Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 25 542
  • 680
  •   7
Отговори
# 375
За жилището - общото усещане е за мизерия и  нищета и като се прочете и текста най-долу и човек си казва "Аха, ясно"

Бих разкарала мушамата, мръсната кафеварка,  килима, пердетата, масата и столовете в спалнята, едното легло

Банята се преживява, с ММ наехме жилище точно с такава баня, ама същите ужасни плочки, но за една година ги издържах.

edit: всички килими и пътеки е добре да ги няма, тостера на кухненската маса също е много мърляв....

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 16:51 от Al Georgieva

# 376
точно това си мислех за банята и аз. стари са, но ми изглеждат хигиенични. Ако само това е минусът, бих го преглътнала.

# 377
Баня не мога да преглътна.Ако вътре мога да променя нещо- може и да го взема, но заради банята никога.

# 378
Всичко е въпрос на лична преценка - съотношение между и градация на важните за конкретен наемател критерии - локация, разпределение, квадратура, етаж, обзавеждане, устроеност на микролокацията, наем, разбира се...и т.н., и т.н.

Давам пример - същият модел плочки, ама съвсем същият, имаше в една почивна станция в Слънчев бряг, където 2 поредни лета бях на море. Аз си ги спомням и от детството, та бях наясно.
Но... плочките бяха чисти, банята - също, с големина 5-6 квадрата. 2 свързани стаи, всяка с големина повече от студио в кооперация НС, с нови мебели, макар и не особено скъпи. На първа линия, до малкото останали дюни в България.
И какво от това, че плочките бяха стар модел от соц-а, когато беше чисто, самото жилище/квартира - също чисто, освежено, с нови мебели, а локацията беше супер?!?

А последните години пък наемам ваканционни апартаменти от букинг-а, все НС, идеално ремонтирани и обзаведени за ваканционно жилище. Но с приемлив компромис като локация.
Разбира се, че ми е много по-приятно да гледам новоремонтирана баня, а не онази със соц.плочките. Но за сметка на локацията, макар и приемлива. 

Та така, не е сигурно, че на живо изглежда толкова зле, колкото на снимките. Може да е по-приемливо. Няма да изглеждат нови плочките, все ще са в цвят омбре кафяво. Но ако е чисто, ще се намерят наематели, които да преживеят това.

# 379
Разбира се е въпрос на лични възприятия.Аз и ваканционни имоти с такава баня няма да наема, нищо че ще е за кратко.Давам гледна точка.Идеята да се боядисат плочките е добра.

# 380
Според мен жилището от снимките е изключително чисто и поддържано. Това е сграда на почти 100 години,представям си собствениците колко личен труд са дали,за да го доведат до този сравнително спретнат (сравнено със сходни на години жилища). Колко ли чували лични вещи са изхвърлили,само те си знаят. И лам.паркет и дограмата са сменени,а никой не го забелязва. И тераската е подмината да се отбележи даже,а е важна за пушачите. И пералнята Samsung, и сушилня май има,а и съдомиялна. Колко тристайни жилища за 650 евро в цяла София разполагат с тези уреди?
Според мен самото жилище отнесе повече критики,отколкото заслужава.
Просто конкуренцията на наемния пазар от наемодатели,постоянно обновяващи жилищата си или отдаващи чисто нови,е голяма. Аз лично не бих си губила времето да ремонтирам подобно жилище,при съотношение продажна цена вероятно около 350 000 евро, а да ми е трудно да го отдам за 650.
Също и често коментирам тук,че използвайки 1 брокер,затваряте офертата за потенциалните "брокери" на наеми,които търсят двоен комисион,а те са поне 90% от всички брокери по мои лаишки наблюдения. Пуснете ли обява сами, звънят всякакви лудаци.
Сложно е отдаването под наем, динамично е.

# 381
Мммм, малко не съм съгласна.
Изключително чисто и поддържано значи всичко да свети от чистота.
Да няма излишни вещи, а тук е малко сбирщайн.
И липсата на интерес е показателна.
Да, пазара на наемите е силно конкурентен, 650 евро не е толкава евтино, не и за този облик.

