Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 23 811
  • 649
  •   7
Отговори
# 15
Тези телевизори по хранителните хипермаркети, дори да са на известна марка, ми се струва, че можете да проверите и в Техно-нещо-си магазините. Често същите марки и модели ги има и в Техно-магазините на същата цена. Така че не винаги промоции в Кауфланд, примерно, са точно промоции. Просто разчитат на купувачи, които се хвърлят на всичко, на което пише "промоция".

Скрит текст:
Например, винаги съм се чудила, ако купя "промо" пакет тоалетна хартия 64 ролки, при 54 седмици в годината, колко време ще ми трябва, за да я изразходя. И къде точно ще държа този огромен пакет. Но гледам, че хора купуват.

За климатиците - аз вяра на Грий (грее, както му казват фирмите за климатици, поне тези, които ни слагаха такива в офиса) нямам. Вероятно в офиса не са купували супер-дупер модел, разбира се. Но не е като мицубиши хеви, които имам в къщи. При това среден модел са ми в къщи - т.е. не са базов, но не са и дайъмънд. Много по-шумен е климатикът в офиса, много по-непрецизна е терморегулацията, а за тока - не го плащам аз, но вероятно не е малко. Има няколко марки климатици, които са добри, с традиции, от десетилетия това правят, аз към тях се ориентирам. И вече чета за конкретни модели на конкретните марки, защото и при тях понякога има неудачни модели или просто конкурентни модел и марка, които са по-добри, в дадения момент. И като цена са сходни. На Самсунг и Панасоник бих купила телевизор или телефон. На Бош - печка, пералня, сушилня. Климатикът като обща конструкция е измислен отдавна, но опит от 50-60 години не се компенсира изведнъж. Между другото, софтуерът на климатиците е много важен - като си избирах климатици, четох доста актуалните дискусии за климатиците в онзи мъжкия Laughing форум. Оказа се, че при сходни показатели на хардуера - мотор, мощност и т.н., някои модели на някои марки работят софтуерно различно от сходен модел на друга марка. Примерно, дали при поддържащ режим (най-икономичен) климатикът въобще спира да духа или продължава лекинко да върти въздуха, как и колко често влиза в режим дефрост, и т.н. Това е софтуерен въпрос.

Моите наблюдения от фирмите за климатици са, че се опитват да ти пробутат по-мощен, съответно по-скъп. Плашат, че нямало да успява да затопли, щял да се мъчи. Едното ми мицубиши - 12-ка, отопляваше без проблем 20 кв.м. при височина 3-3,20 м., тухла, партер над неотопляемо мазе, изток, слънце през зимата грее (ако се покаже) само 1-2 часа. Иначе жилището е с добра външна изолация и добра дограма. 3-4 месеца зима, без пускан климатик, беше 6-7 градуса. Като го купувах, ми казаха, че нямало да успее да стопли, щял да се мъчи. Ами не беше така.

Понеже Дани цитира мощността за отопление, според мен, освен ако не е някакво огромно помещение 25-30 квадрата, мощност от 2,5 КВ/Ч (т.е. по средата при  примерно по спецификации от 1,5-4 кв/ч.). Като достигне зададената температура, да влиза в поддържащ режим максимум около 1 кв/ч. в най-студените, влажни и мъгливи дни.

Не съм фен на уай-фай, най-ефективно е да поддържаш температура, а не да изключваш и след това да пуснеш на макс, за да стопли бързо. Стените изстиват. Аз намалявах сутрин, като излизах за работа, на 21 градуса, като се върнех, пусках на 24 градуса (което за мен беше достатъчно топло и комфортно), докато се събуя, съблека, измия, и почти вече климатикът е наваксал с градусите.

# 16
При мен става дума за 400 км. Не да се прибера довечера. Но както казах секи сам си преценя.
В къщи съм с мицубиши хеви, но тук не говорим за високия ценови клас.

# 17

Понеже Дани цитира мощността за отопление, според мен, освен ако не е някакво огромно помещение 25-30 квадрата, мощност от 2,5 КВ/Ч (т.е. по средата при  примерно по спецификации от 1,5-4 кв/ч.). Като достигне зададената температура, да влиза в поддържащ режим максимум около 1 кв/ч. в най-студените, влажни и мъгливи дни.

