Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 29 194
  • 775
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Какъв е апартамента, в кой квартал е?

# 706
В центъра на София, двустаен, последен етаж без асансьор, без климатици и като цяло състоянието не е супер добро. Стари и евтини мебели, мръсни тапети, като цяло забележки много, само локацията е ок.

# 707
Аз идвам с притеснението, че някой е платил тока на квартирата и не е хазяйката. Има няколко имота под наем и всеки си е платил неговия ток. Сега остава да чакаме някой да се появи на адреса и да се иска парите. Ще ги дадем на човека, но сме доста притеснени.

# 708
  • Варна
Бивш наемател редовно се объркваше и плащаше нашия ток, вместо неговия. По някое време се усещаше и казваше, приспадахме му го от наема. Не е имало драми.

Уейв, сумата, с която искат да ти вдигнат наема не е ненормално голяма спрямо стойността му и инфлацията на всичко. Разбира се имаш право да си поискаш някакво дребно подобрение, а хората имат право да ти откажат. Но може и да се съгласят, попитай. Нищо не губиш.

# 709
  • Бургас
Димис, хазяйката да пита кой го е платил. Може да пита дружеството, може да пита и наемателите поотделно.
Не е драма, не се тревожете, тоз дето е платил чуждото трябва да се тревожи Simple Smile
Затова плащам аз навсякъде, да ми е мирна главата.

Уейв, нормално е да вдигнат наема, пазарът е такъв на двустайните вече. Явно локацията е много добра и това е голямо преимущество на имота, като се има предвид, че на 1200 се отдават новоремонтирани жилища с всичко необходимо.

Поискай си нещо, имаш право.
И чисто хипопетично - ако всяка година ти увеличаваха наема с по 50 лв., как щеше да го приемеш? Явно 150 наведнъж се преглъщат трудно.

# 710
Ако на мен поискат пребоядисване на една стая - ще си направя сметката колко ще ми струва труда на майстора. И като излезе 1000 лв, ще откажа. Ако стените са със стари тапети, обаче, мога да се съглася наемателят да купи и да сложи за своя сметка, като все пак, ги одобря.
Преди да се отказваш рязко и категорично виж какво ще намериш друго за ползване. Колко време и пари ще ти коства преместването, и дали ще ти е удобно да се преместиш. В Щатите всяка година се вдигаха с някаква цена, наречена "такса удобство" че ти се позволява да стоиш в имота години наред, без да те махат.

# 711
150 лв отгоре за година не е малко,близо 15% отгоре.Обаче под двустаен,имате предвид две стаи и кухня,предполагам,а това са 3 стаи в център, тогава общата нова цена не звучи стряскащо.
Това,че парите ги даваш на ръка не виждам какво общо има. В смисъл моите плащат само по банков път,това по-голямо право ли ми дава да увелича наема при изтекъл договор? Иначе аз на изрядни наематели не вдигам наема. Пробвах 2 пъти и не ми се получи. Така че,ако сте склонна да се преместите,имате право да се откажете.
Ако търсите ново жилище на 1050 лв,си пригответе поне 525 лв комисион за брокер. Бихте могла да поискате договор за 2 или 3 години. Примерно аз бих се зарадвала на наемател с дългосрочни намерения.

# 712
Tintina свързах се с хазяйката, но нито тя, нито наемателя на другия апартамент го е платил. Благодари, че сме загрижени и сме я уведомили. Първо помислила, че я търся за нещо по-сериозно.
Преди години на  колежка така й бяха платили тока и една вечер на вратата й звъннал дядо и си искал парите. Чакам и при сина ми някой да иде. Ще възстановим сумата, няма проблем за това.
И аз очаквам да се повиши наема. Сега е по-нисък за града, явно с оглед крайния квартал. Синът ми обаче си харесва района, защото няма проблем с паркирането, има хранителни магазини и търговски център. Самият апартамент също е добре обзаведен и компактен.

# 713
Аз имам дългосрочни намерения и затова се питам, иначе ако е еднократно увеличение 150лв не е проблем. Винаги съм била точна и коректна и поддържам да е чисто и приятно.
Иначе това че ги давам на ръка го споменавам като допълнително неудобство, защото всеки месец идва до апартамента.

