Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 20 508
  • 567
  •   2
Отговори
# 150
Принципът е същият и първата и пената и десетата година.....срокът ти гарантира че жилището ще е наето за този срок. Ако другата страна не ще..не подписва.
Зависи на кой какво му е важно.

В описаният от Тинтина случай просто втората година не се пише срочен..а безсрочен! Това обясних и горе...ама май пак не е ясно....

# 151
Да, и аз си мислех, че НЕ е редно да има неустойка за предсрочно напускане след първата година. Но пък тук съм чела, че всяка година преподписвате нов договор за по 1 година, за да може спокойно да си актуализирате наемите. И се замислих и за тази клауза. Реално всеки нов договор е нова „гаранция“ и за двете страни: наемателят получава фиксиран наем, а наемодателят – сигурност, че няма да остане с празен имот в този срок. Та от тази гледна точка - дали оставянето на неустойката не е оправдана в защита на наемодателя?

Тогава дключвай безсрочен...щом не ти е важно кога ще напусне.
Срокът е за това да се спазва. Иначе няма смисъл изобщо да го пишеш...като не държиш на срок...безсрочен договор.
Това как да го разбирам? Разбира се, че ми е важно кога ще напусне. Нали това написах - че не искам да се случва в "слабия" сезон.

# 152
  • София
Сключвам анекс към договора за още 1 година, в който актуализирам наема и оставям всички други условия същите. Тоест - ако напуснат в рамките на тази година, дължат неустойка. Изпращам договора 2 месеца по-рано, имат време да си намерят друг апартамент, ако не им харесва. Идеята е, че подписваме за още 1 година с всички плюсове и минуси на това. Единственото, които не съм направила е да актуализирам депозита, защото вдигнах със 100 лв. и ми се видя малко безсмислено за 200 лв. да повдигам въпроса (2 депозита са).

# 153
Нашите договори са като на мобилните оператори. При тях как е.....
Всяко прекратяване преди срока....неустойка.
Добре си защитават интереса.
Не виждам защо ние също да не го.

# 154
И аз сега ще преподписвам. Последният път беше за 2 години, сега казах да е за една. Защото като влезе еврото, и цените ще се коригират. Той поиска година и половина, казах че не съм съгласна. И също, ще има неустойка. Макар че, в този случай, човекът се притеснява да не го изгоним. Това е наемателят с аирбнб. Иска да прави ремонт, защото за да се държал високият рейтинг, трябвало да се обновяват мебели и интериор. Казах, че съм съгласна, обаче не съм съгласна да подпишем договор на текущите цени, за година и половина, или две. И му казах, че нямаме намерение да го гоним, да си диша спокойно.(Момчето имаше претенции да фиксираме наема за 2 години, за да е сигурен че няма да се вдига, и че няма да го изгонят. Това се опитах да обясня. Но ние не се съгласихме с 2 г. Фиксиран наем)

# 155

Това как да го разбирам? Разбира се, че ми е важно кога ще напусне. Нали това написах - че не искам да се случва в "слабия" сезон.

E, все пак животът не тече изцяло по нашите желания. 100% гаранция никой не може да ти даде.

Ние винаги сме действали с анекс за продължаване с още 1 година. Ако има промяна на условията (наем, депозит, каквото и да било), се вписват в анекса.

# 156

E, все пак животът не тече изцяло по нашите желания. 100% гаранция никой не може да ти даде.
Така е, и точно затова ще си запазя неустойката при предсрочно прекратяване.

Благодаря на всички за отговорите! Получи се полезна дискусия.

# 157
  • Бургас
Сега ме размислихте и мен.
Има логика в това да има неустойка, дори и при стари наематели. teta е права относно договорите на мобилните оператори.
От друга страна... Всичко става в този живот...

# 158
Аз ще се повторя, логика има, но в България не е прието за традиция.
Също както не е прието да искаш писмени препоръки, бележки от работодател, гаранти.
Същото е и със срочните договори за 12м, дето са дефакто безсрочни.
Ами традиция е. Така се е наложило. И на мен не ми харесва този начин, защото има хора, които още с наемането планират да се изнесат предсрочно. Случва ми се.

На всичкото отгоре, горните условия са в сила, например в Канада, където се дават стари сгради, необзаведени. Наемодателят ни ремонтира (е, понякога удря по 1 боя), ни чисти.
И пак в цената на наема не е калкулирано през 5 месеца да ремонтираш, чистиш, търсиш нови хора, стоиш празен, плащаш комисионни (там масово хората си търсят директно, без брокери). Нямаш и мебели и уреди, дето ще се увредят. Имаш 1 фурна и хладилник на 50 години, а пералните са общи.

