на част от земите ни даваха по 20 евро на квадрат защото са до регулация, а на други продължават да ни предлагат по 1500 лева за декар и ренти от 50 лева...
От земи до земи разлика огромна

# 434
Дениса, продай си земите и иди в Сингапур. Това искат да ти кажат:)

Общи условия

Активация на акаунт