Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 48

• 18 321
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
Жанет -леля ми.

# 616
Атанася (оттук, някаква адвокатка, която дава съвети). Не бях го срещала досега..

# 617
  • гр.Пловдив
Иреней,Вангел,Марий,Видол,Дечка,,Бочо,,Кунчо,Гроздан,Радул. Имена на млади хора до 50г,но на мен ми звучат много ретро и грубо

# 618
Росимир - на 3 месеца. Викат му Рос на галено (племенник на колежка).

# 619
Сега в друга тема прочетох Атлас.

# 620
Гроздан се казваше дядо ми. Съответно аз съм Грозданова.

# 621
Асияна

Иначе познавам Ириней.

# 622
  • София, Лагера
Да, съученичка на сина ми е Иринея

# 623
  • Пловдив
Иринея ми е като Николая.

# 624
Да, това преобразуване на мъжки имена в женски изобщо не ми допада. Както и например МихаИла, при условие че си има добре звучащо име МихаЕла.

# 625
  • някъде по морето
Ириней е мъжкият вариант на Ирина(мирна) , така че тука е обратно на Николая и пр. Същият е и случаят с Виктор от Виктория.

# 626
Султана,Царева-от Железния светилник.

# 627
  • Пловдив
Нищо обратно на Николая не виждам. Мъжко име, от което се прави женско, след като вече си има що-годе съответно женско - Ирина в единия случай и Николина в другия. От старите варианти можем само да гадаем за кой пол името е възникнало първо, и не е това важното. Wink
Виктор специално сме го учили със значение победител, т.е. самата дума "виктор" че значи това, така че си е напълно вероятно изобщо да не е вторично производно на името Виктория.
Същото, само че от женски към мъжки вариант е Илиян ("ще е на свекъра, но Илиян, защото Илия е селско" - реална реплика от бъдеща мама отпреди 30 години; в крайна сметка детето го кръстиха на другия дядо, а братовчедка му - Илияна).

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 16:50 от Магдена

# 628
Арисеа - малко бебе. Странно ми звучи, не го бях чувала досега.

# 629
ще е на свекъра, но Илиян, защото Илия е селско.
Познавам Лилия, кръстена на свекъра Илия.
Дядото бил бесен, че снахата родила момиче. Отишъл при кмета на селото да записва името и казал "Пиши го на мене Илия, какво като е женско", а кмета казал "добре, но за момичета слагаме и  Лъ". Дядото помислил, че ще стане ИлияЛа и се съгласил. Чак вкъщи видял, че Л е първа буква.

Общи условия

Активация на акаунт