Проверки на НАП за къщи в Гърция

• 14 483
  • 96
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Само че в случая не става въпрос за заеми.

# 76
Нещо се разминахме.
Аз писах за заеми и задължението да ги декларират.

Да, ама нали после се спомена, че ако съпругата преведе пари на мъжа си това може да се тълкува като заем, понеже СИО не се отнася за парите. И от там тръгна.

# 77
Щом съпруга има доказан доход, превел е на съпругата Х пари, то всичко е ок - банково извлечение е достатъчно.
Заеми от физ.лица и небанкави институции над 10 хил се декларират.

# 78
Именно, разбрахме се Simple Smile

# 79
Имот в чужбина всяка година ли се декларира или само в годината на покупка?

# 80
  • София
Докладвам как вървят нещата при мен. Лелята ми се моли да й изпратя моите документи, защото шефовете я натискат, мен не ми се занимава и така си върви животът. Нищо страшно!

# 81
  • София
Имот в чужбина се декларира всяка година.

# 82
Всички описани безумия в тази тема рязко ми припомниха защо ще напусна перманентно държавата в идните няколко години.
Какви безумия? Все едно в чужбина няма да питат Петкан откъде са му парите да си купи ваканционен имот в Марбея, например. Данъчните са си данъчни навсякъде.

Вероятно зависи от чужбината. Последно купувах в чужбина по ковид, никой не ме е питал откъде имам парите. Може да ти поискат доказателство че имаш парите, proof of funds, но не от данъчните, а от посредника на продажбата. Данъчните ти имат ежегодните декларации, защо ще те занимават ти да им събираш информацията.

# 83
  • София
Тук говорим не за покупка на жилище, а за данъчна ревизия. Различно е, предполагам и при вас.

# 84
Нас още никой не ни е търсил, ама нашето е малка къщичка в малко селце.

# 85
БНБ искат да се декларират имоти и сметки в чужбина не за данъчни цели, а именно за информация. Тоест - следят.  Искат и акции пак така. Това отделно от НАП.

# 86
  • Далечният изток
Нали това казвам - следят ни и сега. Има си определени задължения дали за статистиката, дали за данъчни цели, когато става въпрос за имоти, за кредити, вземания в определени не малки размери и т. н., не видях смисъл да се обяснявам с подробности, и това няма нищо общо с дигиталното евро, с което щели да ни следят...

# 87
О, за дигиталното евро не съм коментирала, само за това, че ни следят. А се дразня не защото има нещо за криене, а защото анонимността е единствената реална защита за човека в днешно време. А информация, попаднала в държавните служители, може да се озове навсякъде.

# 88
  • София
Аз точно за това, не искам да им давам документи, които нямат. Дадох им достъп до сметките ми - да разглеждат

# 89
  • Далечният изток
Ами то е в твой ущърб, ама ти си знаеш.

Общи условия

Активация на акаунт