Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 29 818
  • 775
  •   1
Отговори
# 165
  • España
Аз също мисля, че нещо не е наред.
Или не се рекламира активно, или цената е висока, или локацията не е добра.
Тристайни се наемат по-трудно.
"Сайта си" - по имотните портали има ли я обявата?
Брокерите обикновено са активни, налазват и разни Фб групи.
Локацията е добра ( около “България мол”) , сградата ; както и самият апартамент ( води се двустаен ) са в отлично състояние . Не съм имала проблеми с квартиранти до миналата година , когато едни мърлячи ( иначе с претенции за “хайлайф”) буквално ми го съсипаха , една година бях без квартиранти , правихме ремонти итнт….сега съм го пуснала със около 100 евро по-висока цена от последния наем (2023/24) …..
Преди малко пак писах на брокерката …..току що ми отговори , че имало ЕДНО запитване, но , понеже нямам вътрешно паркомясто ( макар и да съм обяснила, че могат да си наемат , дават се под наем , както в самата сграда , така и наоколо) ….странна работа…..

# 166
Малко е 0лева конкретиката. Аз даже си помислих, че чета за продажба. Знам, знам, темата. Аз чета доста теми наведнъж. 0лев интерес за наем е чудо невиждано, затова.

Щом има 0лев интерес в сезон, значи цената е с много отгоре. Поне 20% надценен. Разбира се, можете сама да го пуснете в имот.бг, и там да ви позвънят повечко брокери. Аз така правя.
Другият вариант е, че тази агенция изобщо не се занимава с тоя квартал и няма клиенти за наем.
Аз лично вместо смяна на наема ще сменя агенцията. Достатъчно са проявили незаинтересованост.
Аз ако пусна по-висока цена всеки ден ми напомнят, че за еди колко си веднага ще ми намерят хора. И то говорим за 2-3 дена общо, не да стои с месеци.

Ако говорим 1500+ за 2ст, тогава нямам идея колко често се появяват клиенти. И дали (ще го вземат точно този).

Да ви питам пък аз.
В дилема съм да построя 3 преградни стени (между тераси на апартаменти) сега, защото 1 апартамент ще е свободен за месец. Хем ми се вижда много хамалогията, хем искам да го направя. Колебая се и между тухла и итонг, както и каква мазилка, също и кой да го прави. Даже умувам аз дали да не се хвана. Към 40-45квм е. Проблем е и качване и на материалите, и тн. Гледам и вместо циментов материал има и нов вариант, лепене със строителна пяна със спрей. Звънях на 1 голям строител, отказа без да говорим за цена. Имам още 2-3 резервни познати фирми/бригади, а мога да търся и непознати.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 17:27 от dany1

# 167
  • España
Благодаря !
Явно ще търся и друга агенция .
Или направо вече ще започна да обмислям продажба .
Скрит текст:
То на практика цената на имота е почти същата като в района в Испания , където живея сега за подобен тип имот . Само , че наемите са други ….

# 168
Воден пъпеш, сравнявай с цените на подобни на твоя апартамент в района. С Испания няма смисъл. Ти проверявала ли си качена ли ти е някъде обявата? Ако не си, може да го направиш. Имаш ли ексклузивен договор с брокерската фирма?

# 169
Брокерите трябва да имат свеж поток от клиенти, не да разчитат на някаква си обява. То обява и аз си пускам.
Разчитам, че бай Х, още от другия град звъни на реномираната агенция У и казва "Идвам да наемам, предложете ми 2-3 варианта". И агенцията У пристига при мен и пишем договора.
Без такива клиенти от агенцията няма смисъл.

# 170
  • España
Ексклузивен договор с брокера нямам , но пък обявата е качена на сайта им . Сравнявам с подобни на моя апартамент обяви , цената ми е леко , но не драстично завишена , има и по-скъпи; има и по-евтини също …. Според брокерката , която ми писа току що , в района около “Манастирски ливади “ и “Гоце Делчев” имало много голямо предлагане и много тотално нови сгради и хората се насочвали към тях . Нашата сграда е вече на 10 /13 години ….обаче чак пък нито едно запитване ( освен оня дето искал и гараж) да няма ми е странно ….
Тоест ….дори и да приемем , че цената ми е завишена , чак пък изобщо никакви запитвания да няма …..не знам….

