Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 20 815
  • 574
  •   1
Отговори
# 540
Бърз въпрос: някой декларирал ли е колко боклук ще генерира за 2026 за София става дума във връзка с новата такса смет? Срокът бил 30.09 сега разбрах явно съм пропуснала нещо.
За пръв път чувам. То и сега се прибрахме... Нищо не съм декларирала. Даже си приготвих да пускам декларации за отстъпка за имотите, които не ползваме, ама нали срокът за тях  беше края на декември.

П.П.
На първо четене ми излиза, че НЕ са задължителни и са с цел:

Гражданите и предприятията могат да подадат данни, за да предоставят на администрацията информация за изработване на решение за начина, по който ще се определя таксата за битов отпадък (ТБО), известна още като "такса смет" от 2026 година.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 09:13 от drago_2008

# 541
Аз знам същото като Драго за тези декларации - информативни са за общините, явно още се чудят колко пари ще съберат по един или друг начин на изчисляване. Но хората са се шашнали - една съседка в асансьора, не е много възрастна пенсионерка, се притесняваше, че изпуска срока. Информацията и самите декларации се разпространявали по Вайбър групи, вероятно на отделни входове/кооперации. И хората се връзват. Били сложили и срок до 30.09. и хората в паника.

# 542
И аз разбрах че не са задължитени, обаче се притесних ако не декларирам боклук да не би данъците да са много високи.

# 543
Аз също четох, че срока не е 30.9, но се притесних да не лепнат някакви високи данъци след като прочетох в другата тема за нереални цифри от 120 л седмица за сам човек

# 544
Ми аз като смятам 4 човека изхвърляме общо 65 л на семица смесен боклук. От 7 години го събираме разделно в Италия, та знам какви са количествата заради кофите. Обаче, ако отделя пластмаси, стъкло, нерециклируеми и картони, които слагаме в контейнерите за разделно събиране, то драстично спада количеството - макс 6 л органичен. Разделно събрания боклук трябва ли да го смятам или ми е бонус, защото го разделям.

Странна работа. Те идея нямат как ще таксуват и сметоизвозват, а аз как да знам какво да пиша?

# 545
И без деклариране такса смет ще се вдига.
На някакъв турски участник в конкурсите му изгорели няколко камиона. И си свил сърмите. Съответно сега за всеки район има по един кандидат. А офертите са 3 пъти (май) на миналата година.

# 546
Аз нямам против да се дига, но да отговаря на количеството.
Имам близка с много еко виждания, тя си пазарува насипни варива, плодове и зеленчуци, кафе, хляб, напитки в опаковки не купува, прави компост и се грижи за градинка, изхвърля разделно.

# 547
А как би се изчислило кой колко изхвърля и как това ще се следи?

# 548
Нашата община няма възможност за опзията на брой торби.
Остава само опция брой ползватели.
Не е ясно обаче кои ще броят за такива - регистрирани по настоящ адрес. Или и такива по постоянен на адреса. Отговор от общинарите не получих.
По НА сме само ние.
По ПА има още двама обаче..

# 549
Ами на наемателите навиците от къде да ги знам, че да измисля какво количество боклук генерират?

То хубаво на торби ама как ще става?
Според района има в центъра торби, по кварталите малките кооперации са с персонални кофи(като нас), а големите блокове над 5 етажа са с кофи заключени в двора. Контейнери по улиците няма.
В България как ще бъде? Май няма никаква яснота, за да си заяви човек каквото и да било.
Ами ако е на пликове тук и ми дойдат гости? При нас все има някой гостуващ за от 1 седмица до 1 месец. Ще продават допълнителни ли?

# 550
Може да е с торби, чипове,

# 551
И клошарите както ровят в кофите.Не го виждам никак в нашите условия.Ако ги заключат, че ги разбият..

# 552
Е с чипове ако е, трябва да платим ние и за нови кофи, дето ще се отварят така. Абсурдно е, както винаги каруцата пред коня

# 553
Аз не виждам как това стартира от 1 януари 2026 г без да има разяснителна кампания и ясна методика разработена към днешна дата. София е с над 1 млн. жители все пак.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 10:32 от drago_2008

# 554
Еми няма да стартира...няма как, ето някои общини си пишат в прав текст че не могат да го организират това с торбите.
Три са опциите в ЗМДТ..та избор има.
Третата е на брой ползватели на услугата.
Абе да се оправят...нищо няма да правя аз.
Колежка ходи да декларира за брой хора на адрес зй майка й..казали й че май нямало нужда.
Аз търсих някакво решение на общински съвет...няма до днес.
Кьорфишек...не го виждам изобщо.
Тия в НС като са го писали...не са мислили....

Общи условия

Активация на акаунт