Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 23 468
  • 638
  •   2
Отговори
# 450
Споко и аз съм задна гума 9 дни с тайминга на това което довършвам в момента: дадох капаро на 10.09 и чакам едни мебели уж налични на склад, звъня да видя вчера какво става и ми казват ами то матрака го няма всъщност, питам защо не ми се обадихте да ми кажете - мълчание, после на второ обаждане ми казаха чистосърдечно добре че се обадихте за да проверим как върви поръчката ами тя и спалнята не е налична ще има проблем с нея и ще я произвеждат едва от средата на октомври, тичах да си взема капарото, на крака отидох вчера бях страшно ядосана, а те мълчат и нищо не казват - дори не се извиниха, мебели Хоп - не ходете там, поръчката беше от Ирим, на който те са дистрибутор, самите хоп са само търговец.

# 451
  • Бургас
герани, нали знаеш, че като чакаш, накрая получаваш пак толкова и дори по-малко, ако отдадеш веднага на пазарен наем.

Високият наем не е критерий - сума ти моми могат да го наемат за онли фенс и даже няма да се пазарят Simple Smile

Забавени, липсващи и поръчки с дефекти се случват постоянно. Приела съм го за нещо нормално. От две поръчки от Юск - объркан стол и олющена етажерка. Да не я връщам, поисках 30% отстъпка и ми я дадоха. Имам останал кит за дърво, ще я оправя, изобщо няма да личи.
Диван от Айко - леко пукната ракла за багаж, не се вижда, вътре под дивана е. Пазарих се за отстъпка, извоювах 50 лв. ваучер Simple Smile

# 452
  • София
krasimilo, предадох на собствениците всичко, което писахте. Бавно стават нещата. Като има развитие, ще пиша.

# 453
Високият наем не е критерий, когато са еднократни, изолирани случаи.
Ако го пускаш днес и утре е нает, и това е консистентно, значи това е цената, колкото и да е висока и каквито и моми да го наемат.

Ако чакаш 2 месеца, с достатъчно реклама, това вече не е пазарно.
Ако се бият 5ма за апартамента ти, и това не е пазарно.
Според мен ако чакаш 2-3 дни и се наеме, това е пазарна цена и означава, че има стабилен поток от кандидати (купувачи/наематели), склонни да дадат такава цена. Означава, че има стабилно, постоянно и количествено "търсене" на тази цена. Т.е. си "под равновесната" точка на търсене и предлагане.

...

Бтв, моите майстори с терасите свършиха и съм много доволен. Чистиха, но трябва и аз да чистя, че всичко се покри с прах. Принципно и 2та съседни апартамента, на които правих терасите са ми наети, но единият е новонает, с платен наем, но 1 месец момчето го няма. След около 10ина дни пристига. Точно този апартамент ползвахме за достъп, а до съседната тераса се прескачаше през балкона.
Може би след година ще сложа гипскартон и теракот, ако не съм ги продал до тогава.

...
Да знаете евтин ремонт на хладилници. За 1 път имам повреден хладилник, вероятно изтекъл фреон. Чудя се да го подменям ли с друг 2ра ръка за 200-300лв или да ремонтирам. Приличен вид има.

# 454
Dany1, ти си прав,но за себе си. Ти даваш голям брой еднотипни апартаменти и брокерите ти имат контакта и знаят условията ти, и ти си съгласен да им дадеш комисион. Така че когато имат дори и 1 клиент с близко до твоето търсене,звънят първо на теб, защото имат шанс много бързо да направят сделка с двоен комисион.
При потребители х,у,z, които отдават 1-2 апартамента с различни параметри, резултатът няма да е такъв и това е нормално. Нито имат твоя опит,нито контакти,нито пазарен дял, за да са в добра позиция да искат висок наем.

За претапицирането за мен е излишно, има нови за по 100тина лева.

# 455
Какъв ти пазарен дял. И монополист ли станах.
Та то има хиляди наемодатели и хиляди наематели.

Показах ви дефиницията на "пазарна цена". Информиран избор и достъп до купувачи и продавачи до пазар/среща е задължително условие за такъв тип цена. И това го помня от университета.
Т.е. именно контакт с брокери и поток от наематели е гарант за "пазарност" на цената, а не обратното.
Като искаш "пазарни условия и цени", отиваш на "пазара", а не в кварталния кожодерски плод-зеленчук.
Изобщо не се обаждат първо на мен брокерите, далеч не съм от най-любимите им клиенти. Просто един от многото. Обаждат се първо на "ексклузивните" си партньори, които са им дали ключ и работят твърдо с един брокер и агенция. Отделно имат 50-100 апартамента. Аз не го правя това. Аз хабя време и усилия да участвам в процеса и понасям някои негативи от това.

