Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 20 978
  • 574
  •   1
Отговори
# 510
Част 1 - попълваш за кое тримесечие е
Част 2 - попълваш си тел и мейл ; т.6 Местно лице (ако си)
Част 4 - т.1 втора колона първи ред сумата на данъка за тримесечието

Това съм записала аз

# 511
И след като получиш по мейла две пптвърждения - че декларацията е приета, и после друго - че е обработена, влизаш на друго място - справка за задълженията с възможност за плащане (или нещо такова) и плащаш.

# 512
Да, така е, както Секънд казва. Обикновено, ако попълваш в работно време (9-17 ч.), в рамките максимум на 1 час декларацията е обработена и може да направиш плащане по нея, без комисиона, пак от сайта на НАП. Ако е в извънработно време и в почивни дни, вероятно (не съм сигурна) ще обработят декларацията в работен ден и в работно време. В самия сайт на НАП в твоята партида също може да се види етапа на обработка на декларацията, в допълнение към мейлите, които получаваш.

Това е при подаване на декларацията с ПИК на НАП. За мен това е най-разумният и удобен начин. Едно, че не се разкарваш до офис и чакаш на опашки (а те и нещо "оптимизират" офиси, т.е. закриват офиси и прехвърлят към други). Второ, попълваш, когато на теб ти е удобно, примерно в 1,40 ч. през нощта. Трето, софтуерът на страницата проверява за грешки и сигнализира, т.е. няма как да направиш техническа грешка и това да ти създаде след това проблем. Четвърто, всички платени авансови суми се прехвърлят автоматично към Годишната данъчна декларация и ти изчислява дължимия данък само за последното тримесечие на предходната година. Ти не смяташ нищо, всичко си изчислява софтуерът.
Ако нямаш ПИК на НАП, вече можеш да го вземеш от всеки офис на НАП, независимо в коя малка община живееш. На място се получава, на момента, безплатно. ПИК на НАП може да се ползва и за разни други електронни услуги.

# 513
  • Бургас
Ако не се подаде декларация какво се случва в двата случая - наем плащан по банка и наем плащан в брой ?

Нищо, докато не те проверят.
Декларирането е доброволно.
Проверките не са чести, но не са и редки, особено ако някой ти има зъб и подаде сигнал.
При проверката се гледа какво си получил и какво си декларирал. Искат ти документи, банкови извлечения, договор за наем и т.н.
Ако плащането "на ръка" не може да се докаже, нищо не се случва. Но ако бивш наемател например пази разписки и той е подал сигнала, тогава може да се докаже.
По банка може да се докаже по-лесно, особено ако в основанието пише "наем", а не "захранване на сметка".
Тогава ти друсват една глоба и искат да се платят дължимите данъци заедно с лихвите, след приспадане на нормативно признатите разходи. Могат да ти друснат и по една глоба за всяка неподадена декларация, но като за първо нарушение обикновено са толерантни Simple Smile

С електронен подпис също може да се подава.

# 514
И неплатени глоби за разни неща, които са ги пратили на НАП, също може да се плащат през страницата с ПИК.

Скрит текст:
Една глоба за загубена лична карта платих така през сайта на НАП. В районното ПОС терминалите били само за плащане на такси за документи, но не  и за глоби. Rage Да съм ходела в някакъв-си-Пей. Аз имам твърди убеждения против ползването на тези ----Пей фирми. Или с банков превод.
Добре че, след като първоначалния ми гняв премина, се сетих за страницата на НАП. Само изчаках да мине срока за обжалване (месец-месец и половина) и вече бяха препратили на НАП. Няколко цък-цък и платих глобата.

# 515
Здравейте,

Интересува ме, оборудвате ли апартаментите, които отдавате под наем с дребни неща - аксесоари за в банята, посуда и разни кухненски принадлежности? В момента банята ми е празна - чисто нова, но се сетих, че нямам неща като закачалка за хавлия или сапунерка. В кухнята уредите и шкафовете са ми нови, но няма нищо в тях. Дайте ми съвет дали да купувам допълнителни неща и ако да какви.

# 516
Нищо не купувай. Който има нужда от нещо, ще си купи по негов вкус, ако вече няма налично.

# 517
Здравейте,

Интересува ме, оборудвате ли апартаментите, които отдавате под наем с дребни неща
В момента банята ми е празна - чисто нова, но се сетих, че нямам неща като закачалка за хавлия или сапунерка.  дали да купувам допълнителни неща и ако да какви.

