Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 29 819
  • 775
  •   1
Отговори
# 180
  • España

П.П. При такава доходност в Испания не бих се занимавала с Б-я.

Май натам отиват плановете  ми , толкова нерви изпотроших в последно време покрай този апартамент , не е истина … То , като се замисля , от чисто сантиментална гледна точка го поддържам този имот…. Ако до края на септември се наеме ( за година съм го обявила) , поне ще си избия парите от ремонта… Ако ли не, явно ще го продавам.

# 181
Пусни го по фейсбук групите...нищо не губиш.

# 182
  • Бургас
Тя е в чужбина и не може да осигури огледи сама.
А момата от агенцията ще го играе разсърдена и няма да ходи да отключва.

# 183
  • España
Да , така е . То , всъщност има рецепция в сградата , където съм оставила ключ за екстремни  ситуации , но съм инструктирала на кого да се дава ( хората ми се обаждат , ако има някакви съмнения ). Но и те ми казаха , че никой не е идвал на огледи ( тайни агенти са ми 😉).

# 184
Пропуснала съм този момент...моя грешка.

# 185
Давахме голям а-т и постоянно бе пълен, а доскоро ми звъняха непрекъснато и брокери да ме питат дали е свободен.Странно ми се струва.
В кой град ?

# 186
В София.

# 187
ДХЗ , благодаря. Ще давам един голям в идеален център, среден, топъл. Още не съм го пуснала.
Другият с наемателката " палачор", има да го реставрирам не знам колко време.

За неотдадения апартамент : агенцията ми е съмнителна. Може да го пазят като плашило за уж висока цена или някой от агенцията, да има нещо предвид. Хора всякакви.

Преди години една рускиня от прехвалена агенция моят ап. 22 дни след като уточнихме всичко, не го беше пуснала като обява.
Като попитах, защо, се оказа, че беше лапнала по някакъв и реално го пазела за него, ако решел, да дойдел в София.

Не започвай разговора с това, че те няма в страната.

# 188
Да, зависи и брокерката дали се занимава с наеми или продажби по принцип. Наемите не са много долюбвани,защото комисионът е малък. Taм играят разни ученици-брокери.
На обиграните и нагушени,които се занимават с продажби, един наем би бил последен приоритет.

# 189
  • España
Да , може и това да е , сега разгледах профила на брокерката , предимно продажби в новопостроени комплекси …. Комисионната , която би взела от мен , на фона на другите и оферти , е мнооого малка , може и да не и се занимава просто …. Утре ще се опитам да “взема мерки”….А около нас  има сгради с офиси , едната буквално на 20 метра от входа , където работят много млади хора ….

# 190
Воден пъпеш незнам доколкото е справедлива практика и какви са условията, но квартирата на сина ми беше публикувана за отдаване под наем от две агенции. Аз доста се притесних. Когато се свързах с брокерката ми каза, че е предупредена от собственика, че и с друга агенция ще работи. Може би, така и брокерът има интерес да отдаде имота и да вземе комисионната и се получава конкуренция.

# 191
Просто си разсъждавам: ако 3 месеца апартамент стои празен и плащам на някого да свърши работа да го отдаде, то каква ми е ползата от услугите му?!
Още на втората седмица без оглед или без адекватна обратна връзка бих се зачудила какво точно се случва - поне някаква обратна връзка да има от брокерката, като например, че вече 10 дни няма интерес към апартамента, че наемите в тоя район са с 10% по-ниски или нещо поне, което да индикира, че брокерът има ангажимент към апартамента. Да даде някаква информация, а Ваше решение да е дали да се съобразите или не. За 3 месеца празен спокойно можете да намалите наема и на годишна база пак да сте на печалба.

# 192
Krasimilo,права си,но с брокер генерално се случват по-бавно нещата. Поне при мен първо чакаш старият да се изнесе,после брокерът прави снимки. Обажданията към него са едва от няколкото читави колеги (на моята се беше обадил само 1) и евентуално частни лица. Да,обаче частните лица се хващат на обявите-кукички на половин цена и вероятността изобщо да позвънят на надпазарна обява (и то от брокер) е мноооого малка.
Примерно аз отдавах наскоро 2 имота. Единият с брокер - обаждаше ми се за всеки оглед - бяха може би 10тина за период от 2-3 седмици.
Като частно лице - за около 3 дни проведох над 200 разговора, 12 огледа за първите 2 дни. Разбира се,в този момент аз бях свободна на 100% и ангажирана с този имот.
Честно казано,оценявам собствения си труд на повече,отколкото щеше да е комисионът.

Просто не бях доволна от малкия избор на кандидат-наематели,които са харесали жилището с брокер.Т.е. аз не ги харесах - чужденци,с котка и т.н. Накрая едва избрахме 1.
Но аз отдавам под средните наемни цени. С всеки 100 лв отгоре борбата за наематели става по-жестока.

# 193
При мен не се случва така. Брокерите си държат снимки на моите апартаменти от преди. Появи се предизвестие и пускам обява. Брокерите я виждат, обаждат се и директно започват да ме предлагат на техни клиенти, които директно са се свързали с тях.
Тези клиенти не са от тези, дето "не звънят на над-пазарни обяви", а имат бюджет подобен на моя наем и предварително си имат контакт с агенцията. Още докато не са се изнесли старите наематели се уговаря оглед, идват и капарират или пишем договор. При нормални обстоятелства го взимат от датата на напускане на другите. Даже и в Бургас това лято така стана, а там по принцип много по-бавно стават нещата.

# 194
  • София
Аз друго си мисля за апарт. на Воден пъпеш.
Брокерката сигурно има ключ за да прави огледи с кандидати.
А може ли просто тя да си ползва имота за нейни цели - срещи с гадже например. Или да го показва като много скъп и да наемат по-евтините пак нейни.
И аз само с 1 брокерка работя. Но те пускат имота в общите сайтове и от там техни колеги започват да им звънят.

Общи условия

Активация на акаунт