Не съм фен на уай-фай, най-ефективно е да поддържаш температура, а не да изключваш и след това да пуснеш на макс, за да стопли бързо. Стените изстиват. Аз намалявах сутрин, като излизах за работа, на 21 градуса, като се върнех, пусках на 24 градуса (което за мен беше достатъчно топло и комфортно), докато се събуя, съблека, измия, и почти вече климатикът е наваксал с градусите.
За другото съм съгласен, но съм твърдо фен на изключването на климатика като ти стане топло/студено и включването му при нужда. Твърдо съм "за" изключването, докато не си в жилището. Евентуално при най-кучия студ, може да го пуснеш 1-2 часа преди това да поработи.

В тая връзка, "резервна мощност" си важи. 2.5кв е слабо.
Още по-зле, по-малките климатици имат по-малка изпарителна площ на външното тяло. И при равни други условия могат да влязат в размразителен режим 2 пъти повече. Което е много голям фал при студено време. И защо, за 10% разлика в цената. А и големите са винаги по-икономични и ефективни.

# 18
Търсейки климатик за помещение 26 кв тези дни се сблъсках и с цени за най-обикновена пвц вана/ тавичка без нагревател от 70 лв до 170 лв. За едно и също нещо такава разлика в цената между фирмите за монтаж. И това си е разход, за профилактиката мога само да гадая но и там ще е чудо на чудесата. За да важи гаранцията на закупени от метро климатици монтажа трябва да е от лицензирана фирма на марката - намерих, 300 лв без ддс само монтажа, жената която записва часове не знае колко струва тавичката, профилактиката била различна от 60 лв до 100 лв според монтажния екип който дойде - е, как така да нямат установена цена не знам, официален сервиз от сайта на уърлпул, вторият, първия не поддръжа климатици. Допълвам - цена на тавичката 120 лв от този сервиз за климатик уърлпул от метро, 100 лв била профилактиката финално.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 10:41 от НаБабаДетето

# 19
Дани, дадох пример с 2,5 кв като средна мощност по спецификации (които биха били примерно в диапазона 1,5-4,5 кв.). Т.е. климатикът работи със средна мощност, не бичи на макс.

Скрит текст:
Nominal cooling capacity (range) kW 2.5 ( 1.0 (Min.) - 3.0 (Max.)) -Power consumption kW 0.62 (0.21 - 0.88)
Nominal heating capacity (range) kW 3.2 ( 0.9 (Min.) - 4.4 (Max.)) -Power consumption kW 0.80 (0.17 - 1.36)

Т.е. при отопление и мощност (в даден момент, при 19 градуса външна температура, климатикът потребява 0,80 а излъчва 3.2. при среден (оптимален) режим на работа. При минимален режим харчи 0,17, а излъчва 0,9, при максимален - харчи 1,36, а излъчва 4,4).

Когато купувах първия климатик, за онова партерно жилище, разпечатах над 100 страници Service Manual и дадох на баща ми, електроинженер, да се оправя с всички данни, чертежи, графики.  Най-високите резултати за COP (при отопление) са при 19 градуса външна температура и 24-25 градуса вътрешна. Всички фирми го пишат това някъде из манюъла, но малко хора го четат, а фирмите пък нямат изгода да го обясняват. Тогава, примерно за хиперинвертор, 1 кв потребена електроенергия от климатика е около 4-4 и малко кв отдадена топлинна енергия. Колкото повече спада външната температура, толкова повече спада и това съотношение - примерно, при - 10 градуса навън, вече това съотношение ще е някъде 2-2,5. При по-евтините климатици може да падне и под 2. Тогава сметката за ток ще скочи значително. И наемателите ще изреват.

Но от личен опит мога да кажа, че режим за поддържане на температурата малко по-ниска, докато съм на работа (практически почти 12 ч.), и след това увеличаване с 2-3-4 градуса за останалата част от денонощието, при мен беше достатъчно ефективна като ток, който съм плащала. Говоря за постоянно обитавано жилище. Ако ходя в това жилище веднъж месечно или веднъж на 2 месеца, естествено, че няма нужда климатикът да работи излишно.

# 20
Скрит текст:
Дани, дадох пример с 2,5 кв като средна мощност по спецификации (които биха били примерно в диапазона 1,5-4,5 кв.). Т.е. климатикът работи със средна мощност, не бичи на макс.