Та конкуренцията у нас е наложила тази практика. Ако започнеш много да искаш (допълнителни точки и условия), наемателят ще избяга при други.

Не приемам "всичко се случва" като аргумент.
Ами, "всичко се случва", ама ти не можеш да го кажеш това на банката и да не си платиш ипотеката. Или данъците или етажните такси.
Рискът и ползата си е за наемателя. Той да си плати за това.
Може да е получил 2на заплата в друг град. Той е на печалба, що ти трябва да плащаш за риска да се изнесе. И да се разболее, пак не е твой риска. Ти твоите рискове си ги плащаш. Ей го на, с нова ипотека съм, имотните застраховки вече са ми 2ни. 2 бона. Ако щеш. Аз си ги плащам, рискът е мой.

# 159
Аз традиции не знам да има .
Това са договорни отношения - договор има като съвпаднат две насрещни воли. Толкоз.

# 160
Аз ще се повторя, логика има, но в България не е прието за традиция.
Също както не е прието да искаш писмени препоръки, бележки от работодател, гаранти.
Дани, може да не е прието, но не пречи да се наложи Simple Smile Както не беше приет и двойния депозит, ама вече си е почти масово (че и троен съм виждала). Нещата се променят. Още повече сега с приемането на еврото, реално не се знае какво ще се случи догодина с цените. Очаква се масово вдигане, та те отсега започнаха за какво ли не. Както едногодишният срок ще е гаранция за наемателя, че наемът остава фиксиран за този период, така и аз искам да имам гаранция, че няма да му хрумне да се изнася. Да, всичко се случва, но пък ще прежали неустойката и готово. Защо аз трябва да съм губеща?

И за препоръките от работодател не си прав - дори в Кодекса на труда е записано, че работодателят трябва да предостави препоръки при поискване от работника. Сега друг е въпроса, колко се искат.

# 161
  • España
Да ви питам , като опитни хора в отдаването на апартаменти под наем , защото на мен ми звучи странно и обмислям варианти …
С агенция , която е поместила обявата в сайта си , хубава оферта ; снимки , но вече трети месец брокерката , когато и пиша, твърди , че няма  интерес към апартамента…. “ на този етап”…..Възможно ли е това ?  Самото жилище е на хубава локация ; сградата е хубава; с току що направен ремонт е апартамента , изглежда много добре ….цената , която съм обявила е в рамките на разумното, като съм уточнила , че съм склонна да дискутирам ….
И преди съм работила с тази агенция и всичко е било точно , предишната ми брокерка е по майчинство , но тя лично ми доведе новата и каза , че тя я замества….
Май ще се наложи да се връщам и да търся и други варианти….Какво мислите ?

# 162
Да ви питам , като опитни хора в отдаването на апартаменти под наем , защото на мен ми звучи странно и обмислям варианти …
С агенция , която е поместила обявата в сайта си , хубава оферта ; снимки , но вече трети месец брокерката , когато и пиша, твърди , че няма  интерес към апартамента…. “ на този етап”…..Възможно ли е това ?  Самото жилище е на хубава локация ; сградата е хубава; с току що направен ремонт е апартамента , изглежда много добре ….цената , която съм обявила е в рамките на разумното, като съм уточнила , че съм склонна да дискутирам ….
И преди съм работила с тази агенция и всичко е било точно , предишната ми брокерка е по майчинство , но тя лично ми доведе новата и каза , че тя я замества….
Май ще се наложи да се връщам и да търся и други варианти….Какво мислите ?
Не е нормално ако цената е адекватна, дори леко завишена и имотът няма проблеми!
Къде се намира - град, квартал? Може някой от списващите да дава в района и да Ви ориентира!

# 163
  • Бургас
Аз също мисля, че нещо не е наред.
Или не се рекламира активно, или цената е висока, или локацията не е добра.
Тристайни се наемат по-трудно.
"Сайта си" - по имотните портали има ли я обявата?
Брокерите обикновено са активни, налазват и разни Фб групи.

# 164
Давахме голям а-т и постоянно бе пълен, а доскоро ми звъняха непрекъснато и брокери да ме питат дали е свободен.Странно ми се струва.

Общи условия

Активация на акаунт