Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 63

• 14 937
  • 351
  •   1
Отговори
# 285
Хич не се притеснявай да звъниш. Звънкай на лекаря, за да си спокойна!

# 286
Здравейте момичета
 Вчера бях на цитонамазка беше 12 ден от цикъла. От 10 то някъде забелязах че има безцветно леко и разтегливо течение и се притесних, защото овулацията ми е към 15-17 ден някъде, така мисля. След намазката късно вечерта същото течение стана малко по-  обилно леко розово и лепвало и днес сутринта беше гъсто жълтеникаво не разтегливо вече. Много съм се шашнала какво става. Лекарката ми каза,  че може да има зацапване, но след прегледа нямаше нищо.

# 287
Нормално е да има кървене след цитонамазка.Ако не сте засичали овулация няма как да знаете кога е точно, особено ако цикълът не е редовен.Вероятно е минала овулацията и затова се е променила гъстотата на цервикалния секрет.Ако все пак нещо Ви тревожи в него, идете на микробиология.

# 288
Ако гинекологът е бил малко по-старателен с четката в канала, е възможно на същия или следващия ден да има нишки или леко зацапване. Не е нещо ненормално.

# 289
Здравейте,
На 40г съм и моята сага почна това лято при контролен преглед. Досега винаги съм била 2гр. Тази година шок 3А и HPV 16+. Последва втора проба в Геника, която потвърди. Запазих час при онкогинеколог доц Павел Добрев. Направи ми колпоскоп и там се оцветих. Взе ми биопсия и ми назначи АНСС 3табл за 3 месеца. Септември пак ми направи цито+колпоскоп+hpv и отново същото. Той предложи доколкото разбрах абразио и еветуално Leetz. Дано съм разбрала правилно. В шок съм - приемам, отхвърлям, изпадам в дупки. Ще споделя цитото и биопсията с молба да ми обясните и да ми дадете кураж дали съм в правилна посока

# 290
Здравейте, преди година и половина родих второто си детенце. От тогава до сега съм била на 3 прегледа при АГ. На първите два нямаше никакви проблеми, но преди месец на поредния профилактичен преглед, на колпоскопията се видя някакво изменение. Беше ми препоръчана биопсия. Същата направих месец по-късно, защото ми казаха, че трябва да е от 7 до 10 ден от МЦ. Междувременно излезе резултат от цитонамазката, който беше I група. Излезнаха и резултати от биопсията, които показаха cin 2 и hail. Възможно ли е подобно нещо? Възможно ли е за 6м да се развие нещо подобно? Много съм притеснена? Какво следва? Има ли връщане назад, както се казва? Задължително ли от това следва и по-лоша диагноза? Моля препоръчайте ми специалисти за второ мнение за гр. София. Всякакъв споделен опит ще ми е от полза.
П.п съжалявам, че съм хаотична в публикацията си. Просто съм много притеснена, не знам какво да направя, за да е всичко наред. Просто като си помисля за дечицата ми и психически рухвам.

# 291
А има ли установен HPV вирус?

CaBUHka1 какво е излязло на оцветеното на колпоскопа не разбрах? При преди 5 години беше подобрн резултата от течнобазираната, според мен ако искаш и обсъди с лекаря направете нормална цитонамазка

Здравейте, преди година и половина родих второто си детенце. От тогава до сега съм била на 3 прегледа при АГ. На първите два нямаше никакви проблеми, но преди месец на поредния профилактичен преглед, на колпоскопията се видя някакво изменение. Беше ми препоръчана биопсия. Същата направих месец по-късно, защото ми казаха, че трябва да е от 7 до 10 ден от МЦ. Междувременно излезе резултат от цитонамазката, който беше I група. Излезнаха и резултати от биопсията, които показаха cin 2 и hail. Възможно ли е подобно нещо? Възможно ли е за 6м да се развие нещо подобно? Много съм притеснена? Какво следва? Има ли връщане назад, както се казва? Задължително ли от това следва и по-лоша диагноза? Моля препоръчайте ми специалисти за второ мнение за гр. София. Всякакъв споделен опит ще ми е от полза.
П.п съжалявам, че съм хаотична в публикацията си. Просто съм много притеснена, не знам какво да направя, за да е всичко наред. Просто като си помисля за дечицата ми и психически рухвам.

# 292
А има ли установен HPV вирус?
На този етап не. Днес съм си запазила час, за да коментираме резултатите.
До този момент всичко е било ок. И изведнъж след 6 м като гръм от ясно небе. В интернер гледах, че имало и симптоми. Пък при мен нищо. МЦ ми е супер редовен, нямам болки при полов акт, нямам кървене извън мц...

# 293
  • София
Биопсията е доста по-информативна и точна от цитонамазката, още повече щом и колпоскопът е показал изменения. Слушайте си лекаря ще трябва ли лечение или проследяване в зависимост от възрастта и други фактори. Въпреки че CIN2 не е нещо, което да се остави ей така на 40 години и вероятно ще се наложи конизация, която да не ви плаши. Аз с CIN1 не съм имала никакви симптоми.
Към другата дама - и тя да си слуша лекаря, т.е. Lletz и абразио е съвсем стандартно решение. И аз бях така.

# 294
А момичета, искам да питам вие имали ли сте 1ва група от течнобазирана цитонамазка? Чувала съм, че там никога не излизаш първа група. И сега си направих такава и с моята предистория се опасявам че пак ще излезе някоя висока степен.

# 295
Аз съм имала.Което не попречи следващата година да лъсна с 3А и позитивен 52 щам,

# 296
Момичета, на какво се дължи промяна в групата цитонамазка? На инфекция ли?

# 297
Аз съм имала.Което не попречи следващата година да лъсна с 3А и позитивен 52 щам,
Този отговор ме накара да се замисля и питам и вас. Ако не е сменян партньор как така изведнъж се появява и чпв?

# 298
Чела съм, че ЧПВ може да се скрие от теста.Ето и обяснение:
https://chatgpt.com/share/69147e87-d90c-8006-ae1f-0d947a27e098

🦠 1. Нова инфекция

HPV се предава основно по полов път. Възможно е да си се заразила след предишния тест – дори ако партньорът е същият, защото:
   •   вирусът може да се активира отново при отслабен имунитет, стрес, хормонални промени или други инфекции;
   •   при мъжете HPV често протича безсимптомно и те могат несъзнателно да го предават.

😴 2. Скрита (латентна) инфекция, която се е активирала

HPV може да съществува в клетките „спящ“ — тестът тогава излиза отрицателен, защото вирусът не се размножава активно.
След време (например при спад на имунната система, хормонални промени, стрес, възпаления, предменопауза и др.) вирусът може да се реактивира и тогава тестът става положителен.

🧪 3. Технически фактори

Понякога разликата се дължи и на:
   •   различен тип тест или лаборатория (някои откриват повече типове HPV от други);
   •   по-добро вземане на пробата – ако преди не е била достатъчно представителна, може вирусът просто да не е бил „уловен“.

🌿 4. Важно: не винаги означава реален риск

HPV инфекциите са много чести, и в над 80% от случаите имунната система ги изчиства сама за 1–2 години.
Важно е обаче да се следи кой тип HPV е открит:
   •   високорисковите (като 16, 18, 31, 33 и др.) изискват по-често наблюдение и цитонамазка;

# 299
Благодаря, ДХЗ, беше много полезно инфо.

Общи условия

Активация на акаунт