Аз в случая не давам моята субективна гледна точка, а преразказвам това, което професори са ме обучавали по икономическа теория.

Нещо за ремонт на хладилници, че ми е доста спешно?

# 456
  • Варна
Не знам дали се махат още не съм я огледала, но благодаря за коментара ще видя дали мога да ги махна, на едно място ми поискаха 100 лв но намерих на друго 50 лв само за претапициране отделно дамаска - но ще намеря нещо бюджетно търси се плюш/ кадифе цвят старо злато - горчица или някакво жълто без патешко.

По принцип наистина нова табуретка ще ти излезе най-бюджетно, освен ако не се хванеш да претапицираш сама. В случай, че ти се занимава, мога да ти препоръчам тази дамаска:
https://dejarosa.com/damaska-terra-48-zalto.html
Цветът е точно горчица, текстура на кадифе. Висок клас плат - не се набиват косми в него, устойчив на драскане. Ако се залее с вода, седи на капчици отгоре, не попива веднага. Претапицирах трапезните столове вкъщи и две декоративни възглавнички. С останалия плат уших калъфка за леглото на кучето. Абе много съм доволна.

# 457
герани, нали знаеш, че като чакаш, накрая получаваш пак толкова и дори по-малко, ако отдадеш веднага на пазарен наем.

Да, но не знам какъв му е пазарния наем, за първи път ще се отдава и има много малко обяви в имот.бг за квартала, за да се ориентирам. /в Изток е/. Ще имам среща с препоръчан брокер, да си каже и той мнението и ще се пробвам.
Ще присъствам и на огледите, ще слушам коментари. Постарах се доста.

# 458
  • Варна
Разгледай и в съседните квартали как са цените.

# 459
Гергани, когато ние търсихме апартамент под наем за девойката, брокерката изрично ни предупреди да не коментираме нищо по отношение на апартаментите, докато сме на огледи. След това обсъждахме, каквото имаше за обсъждане. От всички огледи, на които  ходихме, само в един апартамент собственичката присъстваше. И добре направи жената, защото брокерката на наемодателката( от голяма агенция) не знаеше нищо за апартамента, който уж представя. През цялото време повтаряше, че климатикът е Бош, явно само това беше запомнила.

# 460
Малко шегичка:

# 461
Икономическата теория не е много релевантна на този пазар-джунгла.
Герани, хубав квартал, обаче много скъп за продажби. Рядко излизат и наеми там, съответно не е познат нито на брокери (голяма част от провинцията), а кандидат-наематели рядко търсят,поради реномето,че е скъп.
Обаче хора с претенции и добри доходи в СС? Ето например една обява от квартала (да,по-лошата част) https://m.imot.bg/obiava-2d166042632613173-dava-pod-naem-tristae … ztok#&gid=1&pid=3

Тристаен, хем е НС, две спални, тераса с гледка към зеленина, 2 санитарни възела, ремонтиран сравнително, 1600 лв. Обявата стои поне от август, частно лице, без комисион. Според мен апартаментът  е функционален и симпатичен и представянето е добро. Ок,едната спалня е детска и това ограничава малко, но винаги може да се ползва за склад,а жилището като двустайно,все пак нали е хубав квартал,нов апартамент,би било ОК да има надбавка за двустаен.
В Есте има двустаен,отличен за 700 евро.
Та в контекст какво наемателят може да получи за парите си, не ми се струва конкурентно да пуснеш СС на цена повече от новите.

# 462
  • Бургас
Ако нещо виси три месеца, смятай колко си загубил. По-добре леко подпазарно, ама да не виси.

# 463
  • Варна
Какво мислите за такъв тип снимки?
Скрит текст:

Кому е притрябвал специален отделен кадър с макро снимка на някаква изкуствена декорация за 2 лева от Джъмбо, която даже по всяка вероятност ще бъде разкарана, когато наемателите се нанесат? Наистина ли някой си мисли, че подобни снимки, а и самите прахосъбирачки, добавят стойност на имота?

# 464
Аз имах подобна Simple Smile Имаше и по-детайлни, разбира се. Като всяка реклама, подобни снимки са по-скоро игра с емоциите и възприятията. Целят да създадат усещане за уют. Младите си падат по такива.

Мен друго не ми дава мира напоследък: ако в обявата няма 10 емотиконки поне, вероятно половината аудитория не я чете. Та, аудиторията явно си иска картинки и шарено, за да е по-лесна за разбиране информацията от даден текст.

Общи условия

Активация на акаунт