Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 93

• 25 507
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте! Разбрах,че по време на бременност е опасно да се яде мухлясала храна,но днес изядох една част от  мухлясала печена чушка. Докато разбера и вече я бях преглътнала. Има ли някаква опасност за бебто ,в трети месец съм. Дано излишно да съм се притеснила. Ако е станало нещо до колко време може да се отрази и за какво трябва да следя?
На мен ми се случи с един портокал. Беше синьо отвътре, но  в последствие докато го ядях забелязах. Нищо ми няма.

# 46
И аз съм в болница на вливки с шийка 23мм, която се скъси за 4 дни от 34мм. Доста ме е страх и не знам следващите стъпки какви са освен магнезий, прогестерон и лежане. Споменаха ми за песари, понеже серклажът бил опасен в по-напреднала седмица. Аз утре влизам в 21ва, а бебчето върви една напред. Някой с опит с песар/серклаж в по-късна седмица?
Здравей Лина, на едно и също място ли е измервана? Толкова голяма скъсяване за толкова малко време ми се вижда доста странно. Обясниха ли каква може да е причината?

# 47
Tърся съвет за проследяване по здравна каса в София. Следя се вече при Чучумишев, там ще ходя веднъж в месеца и на фетални и идеята ми е това със здравната каса да е допълнително, за да се възползвам от каквото все пак се предлага по НЗОК - изследвания, МБ и тн.

Обмислям Майчин дом (но не знам кой лекар от провеждащите ЖК https://superdoc.bg/klinika/mts-maychin-dom?clinic_id=42&sor … latest&page=2), защото ми е удобно като локация и ако взема да се харесам с доктора бих обмислила раждане там.
Другите ми варианти за раждане са Токуда, но там почти никой не следи по здравна каса явно и Паликов в Свети Лазар, като той по НЗОК преглежда в една поликлиника.

Ако някой има мнение за някой от изброени варианти или други препоръки, ще се радвам да чуя. Благодаря!

# 48
Tърся съвет за проследяване по здравна каса в София. Следя се вече при Чучумишев, там ще ходя веднъж в месеца и на фетални и идеята ми е това със здравната каса да е допълнително, за да се възползвам от каквото все пак се предлага по НЗОК - изследвания, МБ и тн.

Обмислям Майчин дом (но не знам кой лекар от провеждащите ЖК https://superdoc.bg/klinika/mts-maychin-dom?clinic_id=42&sort=latest&page=2), защото ми е удобно като локация и ако взема да се харесам с доктора бих обмислила раждане там.
Другите ми варианти за раждане са Токуда, но там почти никой не следи по здравна каса явно и Паликов в Свети Лазар, като той по НЗОК преглежда в една поликлиника.

Ако някой има мнение за някой от изброени варианти или други препоръки, ще се радвам да чуя. Благодаря!

Не знам дали ще Ви представлява интерес, но д-р Китанова от Вита знам, че има нейн си кабинет и в него работи с НЗОК. Не съм била при нея, но съм чувала доста добри неща.

Здравейте, може ли някой да препоръча физически магазин за дрехи за бременни в софия

В магазин Мое бебе слънчице в София като ходих видях че имат секция с дрехи за бременни, но не съм се заглеждала много. В близост до него е и магазин Дундьо, както и Raya toys ако не се бъркам, като аз не съм влизала там, но може и да имат изложени дрехи за бременни.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 18:20 от ni.tray

# 49
Не е на едно и също, но моята докторка проследи скъсяване от 4.1 на 3.4 в рамките на една седмица и след още 4 дни вече на друго място измериха 2.3. Възможно е да се скъси много бързо шийка по принцип, особено като има контракции, както аз имам, без да усещам. Въпросът е да не продължи да се скъсява и да се овладее положението.

И аз съм в болница на вливки с шийка 23мм, която се скъси за 4 дни от 34мм. Доста ме е страх и не знам следващите стъпки какви са освен магнезий, прогестерон и лежане. Споменаха ми за песари, понеже серклажът бил опасен в по-напреднала седмица. Аз утре влизам в 21ва, а бебчето върви една напред. Някой с опит с песар/серклаж в по-късна седмица?
Здравей Лина, на едно и също място ли е измервана? Толкова голяма скъсяване за толкова малко време ми се вижда доста странно. Обясниха ли каква може да е причината?

# 50
И аз знам, от моите АГ, че може и за седмица да се скъси от контракции. Аз също имам и не ги усещам, на две седмици карам да ми мерят шийката, защото се притеснявам.

# 51
А какво ще кажете за прясното сирене? Добре ли е да се хапва и в какви количества. Днес като съм тръгнала да правя грешки при яденето си кусах и от едно прясно сиренце ,естествено преди да разбера за тази опасна бактерия ,която може да се развива . Направих ли грешка с това парченце ? Може ли да се развие някоя бактерия  в мен и до колко време?

