Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 48

• 18 281
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
Да, Гатьо беше участник в Игри на волята, смешен беше и по фамилия е Гатев и оттам - му викат Гатьо.

Сега видях по ТВ - Божила. Все още не мога да преценя дали ми харесва, ама май да - интересно и необичайно е.

# 376
На една съученичка гаджето (отдавна вече съпруг) се казваше Пейо. Или поне всички мислехме така, защото дори тя говореше за него с това име. Оказа се, че бил Красимир. Ама втори в класа и от там - всеки Красимир с производно на фамилията си.

# 377
Аа, това е друга поанта- ние се наричаме  понякога, Пенчо и Пенка вкъщи Laughing
Не си спомням даже,  от къде дойде..

# 378
  • Пловдив
Да, Гатьо беше участник в Игри на волята, смешен беше и по фамилия е Гатев и оттам - му викат Гатьо.

Сега видях по ТВ - Божила. Все още не мога да преценя дали ми харесва, ама май да - интересно и необичайно е.

Това си е традиция при военните.
Ако си Петев, ти казват Пете, ако си Станков, ставаш Станко, Събев е Събчо и т.н.
Та толкова за Гатев и Гатьо.
Не с всички фамилии става, но като цяло са така, особено при по-възрастните.

# 379
  • Пловдив
Пеньо Гатевски се казвал този.
Не се бях замисляла дали е традиция при военните, но наистина аз имах двама състуденти, които бяха карали заедно казарма. Единият се казваше Паунов и другият се обръщаше към него с "Пауне", защото така си викали в казармата. Насрещното обръщение дали беше аналогично, не помня.
Това явление като че ли се наблюдава не само в казармата, а навсякъде, където хората биват представяни и назовавани с фамилни имена, а в същото време са във фамилиарни отношения. Май и при футболистите също, че и публиката така ги нарича, ако нямат други прякори.

# 380
  • София
Не знам дали е само при военните. В работата на баща ми, която няма нищо общо с армията, също се наричат на умалени фамилии (примерно, Александров става Сашко, нищо, че човекът се казва Иван, примерно).
В кооперацията на баба ми, поне докато тя, а и останалите живущи бяха живи (всичките родени началото на 30те години), се обръщаха само по фамилия. Включително, майка ми им викаше "лельо Григорова", "чичо Петров".

# 381
  • Варна
  От списък на петокласници -Анна-Белла, Дима,  Еврестина, Мари-Радена, Пламенита, Селвина, Темария.

# 382
Иоанна - Микаела
Честно тази е четвъртата Иоанна/Иоан, за които чета. Честно казано ми е непонятно защо им го причиняват на децата

# 383
Грациела Грацианова, явно мъжкото име е Грациан.

# 384
Братовчедът на една приятелка се казва Брано, но не помня дали имаше нещо румънско или сръбско. Имах и съученик с фамилия Гатев, на който всички викаха Гатьо, въпреки че нямаше друг с неговото малко име в класа.

# 385
  • Пловдив
Тройка, Пейка, Пешун - възрастни хора

# 386
  • някъде по морето
Познавам Трендафил и Гюлю
60+

# 387
  • Sofia
Мариа

# 388
# 389
  • София
Покрай Мариа се сетих за момиче, с което учехме в едно училище- Мариа, с ударение на първото А.

Общи условия

Активация на акаунт