За банята - закачалки е добре да сложиш, да не вземат да пробиват дупки, за да си сложат. Ако няма статични закрепени за стената закачалки, на вратата можеш да сложиш отвътре - закачат се отгоре на профила, нищо не се дупчи. В Джъмбо и подобни магазини ги има.

# 518
Закачалки и рафтче за шампоани при душа сложих аз, точно както е казала Мандаринка, за да не се налага те да дупчат стената. Всичко друго е индивидуално - аз ползвам течен сапун, те може да искат сапунерка за обикновен и т.н.

# 519
Е, как без закачалки и поставка за сапуна?
Simple Smile

Навсякъде монтирам аксесоари за баня
https://www.interceramicbg.com/aksesoari-6-chasti
https://praktiker.bg/bg/Banya/Aksesoari-za-banya/Aksesoari-za-ba … 598¤tPage=0
Скрит текст:
Принадлежности от типа ножове, вилици, чинии, тостери, чаршафи, не.

# 520
За банята - както е написано - закачалки за хавлии /по-големи кърпи/, някоя и друга закачалка на подходящо място за кърпи за ръце, коса, други нужди. Аз слагам и течен сапун. По възможност слагам удобна /в съответствие на мястото/ нещо като етажерка за шампоани, гелове и др. За тоалетна - държач за тоалетна хартия и четка за миене /да съм сигурна, че ще я ползват/.

В кухнята - закачалка за кърпа за ръце /може и лепяща, на шкаф, ако е подходящо мястото, за да не се пробива нещо/, подложка - метална или горещо устойчива, като се премести случайно гореща тенджера или тиган, да не се изгори плота - имам такава следа от предишни наематели/. Над мивката и над печката имам монтирани метални тръби с кукички - за големите прибори за готвене /над котлоните/, а над мивката - има нещо като стойки с рафтче, закачат се на тръбата - място за препарат, за гъби за миене.

Тези неща, с изключение на четката за тоалетна, която сменям след всеки наемател, се ползват с години напред, така че е еднократна инвестиция. Не го правя само за удобство на наемателите, а за да предпазя плочки, други плоскости за дупчене или лепене ако се налага. Освен това, дава по-завършен вид на мястото.

# 521
  • София
Което пак не спасява, ако наемателят реши да ползва нещо друго не по предназначение - ние например имахме закачалка за малка домакинска кърпа до плота, според мен на удобно място, но наемателката беше решила да си държи кърпата /очевидно доста мокра/ върху дръжката на фурната (метална/иноксова), която се беше обелила и ръждясала съответно.
Всякакви закачалки/поставки в банята слагаме, посуда - не /освен една дъска за рязане, че на плота бяха рязали предишните, както и сушилник за съдове/. А, метла с лопатка, кофа за моп и прахосмукачка също оставям, иначе може и да не купят някои.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 16:14 от Olive

# 522
И в двете квартири, които наемах в банята си имаше закачалки, огледало, рафт, поставка за четка за зъби, четка, кошче и малка кофичка.
В кухнята посуда и прибори нямаше, но и не съм имала претенции да има. Закачалки в кухнята нямаше и в двете квартири. Осигурих пластмасови, които се слагат на вратичките за да не пробивам и лепя.
В една квартира на терасата имаше маса със столове, в другата ние ги осигурихме.
Сушилникът за дрехи също е наш. И в двете имаше на терасата метла с лопатка.
Бюро и свободно стояща закачалка са също наши. За всичко, което сме внесли сме питали наемодателя.

# 523
Което пак не спасява, ако наемателят реши да ползва нещо друго не по предназначение - ние например имахме закачалка за малка домакинска кърпа до плота, според мен на удобно място, но наемателката беше решила да си държи кърпата /очевидно доста мокра/ върху дръжката на фурната (метална/иноксова), която се беше обелила и ръждясала съответно.
Всякакви закачалки/поставки в банята слагаме, посуда - не /освен една дъска за рязане, че на плота бяха рязали предишните, както и сушилник за съдове/. А, метла с лопатка, кофа за моп и прахосмукачка също оставям, иначе може и да не купят някои.

@Olive, може ли да споделите марката на фурната?

От 15 години вкъщи кърпите, които използваме за подсушаване на плота и съдовете стоят върху дръжката на фурната и подобен проблем нямаме.

# 524
  • Бургас
Закачалки, поставки за кърпи и тоал. х-я - да.
Посуда и дребни електроуреди - само ако имам излишни и не си ги търся после.

Общи условия

Активация на акаунт