Психологията в България

• 457
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте!
Тази година ще бъда 11. клас и вече трябва да започна да се ориентирам към това, което искам да уча след завършването си. От близо три години имам силен интерес към психологията и бих искала да я изучавам в университет. Засега съм се насочила към Пловдивския университет или Бургаския свободен университет.

Бих искала да попитам:

Какви са вашите впечатления от тези университети?

Как протича приемът?

Има ли реализация в сферата на психологията?

Много хора ме плашат, че няма добра професионална реализация, но аз не съм напълно съгласна. Все пак бих се радвала да чуя и други мнения и съвети.

Благодаря предварително!

# 1
Да, няма добра професионална реализация.
Защо мислиш, че има?
Но ако те влече, направи го.
Трябва да правиш това което ти харесва.
Имам познат първо това е учил. Харесвало му, пък и имал проблеми,които да реши.
Разбрал, че реализация няма.
Почнал да учи право, че пари трябват.
Е, това е било преди 20 години, но то и сега нещата в сферата в България не са се развили.
Но  пък кой знае, да не бъдем негативни, може пък ти да промениш нещо.
Дерзай.

И защо пускаш две теми? Една е достатъчна.

# 2
Ако искаш да градиш кариера в тази сфера, България не е мястото. Не, няма добра реализация на тази професия тук.

# 3
Всеки втори е психолог, то психолозите повече от клиентите. Може да се реализираш като доброволец

# 4
Всеки втори е психолог, то психолозите повече от клиентите. Може да се реализираш като доброволец

Това е самата истина.

Аз съм психолог/психотерапевт и действително забелязвам критичен спад в професията.
На стаж идват бъдещи психолози , които нямат елементарни функционални знания, нито лични качества , върху които може да се градят умения.

# 5
Позната на позната завърши психология в СУ преди минимум 10г., специализира детско-юношеска психология и откри частна детска градина.

Познавам няколко българи, които правеха магистратура по психология в моя университет в Нидерландия. Някои от тях си имат частна практика, други се ориентираха към академична кариера, трети се реализираха в сферата на човешките ресурси, и в България, и в Нидерландия. Но тук говорим за хора, които са амбициозни, четат много, говорят езици и се развиват непрекъснато.

С две думи, не го прави, само защото е модерно и всеки втори записва това. Професията изисква много сериозни личностни качества, отношение към хора с проблеми и прочие. Ако наистина това е твоето нещо - давай!

# 6
Синът ми учи психология.  Втора година ще е. От девети клас каза, че това ще е  или нищо. Втората му матура беше по философия. Нито аз, нито баща му работим в това или близко направление.  
Затова,  че учи това, което му е интересно ли, незнам,  но такъв успех и активност в гимназията нямаше. Лекции,  упражнения,  проекти, презентации навсякъде участва. Няма "снощи бях на купон, няма ида на лекции ". Когато осъзна, че не може да съчетава работа с университет, напусна работа.  Приоритет му е психологията. Има някакъв план от ученическите години и го следва.
Момичетата са по-вече от момчетата .
Отказали се момчета имаше още след първия семестър.

От преподавателите в университета е доволен.
Много са психолозите, да. От работещ психолог знам,  че са се увеличили след като педагози масово записват магистратура по психология.
Успех!

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 14:23 от Димис

# 7
Синът ми учи психология.  Втора година ще е. От девети клас каза, че това ще е  или нищо. Втората му матура беше по философия. Нито аз, нито баща му работим в това или близко направление.  
Затова,  че учи това, което му е интересно ли, незнам,  но такъв успех и активност в гимназията нямаше. Лекции,  упражнения,  проекти, презентации навсякъде участва. Няма "снощи бях на купон, няма ида на лекции ". Когато осъзна, че не може да съчетава работа с университет, напусна работа.  Приоритет му е психологията. Има някакъв план от ученическите години и го следва.
Момичетата са по-вече от момчетата .
Отказали се момчета имаше още след първия семестър.

От преподавателите в университета е доволен.
Много са психолозите, да. От работещ психолог знам,  че са се увеличили след като педагози масово записват магистратура по психология.
Успех!
Много Ви благодаря! Също, в кой университет учи синът Ви? Успех и на него!

# 8
Gabi09 синът ми избра ВТУ. От самото начало реши, че там ще учи, други специалисти не писа при подаването на документи.

Общи условия

Активация на акаунт