Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 29 833
  • 775
  •   1
Отговори
# 195
Dany1, ти точно потвърждаваш,че моделът да не работиш с 1 брокер,а с всички,които доведат клиенти,дава най-добри резултати. Само че при теб обявите са много и вместо 200 обаждания накуп,получаваш вероятно по няколко на седмица с въпроса "имате ли нещо свободно?".  
А техните "клиенти",вероятно са точно изловени чрез обяви-кукички и изманипулирани чрез ловки техники после и доведени при теб на реалното (но те ще получат комисион и от двете страни и са мотивирани).
Т.е. пак ти отваряш за огледи,пак вършиш почти всичко,но накрая плащаш комисион,нали?

# 196
Dany1, ти точно потвърждаваш,че моделът да не работиш с 1 брокер,а с всички,които доведат клиенти,дава най-добри резултати. Само че при теб обявите са много и вместо 200 обаждания накуп,получаваш вероятно по няколко на седмица с въпроса "имате ли нещо свободно?".  
А техните "клиенти",вероятно са точно изловени чрез обяви-кукички и изманипулирани чрез ловки техники после и доведени при теб на реалното (но те ще получат комисион и от двете страни и са мотивирани).
Т.е. пак ти отваряш за огледи,пак вършиш почти всичко,но накрая плащаш комисион,нали?
Да, точно така, но за мен това работи много добре. Не е изцяло ясно как са "заловени" клиентите. Може да е така, може и да е по-културно. Но да има човек, който да им обясни "кои цени са пазарни" е ключово. Иначе е да си биеш главата в стената.
За конкретния случай, ако собственикът е в друга държава, полезните варианти намаляват.
Така или иначе, обаче, тази агенция е компроментирана за мен. Аз не бих могъл да продължа да работя с тях.

# 197
  • София
Името на агенцията дето 3 месеца ни вест, ни кост, може ли да напишете? Или съм пропуснала инфото.

# 198
  • España
Аз друго си мисля за апарт. на Воден пъпеш.
Брокерката сигурно има ключ за да прави огледи с кандидати.
А може ли просто тя да си ползва имота за нейни цели - срещи с гадже например. Или да го показва като много скъп и да наемат по-евтините пак нейни.

Няма как да стане , в сградата има рецепция , където ще я видят и отбележат на влизане и излизане . Тя има ключ за апартамента , но пък няма чип за входа ( така или иначе хората от рецепция трябва да и отворят ) . После ми пишат , че еди кой си влиза в имота ми . Чип за входа давам само на квартирант при сключване на договора .
В понеделник си говорих надълго и нашироко с брокерката . Обявата ми виси само в техния сайт , обясних и , че желая повече реклама , да го пусне и в imoti.bg , както и да намали цената със 100 лева ( ако това е проблема) . Останах с впечатлението , че се е фокусирала върху други сделки през това време . Пак ми обясни , че в моя район имало много съвършено  нови сгради и комплакси и голямо предлагане ….
Тази сутрин ми се обади , че имало потенциален кандидат и ще ходят след обяд на оглед …..Можело значи !!!!
Ще изчакам до началото на октомври , когато горе/долу свършва активния сезон за търсене и , ако няма нищо , ще напиша името на агенцията .  Давам и още малко “кредит на доверие” ….След това ,ако нищо не стане,  трябва да дойда и да мисля в посока “продажба”….евентуално ….

# 199
Според мен - абсолютно погрешен подход. Имате да не бъде даден под наем 4 месеца, 1/3 от годината - не е нормално.
Не бих разчитали повече на тази брокерка, бих се обърнала към друга, както и да си гомпусна сама във ФБ-групи.

# 200
  • Бургас
Тя хубаво ще пусне сама, ама кой ще прави огледите?
По-скоро бих сменила брокерката.
Или бих я помолила да организира огледите с хората, които отговарят на Фб обявата.
Тя няма интерес от тази сделка, това е.

# 201
Това с потенциалния клиент може да е някаква лъжа, изстреляна на момента. Някои хора умеят да пускат такива реплики.
Според мен брокерката да предаде ключа на охраната, а нов уговорен брокер да го вземе от там и да прави огледи. Още сега, като е най-силния сезон.

# 202
И моята брокерка не смяташе imot.bg за важен в контекста на търсене на кандидат-наемател. Първоначално се шокирах,но в обявата като частно лице,публ.единствено в този сайт, от около 200 обаждания имаше 4 от частни лица кандидат-наематели. Т.е. 2%.
А те като брокери, ще получат многократно по-малко обаждания. И целят да се наеме от частно лице,а не да вземе комисион само от едната страна, а друг брокер - от другата. Затова не са мн активни в imot.bg
Явно си имат други канали - социални мрежи,листа от търсещи,вътрешни групи и т.н.

# 203
Воден пъпеш, и за мен това, което ти говори брокерката, са глупости. Щом не е публикувала обява в imot, за мен изобщо не ѝ се занимава с твоя имот, или пък иска да вземе комисионна и от теб, и от наемателя.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 14:50 от koala19

# 204
Koala19, искрено те моля да публикуваш тук името на брокер,който е в т.нар. бял списък на НАЕМИ и взима комисион само от едната страна в София,работещ към днешна дата?
Пиша в единствено число,защото не вярвам да има повече от един такъв.

# 205
Проблемът е, когато хем искат 2 комсионни, хем нямат капацитет и желание да си ги заработят.
Аз, лично, затова не обичам ексклузивните брокерски услуги, защото нямаш лостове, с изключение на "реномето на фирмата".
Както вече казах, проблемът на тази фирма е, че ѝ липсват клиенти за наем, в необходими количества. Не че не са пуснали обява или, че искат 2 комисионни.

# 206
Аз давам под наем само едно жилище, и брокерът взе комисионна само от мен. Сигурна съм в това, защото след огледа (без мен), за подписването на договора наемателите дойдоха с техния брокер. Така че имаме поне двама реално съществуващи брокери, които са склонни да вземат комисионна само от едната страна.
Не бих публикувала името на брокера без неговото съгласие, ако много настояваш, ще го попитам дали е съгласен. На мен ми беше препоръчан от приятел, който наскоро беше отдал.

# 207
И на мен ми се струва неразумно Воден пъпеш да чака Годо още един месец (целия септември).
Идеята да поиска брокерката да остави ключа на охраната е единствената разумна, макар и да крие известен риск (охраната да влиза да гледа какво и как има в жилището).
Но ако се ангажират да записват кои агенции и брокери идват и водят клиенти и да им дават ключ за оглед, може и да се разберете за някакво възнаграждение за охраната за тази услуга. След това - обява като частно лице в имот-бе-ге-то, брокерите от много агенции ще звънят, така че обявата ще се разпространи сред много потенциални наематели.

# 208
  • España
Предупредих жената на рецепция , че днес ще има оглед , тя ще ми даде обратна връзка , да видим ….

# 209
Ако нищо не стане днес, направо се уговаряй с жената на рецепцията да й донесат ключа от агенцията.
И още една идея - в подобни затворени комплекси (щом има рецепция) си имат вайбър групи или подобни. Можеш там да напишеш, че даваш такъв и такъв апартамент, при интерес - да ти пишат. Приятели/познати/колеги на настоящи наематели на други апартаменти може да проявят интерес. Не пиши наема в групата, да ти пишат на лично, при интерес.

Общи условия

Активация на акаунт