Врастнал нокът

• 563
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте. На 18.08.25г бях на медицински педикюр, заради впити нокти на палците на краката. На 19.08 и 20.08 започнаха да се зачервяват и да се подуват. Правих си вана със смрадлика, както и слагах йодасепт. Днес 23.08 изглеждат така: От какво може да се е получило и каква помощ да търся?
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 21:05 от Moderator (Bubanka)

# 1
Значи, процедурата с която помогнах на щерата като бе малка е следната -
Киснеш в топла смрадлика, после правиш малки топчена памук, топваш ги в риванол и ди напъхваш между нокътя и месцет отстрани. Колкото може по-близо до мястото, където боли. Увиваш пруста с найлонче, овързваш и спиш. На сутринта правиш пак топчета памук. Махаш тези с риванола и слагаш щедро антибиотична паста - Гент@мицин, Б@неоцин. Натикваш топчетата да държат джоба отворен. Така правиш поне 3 нощи.
После киснеш вечерта, в смрадлика и с нещо остро, с пила и каквото позволява /всичко дезинфекцирано със спирт/ започваш да ровиш между месцето и нокътя. Вариантите са различни, но или ще бликне гной т.е. има гнойна торбичка под нокътната плочка или ще напипаш къде има парче остър нокът, който да махнеш.
Дезинфекцираш със спирт, слагаш антибиотична паста.
И така ако си направила правилно нещата на следващия ден ще боли по-малко. Ако не - пак киснеш и ровиш.

# 2
Това е панарициум. Вземете мерки, Дорис ви е написала какво да правите, иначе отивате към хиругията.

# 3
Не бих ровила с остри неща, вероятността да стане по-голяма поразия е свризна. Забрало е, дали от почистването при педикюра, дали след това, не знам. При дъщеря ми пролетта се борихме месец и половина. Риванолова паста мажехме постоянно, просто ми беше по-удобно отколкото с течен риванол. Има и една билка - живовляк, с нея също увивахме, като листото се намачква и мажехме върху нещо от пастата. Като пе ли това най - много помогна. Слагаме и йодасепт по едно време. Не сме киснали в смрадлика. Мина, доста бавно, но се оправи. При нея имаше ъгълче на нокът, което дразнеше. При мен също се е случвало, без да има нещо за изрязване, ако съм наранила кожичките при изрязване, да се възпали като Вашето на снимката. Но при мен се оправя само с живовляк за 2-3 вечери.

# 4
Налагайте го с живовлек. Има го във всяка градинка. Измивате хубаво листенцето, обтривате го със спирт или друг дезинфектант за по-сигурно. Намачквате го леко, за да тръгнат соковете и превързвате. Спите така. Още на сутринта ще видите ефекта. Ако има гнойни процеси, живовлекът хем ги стопира, хем "издърпва" гнойта.

# 5
На два пъти са ми оперирали враснал нокът. Не искам да си спомням.
Каквото и да изпробвах - не помогна. Мъчих се с месеци. Първия път бях закъсняла толкова много с лечението, че се наложи да ми махнат направо целия нокът. Втория път отидох по-бързо и ми изрязаха само отстрани. Веднага ми мина след интервенцията. Очевидно, че този педикюр не е бил достатъчен.

Бих се насочила директно към хирург.

# 6
Компрес със сода за хляб също помага.ММ така се лекува по съвет на лекар.Аз ползвам и разтвор за врастнали нокти на Титаниа.След това задължително с ножичка за педикюр изрязвам парчето нокът.
Не бих се подложила на хирург,защото едва ли ще отстрани проблема.

# 7
След като отстраните инфекцията, не се отказвайте от медицинския педикюр, а сменете специалиста.

# 8
Компрес със сода за хляб също помага.ММ така се лекува по съвет на лекар.Аз ползвам и разтвор за врастнали нокти на Титаниа.След това задължително с ножичка за педикюр изрязвам парчето нокът.
Не бих се подложила на хирург,защото едва ли ще отстрани проблема.

Перфектно отстранява хирурга. Не се колебайте.

За превенция е много важно правилното рязане - трябва да се реже абсолютно равно, без да се заоблят ъглите.

Общи условия

Активация на акаунт