# 52
Лидълското прясно сирене, ако не се лъжа, например е от пастьоризирано мляко, т.е. няма проблем. Вижте какво пише на опаковката
А какво ще кажете за прясното сирене? Добре ли е да се хапва и в какви количества. Днес като съм тръгнала да правя грешки при яденето си кусах и от едно прясно сиренце ,естествено преди да разбера за тази опасна бактерия ,която може да се развива . Направих ли грешка с това парченце ? Може ли да се развие някоя бактерия  в мен и до колко време?

# 53
Не е от там! Моето е от магазин от пазара и най-вероятно не е от пастьоризирано краве мляко. Да се надявам ,че от едно малко парченце няма да стане нищо,че като четох и симптоми рядко се проявяват ,ако изобщо има са от 4 до 45 дни

# 54
А какво ще кажете за прясното сирене? Добре ли е да се хапва и в какви количества. Днес като съм тръгнала да правя грешки при яденето си кусах и от едно прясно сиренце ,естествено преди да разбера за тази опасна бактерия ,която може да се развива . Направих ли грешка с това парченце ? Може ли да се развие някоя бактерия  в мен и до колко време?

В интернет има адски много информация какво е позволено и не да се хапва по време на бременност. Хубаво е да прочетете, за да не се притеснявате постфактум. Изброявам няколко забранени неща: непастьоризирани млечни продукти, сурови колбаси тип луканка например, суши със сурова риба и като цяло разбира се сурова риба, недопечено месо, сурови/рохки яйца, домашна майонеза (защото се прави най-често със сурови яйца), алкохол, някои меки сирена като синьо сирене, бри и др., недобре измити зелени салати, плодове и зеленчуци и др.

# 55
На всеки му се случва да забрави. На няколко пъти през бременността ми се случи да хапвам от по-екзотичните сирена и от суровите колбаси. Знаех, че не трябва да се консумират, но се случи да си поръчам и след като хапна да се сетя, че не е трябвало да го ям това. Само за алкохола и сушито и за момент не съм забравяла. За щастие всичко е наред и с детето, и с мен ☺
Според мен ако стане нещо, недай си боже, ще се прояви, но ако много Ви е страх говорете с АГ и то ще ви каже до колко е притеснително и какво може да се направи.

# 56
Само не се следете в МД при Гърчев! Груб и невъзпитан, разплаквал ме е не веднъж.. отвратителен грубиянин..и сериозни пропуски допусна!

Обмислям Майчин дом (но не знам кой лекар от провеждащите ЖК https://superdoc.bg/klinika/mts-maychin-dom?clinic_id=42&sort=latest&page=2), защото ми е удобно като локация и ако взема да се харесам с доктора бих обмислила раждане там.

# 57
И аз бях в подобна ситуация Disappointed.  В 33 седмица за няколко дни шийката ми се скъси от 32мм на 20мм. Отделно ми казаха, че е и изгладена. Имах и контракции. Сложиха ми песар и в момента съм с него. Самото поставяне не е приятно, но после не се усеща. АГ ми каза, че въпреки песарът е добре предимно да лежа, защото гравитацията не ми е приятел. Главното е да се овладеят контракциите, защото те предизвикват скъсяването и заради това се наложи да лежа и няколко дни в болница.
Не мога да кажа дали ми е помогнал по някакъв начин до момента, минали са само 2 седмици, но се надявам да изкарам поне още 2.

# 58
И при мен единственият вариант е песар, защото трима доктори казаха, че е късно за серклаж. Успяха да овладеят положението с вливки и шийката дръпна на дължина, но казаха много да се пазя и да се следя на 1-2 седмици, за да се сложи песар, ако се наложи.

# 59
Какво и хванаха скъсяването на шийката ?Например моят преглед е след месец и дори да имам още  скъсяване ,освен ако няма други симптоми чак тогава ще го видят ,три дни имах много контракции ,сега пак е спокойно всичко Дано си остане с мм които е.
И аз бях в подобна ситуация Disappointed.  В 33 седмица за няколко дни шийката ми се скъси от 32мм на 20мм. Отделно ми казаха, че е и изгладена. Имах и контракции. Сложиха ми песар и в момента съм с него. Самото поставяне не е приятно, но после не се усеща. АГ ми каза, че въпреки песарът е добре предимно да лежа, защото гравитацията не ми е приятел. Главното е да се овладеят контракциите, защото те предизвикват скъсяването и заради това се наложи да лежа и няколко дни в болница.
Не мога да кажа дали ми е помогнал по някакъв начин до момента, минали са само 2 седмици, но се надявам да изкарам поне още 2.

Общи условия

Активация на акаунт