Първата мисъл на потенциален наемател е чисто ли е, как ще си го изчисти и дезинфекцира преди да влезне да живее /баня, WC, пералня, сушилня, килими, шкафове..../

# 382
Няколко пъти се канех да напиша, че е добре да се пусне частна обява и да се очаква обаждане от много агенции.
Мислех си, че е очевидно и наемодателите вече го знаят.

Критики отнесе, защото си е за критика. Ако нямат възможност да сменят нищо, няма лошо. Но да се знае, че мебелите са за смяна.
Мисля, че са под един минимален минимум, ранен соц.
Сега, и аз имам апартаменти с 20 годишни мебели, но гледам тук там да купувам по нещо ново, я кухня, я гардероби. И то без да съм в града почти цяла година.
Иначе, ако има мераклии наематели, могат да го вземат така и да уговорят някаква подмяна.

Лошите мебели и бани наистина много стесняват кръга кандидати. Отписваме семейства, студентки 1, 2 или 3, остават само сами мъже (1, 2 или 3ма), и то далеч не всички. А те защо точно ще искат в центъра да вземат точно на тази локация? Повечето мъже ползват коли.
Ако са платежоспособни ще вземат по-добре ремонтирано жилище.
Евентуално някаква група от 3-4 студента. Но там опираме и до бариерата на брокерската агенция. 3-4 студента няма да тръгнат да търсят точно тази агенция.
Една пералня самсунг е 200лв на старо. Не е чак такова чудо невиждано.

Ако шкафовете са сантиментални, вариант е да се струпат в едната стая или мокрото на мястото на стелажите. Секциите и леглата са просто за изхвърляне.

Търсят се и необзаведени апартаменти.

# 383
  • София
Чета, обобщавам и предавам на хората. Малко е тромаво, защото аз чета тук, разказвам им, а те решават, за кое имат сили и финанси.
Благодаря отново.

# 384
  • Бургас
Ако нямат сили и финанси за нищо, да го пуснат в групите за хора с домашни любимци. И да изберат някого с голямо куче, че някои стопани на малки не считат за нужно да ги учат на хигиенни навици.

# 385
  • Варна
... Но ако е чисто, ще се намерят наематели, които да преживеят това.
Там е въпросът, че вече 3 седмици не се намират. Това е ненормално дълго, особено по време на силен сезон...

Банята е кофти не само заради плочките. Има стърчащи тръби, висящи кабели, стари прозорци. Това огледало така е монтирано, че ако си под 1,60, като застанеш пред мивката, ще можеш да си огледаш само бретона.

Скрит текст:
Впрочем в последната ми квартира преди да заживея с ММ, банята беше със същите плочки, но в розово. Беше малък двустаен тавански етаж от къща във вилна зона (във Варна) и наемът беше 250 лева - това преди около 10 години. Компромисното състояние на имота отговаряше на компромисната локация и на компромисните ми финансови възможности по онова време.
Изрових снимка от архива: Някак една идея по-свежо ми е, не знам дали заради розовото.

...И лам.паркет и дограмата са сменени,а никой не го забелязва...
...Според мен самото жилище отнесе повече критики,отколкото заслужава...
Забелязахме. Забелязахме и балатума в кухнята, и несменената дограма в мокрите помещения.
Не сме седнали да критикуваме случайна обява все пак. Дамата сама каза, че има нужда от помощ.

# 386
Аз поне не критикувах, не това е идеята на питането. Опитах се да дам конструктивни, прости, безплатни предложения.
Знам какво е да не можеш да смениш и подобриш нищо.

# 387
Всеки разбира, но тогава свалят цената.Тук никой не критикува, а казва обективно мнение, на база лично виждане- все едно сме били на оглед и говорим с брокера.

# 388
3 седмици за период с брокер за три-четиристаен апартамент не е дълъг период по принцип. Особено като брокерът има възможност за огледи само в 11-19, след уговорка. Частни лица на реални случайни брокерски обяви според мен не се обаждат много често. Според мен те биват заловени от обявите кукички за много красиви жилища и после ги водят в един ден на 5 места и се наема едното от тези. Така,за да се обадят на точно конкретната обява,трябва да е много ниската цената. При мен за тристайния беше ниска,нов апартамент,атрактивен район,активен брокер и пак отне седмици.