Скрит текст:
Nominal cooling capacity (range) kW 2.5 ( 1.0 (Min.) - 3.0 (Max.)) -Power consumption kW 0.62 (0.21 - 0.88)
Nominal heating capacity (range) kW 3.2 ( 0.9 (Min.) - 4.4 (Max.)) -Power consumption kW 0.80 (0.17 - 1.36)

Т.е. при отопление и мощност (в даден момент, при 19 градуса външна температура, климатикът потребява 0,80 а излъчва 3.2. при среден (оптимален) режим на работа. При минимален режим харчи 0,17, а излъчва 0,9, при максимален - харчи 1,36, а излъчва 4,4).

Когато купувах първия климатик, за онова партерно жилище, разпечатах над 100 страници Service Manual и дадох на баща ми, електроинженер, да се оправя с всички данни, чертежи, графики.  Най-високите резултати за COP (при отопление) са при 19 градуса външна температура и 24-25 градуса вътрешна. Всички фирми го пишат това някъде из манюъла, но малко хора го четат, а фирмите пък нямат изгода да го обясняват. Тогава, примерно за хиперинвертор, 1 кв потребена електроенергия от климатика е около 4-4 и малко кв отдадена топлинна енергия. Колкото повече спада външната температура, толкова повече спада и това съотношение - примерно, при - 10 градуса навън, вече това съотношение ще е някъде 2-2,5. При по-евтините климатици може да падне и под 2. Тогава сметката за ток ще скочи значително. И наемателите ще изреват.

Но от личен опит мога да кажа, че режим за поддържане на температурата малко по-ниска, докато съм на работа (практически почти 12 ч.), и след това увеличаване с 2-3-4 градуса за останалата част от денонощието, при мен беше достатъчно ефективна като ток, който съм плащала. Говоря за постоянно обитавано жилище. Ако ходя в това жилище веднъж месечно или веднъж на 2 месеца, естествено, че няма нужда климатикът да работи излишно.
Че ефективността пада силно при по-лоши условия, това ясно. Че пада при пускане и спиране, това ясно.
Че хиперинвертор 9ка топли почти като 12ка евтин, това ясно.
Въпреки това, предпочитам горното, което казах за мен.
Не съм го смятал, нито засичал, но според мен няма как климатик, работещ 24 часа да е по-икономичен от такъв, работещ 8. (при средно изолирано жилище)
9ка хиперинвертор изостава много в цената спрямо 12ка среден климатик за 1000лв.
4кв отопление ми е ясно, че е теоретичен максимум, все пак е някаква отправна точка, като се сравняват климатици.
Малката изпарителна площ на 9ката, не можеш да я оправиш, а това е един от най-важните показатели за един климатик. Особено като навън е -25 градуса.
Знам истории за супер скъпи мицубишита, които са сгъвали при такива условия. Струващи 4к лв преди 10 години.

НаБабаДетето, може ли повече подробности за монтажа на климатиците от Метро? Откъде имате информацията и колко е сигурна. Според мен много монтажни фирми са лицензирани и могат да си монтират климатици.
Има много търговци (брос, владивес и тн), които ползват външни монтажни фирми. Не мисля, че са ограничени спрямо модели и тн. (аз съм купувал и монтирал климатици и от 2те изброени)
Някъде във фейсбук прочетох, че климатиците от Метро са от Техмарт. Струва си и там да се погледне какво се предлага.

# 21
От Техмарт съм купувала други уреди за друг имот преди време - беше ок всичко. За климатика от Метро Уърлпул, звънях в метро, от там ме препратиха в сайта на уърлпул и от там намерих сервиз официален уж, дали има други официални и лицензирани не знам за тази марка - но трябвало да е лицензиран за да важи гаранцията така казаха от метро.

Нещо да кажете за тези модели:
https://techmart.bg/klimatik-invertoren-electrolux-eacsi-12htpn8-eec-wi-fi
+още пари за монтаж предполагам 260-300 лв
или този
https://zora.bg/product/12hel85god
определено е по-добър като параметри, но гаранцията е само 2 г. Монтаж безплатен, плаща се тавичката забележете 140 лв - най-високата цена за тавичка на която попаднах.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 11:12 от НаБабаДетето

# 22
А за какво са ви тези тавички, особено, ако не са нагревателни?
Вярно, че имаме глобално затопляне, но съм виждала ледена буца от тавичката до дупката на климатика, от която е изтичала вода. Ако не се хване навреме и тръгне ледът нагоре във външното тяло, ще имаме "Адио, Рио!". Да не говорим, че през една студена зима можеш да чакаш буца лед да се саморазмрази чак някъде в средата на март.
Единият ми климатик беше с тавичка (сложих я, за да не подлива вода на мазилката на сградата), в една усойна чупка на сградата. Замръзваше и пълзеше нагоре към климатика. По-маломощен климатик, същият модел и марка, в друго помещение, без тавичка, се изтичаше свободно и нямаше буци лед по него.

