Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 21 446
  • 579
  •   2
Отговори
# 495
Гаражите не са наемно изгодни, отдавна го говоря това. Но хората се блазнят, че нямат поддръжка.

Врата се избива. Механичните врати не се развалят. Освен при външна намеса. Електрическите май се развалят или пак при външна намеса или в неправилно сметнат и слаб мотор, а и други показатели.

Врата може да се купи и 2ра ръка. Аз така си купих един път, като ми катастрофираха във вратата.
Трябва да си подбереш размер, който ти пасва.
Скрит текст:

Купувал съм и от Практикер 2 врати, но вече не се продават.

Мисля пазара почав да се обръща, става на наемателите, а те искат новоремонтирани жилища, с нови мебели, или ако не са нови да са красиви винтидж.
Размишлявам си.

За гаража бих взела депозит и за дистанционните за вратите.
Тоя апартамент, дето дадох за 1250 е с мебели Виденов и не е пипан от 8 години.

# 496
Споделям какво мисля 🙂
Имахме 50+ обаждания и много желаещи за жилище непипано от 2016, брокерката беше на мнение че сме подпазарни, но така преценихме. Писах за вижданията си защо -  гледам съотношението наем+разходи vs заплата.

Поздравления, че се справяш така добре Dany1!

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 10:01 от Al Georgieva

# 497
Отношението наем/заплата е добър ориентир. Но косвен.
Няма супер 100% пряка корелация.
Може да се има предвид за някакъв общ ориентир, примерно при дългосрочни планирания, но не можеш да го ползваш като 100% водещ и решаващ.
Може родители да плащат, гадже. Може да имаш 2-3 съквартиранта, които всички работят. Тогава събираш ли им заплатите?
Ето, моите наематели са 2ма отделни единици. И 2та работят, че май и на повече от 1 място.

Много е вероятно общо да получават над 4к чисто. Т.е. наемът е към 30%.

За най-пряк ориентир ползваш пазарното положение. Търсено ли е, искано ли е, и дали са готови да го вземат. (щото може да търсят, ама да не могат да си позволят)
Ако имаш голямо текучество, нарочни повреди, празни периоди, това е индикатор, че ти е висок наемът. А може и да е индикатор за нужда от ремонт и обновяване, слаб квартал/град и тн.

Избягвайте да слушате какво троловете пишат във фейсбук. Те изобщо не са самите клиенти и не представят мнението им.

Повтарям се от преди, но 3ст+ са трудни за отдаване. И неблагодарни. Много грижа и разход да се приведат във вид, а таргетът са семейства с големи разходи, които отделят за наем каквото остане. А амортизират повече.

# 498
  • Бургас
drago, 170-200 лв. са паркоместата при нас, в общ подземен паркинг.

# 499
Не си продавайте гаражите в столицата поради краткосрочни съображения - нисък доход от наемна цена СЕГА.
Те имат специфични предимства пред апартаментите, които с времето могат да се окажат незаменими.

# 500
Краткосрочни съображения не трябва да са фактор.
Но наемите при гаражите няма да се променят (като съотношение).
На хората винаги по-голям приориет им е жилищната площ и са склонни да плащат повече.
Виж, цените им може би растат с по-висок темп. Не ми се играе да смятам, няма да инвестирам в гаражи.

Аз навремето взех едностаен и 2 гаража вместо 2стаен за същите пари. И то взех гаражите супер евтино, на половин цена.
Сега като капитализация изостават сигурно със 70-90к евро.
Едностайните вървят много зад 2стайните. Имайки всичко на всичко една спалня отгоре с квадратура на гараж.

# 501
За паркомясто - половин депозит колкото за дистанционното без врата. Има райони от София където апартамента задължително върви с паркомясто, особено където има зони за паркиране. За мен също наемите са ниски на фона на инвестицията за придобиване на гаражи/ паркоместа, но не мога да купя апартамент в център и да няма паркомясто към него, не е разумно за бъдещо продаване и/ или отдаване.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 09:16 от НаБабаДетето

# 502
Съгласна съм, че тристайните са по-трудни за отдаване под наем.
И признавам, че на мен тази дейност не ми е основна, но в свободното си време с ММ, когато се налага, проектираме, създаваме, сглобяваме, монтираме, ремонтираме, чистим

# 503
Но пък тристаен е супер за флипване, пак правиш баня и кухня, но продаваш повече площ на висока цена.

# 504
Не е вярно. Двустайните са най-ликвидни. И за отдаване,и за флипване. Колкото по-голяма площ и по-голяма цена=>по-малко кандидати заради ограничения в бюджета. При тристайните таргет ти е само за лично ползване,а там ти идват хилядите условности и кредити.

# 505
Здравейте! От скоро отдавам гарсониера под наем и наближава времето да подам първата си декларация по чл. 55. Дали някъде сте срещали примерен  образец на попълнена декларация и приложение 4, защото аз намирам само празни бланки, а не съм сигурна  доколко ще са отзивчиви в НАП да ми помогнат да ги попълня.

# 506
Здравейте! От скоро отдавам гарсониера под наем и наближава времето да подам първата си декларация по чл. 55. Дали някъде сте срещали примерен  образец на попълнена декларация и приложение 4, защото аз намирам само празни бланки, а не съм сигурна  доколко ще са отзивчиви в НАП да ми помогнат да ги попълня.

Ако не се подаде декларация какво се случва в двата случая - наем плащан по банка и наем плащан в брой ?

# 507
Съвсем отзивчиви са НАП, и аз първия път имах разни неясноти, обадих се и ми отговориха. Виж на сайта им, има отговори на много въпроси.

# 508
По чл 55 за авансови вноски за тримесечие няма приложение 4, нито друго подобно. Просто една страничка където си попълваш за кое тримесечие декларираш и сумата.

# 509
За всяка Декларация си има обяснение как се попълва. За авансовите вноски наистина са 2 цифри, за годишната, където се попълва Приложение 4 се следват също указанията. Малко е по-трудно в началото за ориентиране, но пак става.

Общи условия

Активация на акаунт