# 389
На мен 3-стайният ми изглежда чист, наистина. Естествено, натрупва се прах всеки ден, но да има нужда от основно почистване - определено не го виждам да е в такъв вид.
Съветът за хора с куче може би си струва да се обмисли, макар и да си има съответните рискове за наемодателя. Пак по-добре, според мен, от котка/котки.
Ако собствениците решат да правят някагокви промени/подобрения, аз бих предложила да се съсредоточат на кухнята и евентуално банята. За да не се връщам към обявата, така по спомени бих предложила следното, според възможностите - финансови и физически/логистични:
В кухнята - готови кухненски модули за самостоятелни шкафове от строителен хипермаркет за тези шкафове, които не са с вградени уреди - мивка, и т.н. вместо старите досегашни. Дори да са здрави, пак си изглеждат зле и остарели, въпреки че може да са здрави. Просто защото са стари, създават впечатление за захабено/мръсно.
Балатумът също може да се смени с нов или върху стария да  се сложи нов (трябва да се видят нивата на пода, особено под вратите). Новите балатуми са с доста привлекателен дизайн и си личи, че са новички.
Дребни кухненски уреди - тостер, кафеварка и т.н., ако са стари и захабени - по-добре без тях. Рядко вече чувам някой да ползва тостер, аз имам 2 или 3, от повече от 20 години не съм имала нужда да ползвам, съответно и при мен стоят по тавани/мазета неизползвани. Кафеварката - нова от този тип е супер евтина, но рядко някой вече прави такова кафе, особено младите ползват най-вече капсули, ако въобще ползват в къщи, често направо си купуват от вън.
Масата - или да се смени с нова по-модерна или само да се сложи нова покривка, с по-модерен дизайн (просто изброявам примерно какво аз възприемам като стар дизайн - китки, плодове и т.н.). Юск, Джъмбо и подобни магазини предлагат варианти, които са сравнително евтини. За масата - имам 2 броя такива стари маси, здрави, дървени, но ужасно демоде. Пазя ги засега, за да ги използвам, ако се налага, при основен ремонт - майсторът да си слага нещата върху тях, да реже, да пили и т.н. След това ще отидат на боклука.
За банята - плочките не се пипат, разбира се. Ако има възможност и по преценка кое какво - нови дребни аксесоари като:
- горно шкафче с огледало, евтино, по строителните хипермаркети и в Интернет има много варианти. Не помня точно обявата, затова само импровизирам - някакъв рафт/шкаф, самостоятелен стоящ (ако има място) - за козметиката на наемателите. Пак да се потърси нещо евтино, но ново - в Лидъл дори периодично пускат такива, в Икея, в Джъмбо и т.н.
- комплект нови аксесоари като: четка за тоалетна, седалка и капак на тоалетната чиния, сапунерка (за фасон), подобни неща.
- ако няма стационарен душ, а само слушалка, и няма държач на стената за слушалката - един държач да се сложи на стената.
Като цяло, за кухнята и банята - ако имат физическата възможност, бих пребоядисала стените с латекс за баня, има такива по магазините. В нещо светличко, мръсно бяло, много светло бежово (за да си отива с кафявите плочки).
Смяна на крушките с най-силни възможни, за да е светло - 10,5 или 11 вата са май най-силните.

Не е нужно всичко изброено да се прави, да се хвърлят пари, които няма да се избият. Просто според възможностите на наемодателите.

Логистично за отдаването - да зарежат тази агенция и да пуснат в групи по ФБ или собствена обява в имот-бе-ге-то, срещу някаква малка такса се прави. Като пуснат в сайта самостоятелна обява, още докато качат снимките и ще почнат да им звънят от агенции да ги разпитват за обявата и дали да я рекламират/дали ще платят комисиона. На колкото повече сайтове я пуснат разни агенции, толкова по-голям е шансът да се намери наемател. Първата снимка, която ще се появи като заглавна за обявата, да се обмисли добре коя ще бъде - може би холът, там е най-добре направено и най-светло на снимката. Останалите съвети на съфорумците за обявата - първо плюсовете, минусите - най-накрая.

Късмет на наемодателите в намирането на читави наематели!
Доб

Общи условия

Активация на акаунт