Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 26 914
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
За 500/600 лв точно споделена стая може да си намериш. В нашия блок дават/даваха двустаен, ново строителство с нови мебели (да, тип Виденов, но все пак са нови). Не е център, но е до метро - 1200/1300 лв. Мисля, за 500 лв вече не можеш да си намериш нищо самостоятелно и прилично, което да не е таванска стая или гараж, направен на студио.

# 616
  • София
Да, но се забравя и нещо друго - масово, поради наличието на летище, това, че администрацията е основно в София, чуждестранните инвеститори идват в София, от там и по-голямата конкуренция за качествени служители, води до нуждата им да предлагат малко по-високи възнаграждения.  Все още сме атрактивни заради ниските данъци, но пък съдебна система, корупция, липсата на стабилно управление е проблем големи фирми да идват тук. Спекулации и слухове за вдигане на данъци в последните седмици, както и преминаването на подоходно облагане също са спирачка, според мен, защото доскоро сметките с 10% корпоративен данък и за големи инвеститори - отстъпки в първите 5 години, бяха атрактивна среда за инвестиции. Сега, приказките за 15% корпоративен данък, както и за повишение на косвените данъци не правят бизнес средата в България особено привлекателна, за съжаление.  Сигурно се чудите това пък какво общо има - има, няма нови играчи на пазара, които да го поразбутат и да доведат до по-голяма конкуренция на трудовия пазар и от там - по-високи възнаграждения за служителите.

Университетите, всичките, са си посвалили нивото, като там причината е делираните бюджети, за да имат финансиране им трябват студенти. Обаче все повече компании се ориентират да подпомагат осъвременяването на учебните програми. В момента това, което работя, няма нищо общо с технологиите, които съм изучавала преди 25 г, но фундамента и до ден днешен ми е полезен. Всъщност, идеята на университета е съвсем различна - да изгради фундамент, да отвори вратата към науката, ясно е, че няма как да сме добри по всичко, но там, където сме избрали да се специализираме, каквото и да се порменя като технологии и подход, фундаментът е важен и помага да се върви напред. Освен това, завършването на университет показва ясно, че един човек вече може сам да доведе един малко по-голям проект от начало до край. Разбира се, не задължавам никого с мнението си, всеки има право на личен избор.

# 617
  • София
И аз не знам защо се спекулира, че е толкова лошо образованието ни и едва ли не няма никакво значение.
Освен написаното от Слънчезара, че дава дисциплина и доказва някаква консистентоср, аз с ръка на сърцето мога лесно в разговор да отсея кой е ходил в университет, дали е по специалността и дали е в България или чужбина по начина на говорене и начина на мисъл.
Скрит текст:
Да не говорим, че баш от кол и въже като тия при мен на фона на сладките им позиции.. те не знаят елементарни неща, зарежи университет или не. Един льольо беше казал на финансовия директор, че продажбите са се качили с 3% (0.3). И онзи беше полудял, като разбра, че всъщност всичко си е добре и са 30%.

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 13:14 от The Catcher in the Rye

# 618
Те сегашните икономисти не могат да сметнат 20%, а имат даже магистратура.
В повечето големи фирми главните счетоводители са стари среднисти.

# 619
  • Melmak
Аз имам колежка, която претендира много, че е завършила УниБит (крайно не го уважавам тоя университет, ама нали имат някакви ИТ специалности). Иии жената не знае разликата между software и firmware, а работим в технологична компания и тия неща са като да не разбираме процентите, описани горе.

# 620
  • София
Еми никак даже не се спекулира с това, че нивото на образование е не ниско, а трагично.
Само виж цифрите бълвани от знайни и незнайни вузове на година и ще ти стане ясно.

# 621
  • София
Аз съм доволна и от българското си, и от чуждестранното си образование горе- долу еднакво. Който иска да научи, ще научи. Имаме добри преподаватели в няколкото основни университета.

# 622
  • София
Ама аз също съм доволна от моето от преди 25 години, но сега има толкова много полулегални вузове, които бълваат напълно неграмотни висшисти, че е напълно девалвирано.

# 623
А аз съм недоволна от моето (инженерно). Прекалено много вечна, но ненужна теория + математика, и прекалено малко конкретика, при това все за технологии на +30 години.