# 714
  • Варна
Аз преди месец вдигнах от 550 на 700, това е 27% увеличение. Без подобрения, само на база инфлация. Наемателите са ми от 4 години, останаха. Сами виждат, че дори и с увеличението, пак са на много изгоден наем спрямо пазара на сходни жилища. Ако се бяха отказали, за нови хора щях да сложа поне още 100 лв отгоре.

П.п. Не е казано, че всяка година ще ти вдигат с по 150 лв. Тези моите преди 4 години наеха на 450, след 2 години им го вдигнах на 550, и след още 2 - сега на 700.

# 715
Аз имам дългосрочни намерения и затова се питам, иначе ако е еднократно увеличение 150лв не е проблем. Винаги съм била точна и коректна и поддържам да е чисто и приятно.
Иначе това че ги давам на ръка го споменавам като допълнително неудобство, защото всеки месец идва до апартамента.
Идването на крака според мен е, за да си нагледа имота, да види само вие ли сте там, да няма животно и подобни. Това са подбудите обикновено, за Вас е неудобство, за наемодателя е малко по-добър сън нощем.

Вдигането не е обвързано с подобрения, освен ако не е договорено предварително между страните.
По принцип, за 1 година не е нормално да се пребоядисва, но то като е било старо и е наето от Вас без забележки по състоянието на стаите... Бих Ви посъветвала да питате директно какво да очаквате догодина. Ако наемът Ви е висок, оглеждайте се за друго жилище.

В Малинова долина ми излизат разни ново ремонтирани за 1200-1400 лв, но в центъра след ремонт е вече 1400+ лв за две стаи.

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 18:22 от drago_2008

# 716
Щом още след година се увеличава наема, явно собственикът си следи интереса и няма да е еднократно. Не пречи да поискате новият договор да е за по-дълъг период,за да се запази цената. Така ще разберете и какви са му намеренията за след година.

# 717
1200 е цена като за ремонтирано жилище.
Гледах някакви обяви в центъра за 1100 по-старо.
Принципно цените скачат доста, нормално е да се вдигат. Но на 2стайните ръстът е по-малък.
Цена се покачва и от инфлация и пазарни условия, не само от подобрения и ремонти.
Предполагам сега сте пазарни, но преди сте били подпазарни.

И аз мисля, че собственикът си следи интереса, но няма да увеличи, ако няма общо увеличение на пазара. Но ако има, ще увеличи и той.

На един стар наемател увеличавам всяка година с по 100лв и пак не мога да стигна пазарните цени. И тази година точно след увеличението обяви, че напуска.
А вероятно ще успея да го отдам и на по-висока цена от неговото увеличение.

Ако нещо конкретно ви смущава във вашия апартамент, обърнете внимание на хазяина. Дали ще се съобразят, отделен въпрос.
Поискайте например боядисване, да видим какво ще кажат.

Но избягвайте да показвате недоволство, защото ако не сега, то след  година може да ви пожелаят "всичко хубаво" и да решат да си търсят късмета "другаде".

# 718
Намери се кой е платил тока. Друг наемател, но въобще не е погледнал бележките и не е разбрал докато хазяйката не се е обадила да му каже да погледне. Всичко е оправено и двете момчета са се запознали. От една сметка...

# 719
На питащата наемателка - ако сте наели апартамена преди година, след като е минал пикът на търсенето (август-септември) с наеми около 1200 лв., може наемодателят да иска да компенсира тази разлика с Вашия наем.
И аз споделям мнението да попитате вежливо/дипломатично за намеренията на хазяина за ежегодно актуализиране на наема. И след това да си направите сметката дали Ви устройва местене в друго жилище или оставате на по-високия наем. За местенето калкулирайте разходите за брокер, депозит, местене.
Ако не Ви устройва този наем, си търсите друго жилище и ако/като си намерите, се разделяте със сегашния наемодател. Но от търсенето преди сигурно знаете, че има много фалшиво ниски наеми по обявите.
Иначе в центъра без асансьор е често срещано. Като сте наемали, сте били наясно с това.

Общи условия

Активация на акаунт