# 23
Нещо да кажете за тези модели:
https://techmart.bg/klimatik-invertoren-electrolux-eacsi-12htpn8-eec-wi-fi
+още пари за монтаж предполагам 260-300 лв
или този
https://zora.bg/product/12hel85god
определено е по-добър като параметри, но гаранцията е само 2 г. Монтаж безплатен, плаща се тавичката забележете 140 лв - най-високата цена за тавичка на която попаднах.
Взимай 2я, без тавичка и готово.
Параметрите са много добри, и -25гр, уифи.

Избягвайте да монтирате климатици на усойни места. На слънце, най-добре. Ефективността може да се промени в пъти.

# 24
Благодаря много, обаче за монтажа на външното тяло нямам избор - има схема за монтаж на климатиците на целия етаж на едно място са всички, от всеки ап. имаме право на по 1 външно тяло и толкова, аз съм най-горе в едната редичка и под мен ще има още 2 тела на съседи, ако не сложа тавичка ще им тече на техните тела и сигурно ще се сърдят.

# 25
Има зимен и летен конденз (и съответно изтичаща вода от климатика). Зимният конденз е от една дупка точно по средата на дъното на климатика (оттам и тече в тавичката). Летния конденз се извежда с тръбичка, успоредно на медните тръби с хладилния агент от вътрешното тяло към външното тяло (обикновено ги опаковат с изолирбанд заедно тези тръби), но тръбичката за летния конденз не влиза във външното тяло. За зимния конденз от дупката на дъното на външното тяло могат да сложат тръбичка с гумен адаптер. И двете тръбички (и за зимния, и за летния конденз) могат и често го правят да ръгнат тези тръбички в улуците. Сега при НС не знам как ще стане, но сигурно си има начин. Иначе в тавичката ще се събира вода, която или трябва да се изпари, или трябва да изтече някъде.

Аз имам сплит система с 2 климатика, външното тяло е на пода на балкона. Не искахме да слагаме 2 отделни климатика, защото единият щеше да бъде на стена над спалнята на съседите и не искахме през зимата най-вече, ако е мъгливо, влажно и студено, да им шуми много външното тяло (няма как да знаем предварително колко ще е шумно, реално, не по документи). Нямаме проблеми вече 6-7 пълни години. Но пък, както казах, това са ми климатици в къщи и са по-скъпи. Не са безумно скъпи, но не са и по или под 1000 лв.

# 26
Dany, подходът ти за климатиците е абсолютно погрешен, но има други теми и форуми специализирани по въпроса.

Second, благодаря за модела, за мен е полезна точно тази информация!

Аз имам едно Gree  Fariy май се казваше, но е старичко вече. Сложихме го навремето, за да има просто климатик, че не беше ясна съдбата на имота...

Фуджицуто е с опция за WiFi модул, но не го купих за наемателя, а с вграден трябваше да платя още 400 лв отгоре и се отказах.

Монтажът е станал ужасно скъп. Гледам Мегаелектроникс, защото тях съм ползвала досега - 400 лв. Имат отстъпка с карта Виваком, ама пак си остава скъпо. ММ се принуди и това да се учи, защото е скандализиран от цените особено за "по-специфични" монтажи.

Ванички купувах последно от Практис пластмасови, че другите често ръждясвали  а неръждавейките да 3 цифрена сума. Мисля 35 лв дадох, а тампони от Баухаус за 10 лв. Монтажът не е сложен обикновено, особено ако са на тераса е елементарен, но не знам колко биха взели монтажниците ако им се дадат вече купени да ги сложат.

# 27
.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 22:48 от bubkab

# 28
  • Бургас
За монтаж на климатици и поддръжка в София ползвам "Трон термотроник".
Те монтират също климатици, купени от "Практикер" и "Технополис".
Два пъти съм ги ползвала, доволна съм, добре работят и бързо реагират.

Монтажът беше включен в цената на климатиците, но в момента е 350-400 лв.

И за двата софийски апартамента взех евтини марки, на промоция, 12-ки, с включен монтаж, към 900 лв. общо.

# 29
Ако са само за лятото, за охлаждане - всички климатици охлаждат и не харчат чак толкова ток при охлаждане.
За отопление, обаче, е друго положението.

Общи условия

Активация на акаунт