# 624
  • София
Да, майка ми е със същите впечатления, което допринесе да не е достатъчно релевантна на пазара в един момент без външна намеса. Но и времената бяха други. Точно на прехода с технологиите, няма как.

Относно колко много неща включвало, съгласна съм. Може би защото аз учих магистратурата си с голямо удоволствие и исках точно това, но всичко вътре ми е дало нещо полезно. Може да е имало 1-2 предмета, които ми се виждат излишни, но останалите неща бяха доста полезни.
За сравнение видях наскоро, че един сертификат и то не от академия, а от институция включва 1-2 мои изпита с тази разлика, че там да извадени от контекст.  Даже част от учебниците съвпадат. Не можеш да събереш 5 години бъхтане в една хартийка курс. Колкото и да е лошо образованието. А и аз говоря за 4-5те основни уни-та. Някакви новоизлюпени не го броя, честно казано.

# 625
  • София
Еми няма как да не ги броиш, защото на хартия и завършилите там са с валидна диплома. Точни това девалвира образованието.

# 626
Няма излишно знание, има безинтересно. Имаше някакви изследвания, че човечеството затъпява, защото все по-малко се натоварва с уж излишно знание и умения и от това губи способност да прави връзка между едно и друго.

# 627
  • София
Да, така е.
По мое време, което не е чак толкова отдавна, впрочем, някои от фирмите си харесваха 2-3 университета и предпочитаха кандидати от там. Сега вече няма никакво значение. Една от тях беше Нестле.

Иначе, забелязах, че от Софийския магистратура счетоводство са добавили още модули от ACCA, които се признават.

# 628
  • София
Ама аз също съм доволна от моето от преди 25 години, но сега има толкова много полулегални вузове, които бълваат напълно неграмотни висшисти, че е напълно девалвирано.

Да, така е. Но в крайна сметка, големите ВУЗ-ове  (СУ, ТУ, Варненския Технически, Военоморската академия, отчасти Военното училище в Долна Митрополия, МУ София, МУ Плевен, Великотърновския унивесритет, УНСС, Варненския Икономически, да не изреждам всички университети) са доста прилични, сравнени с университети като УНИБИТ, където за първи път в историята, Ректорът на учебното заведение откри ... собствения си паметник.

В Техническия университет в София, например, вече има няколко специалности, които са част от Европейския  университет  по технологии (Сдружение на технически университети), които са по дизайн на водещи компании в сферите си с подкрепата на МОН и Министерството на икономиката. Така се изключва много натоварваща ги теория, оставя се само наистина важното и студентите завършват доста по-подготвени за съвременния пазар на труда.

# 629
  • София
Докато успея да се включа, вие вече сте преминали към друга тема, но все пак да дам принос и аз по въпрса с позицията за асистент на мениджмънта плюс HR дейности.
Няма абсолютно никакъв проблем тази работа да се върши изцяло дистанционно, тук не говорим за секретарска дейност, знанията и уменията са съвсем различни. Работила съм на такава дистанционна позиция повече от година, без необходимост да стъпя в офиса: чуждестранна компания с офис в София, но аз работех с мениджмънта, който е извън БГ и нямаше никакъв смисъл да ходя в офиса. Не познавах колегите от БГ, само с някои от тях съм имала тиймс срещи, но това е било рядко.
Не знам как давате съвети за 1200-1600 чисто, макар и позицията да е обявена за 6 часа. Както и не знам как твърдите, че за такава позиция няма кой да даде 3000 лв. чисто. На мен ми даваха повече от тези пари, без да се пазарят. Заплата от 1200-1600 лв. е обидна, не мога да повярвам какво чета. Това са 600-800 евро и е подигравка. Че тази работа може да се върши от много хора и едва ли не кой знае какви спечифични умения не се изискват, може да каже някой, който няма представа от нея. Самата аз съм била ръководител на екип от асистенти и заплатите са били двойни на посочените по-горе (чисто).
Едни такива дето им се досвидяха да ми платят желаната от мен заплата (иначе огромна фирма, за която поисканата от мен заплата не е чудо невиждано) вече трета (не преучвеличавам) година са в спирала на постоянно търсене на асистент. Въртят обяви няколко месеца, накрая назначават някой колкото да не е без хич, но го махат защото не ставал.  Еми ... сори, бът нот сори.

Общи условия

Активация на акаунт