# 171
Пусни линк на някоя обява на подобен.
Цената е вероятно да е завишена (с един гараж)

# 172
Аз бих се замислила или да сменя брокера или да се занимавам сама. Само на техния сайт, ако е качена, може и по-малко хора да я видят. Аз например преди като съм търсила квартира, дори и за купуване, не съм се ограничавала със сайта на някоя агенция. То и те са толкова много, както и брокери, които работят сами, че няма как всеки човек да ги знае всичките.

# 173
  • España
Да, сега ще го направя . Но съм учудена защо изобщо никой дори и не е проявил интерес дори само за оглед или запитване …. Може би заради многото нови сгради и комплекси , които се настроиха в района ….
Ето например откривам в района ( според imoti.bg ) , че средната цена на апартамент на наем на двустаен е около 9 евро на кв.м , което значи , че съм обявила разумна цена горе -долу .
Скрит текст:
Този имот за първи път го отдадох през 2017/18 за 1000 лв , след това вдигнах наема на 1300 , сега , след близо 2 години на 1450 , но мисля , че е разумно , предвид инфлация итнт…. Тоест нямам интерес да го отдавам на по-малко , отколкото преди 2 години…..например …
За това и дадох пример с Испания , където живея . В малко градче на Средиземно море . Сравнявам цените на имотите . Тоест , ако продам софийския си имот , гледайки и сравнявайки цените , то за тези пари бих купила подобен тук , но който ще ми носи почти двойна печалба от наем ежемесечно . Сега тук отдавам два имота , малкият , който е около 18 кв м ми носи печелба от почти ( като махна такса за поддръжка) 800 евро .
Не мога да схвана разликата : ако купиш имот то цените на двете места са почти сходни , обаче , ако отдаваш под наем , то в България са доста по-ниски 🤷♀  

# 174
Според мен исканият наем за 2-ст. е висока. Вярно е, че по българските стандарти двустаен е много широко понятие по отношение на квадратурата, но през последните месеци съм гледала доста обяви за такива и цените варират драстично - от 1000 до 1200-1300 лв. мах. Вашата локация предполага и наемането на паркомясто, което завишава разходите на наемателите. Аз отдадох тристаен за 1430 лв., подобна локация, но не можех да предложа паркомясто.

# 175
  • Бургас
Цената е висока за двустаен.
При условие, че живееш в Испания и имаш възможност да купиш и да отдаваш там, защо  не го направиш?
Изобщо не бих се замислила.
Но си провери нещата, защото в Испания има регулации, които не позволяват вдигане на наема всяка година. Вероятно има и други данъци и такси, но вероятно и така ще печелиш повече, отколкото в България.

# 176
Другия вариант е агенцията да изисква доп.условия от потенциалните наематели, които ги плашат. Или пък завишава цената още...

# 177
Здравейте! Моля за препоръка за адекватен и сериозен строител в Пловдив. Искам да избегна брокер и по възможност да работя директно със строителя.
Благодаря.

# 178
Да, сега ще го направя . Но съм учудена защо изобщо никой дори и не е проявил интерес дори само за оглед или запитване …. Може би заради многото нови сгради и комплекси , които се настроиха в района ….
Ето например откривам в района ( според imoti.bg ) , че средната цена на апартамент на наем на двустаен е около 9 евро на кв.м , което значи , че съм обявила разумна цена горе -долу .
Скрит текст:
Този имот 

В нашата сграда в МЛ - запад се отдават двустайни между 1300 до 1450 лв без да е затворен комплекс. Нещо куца в аганецията, защото доста лесно и дързо се заемат и то без паркоместа. Има доста офисни площи в района и хората са често без коли (чужденци), гледат да им е на пешеходно разстояние. В нашата сграда имаше и някакви медици, нали малко по-нагоре има и болница.

Цена на квадрат въобще не смятам.

П.П. При такава доходност в Испания не бих се занимавала с Б-я.

# 179
За мен проблемът е комбинация от висока цена и брокер,който силно вероятно "не работи с колеги". На наемния пазар най-голям успех имаш,ако отдаваш сам и си готов да платиш на брокер. Самите брокери на наеми не са свикнали на ексклузив,не е практика в масовката от агенции.
Иначе аз отдадох тристаен НС в сходно вървежен квартал за 1300. С екслузивен брокер, отне седмици. Иначе като отдавам аз отнема дни.
За мен ако продължиш със същия брокер,трябва да намалиш цената.

Общи условия

Активация на акаунт