Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 23 114
  • 681
  •   1
Отговори
# 630
За честите цистити, изследвайте ако не сте - хламидия, микоплазма и уреаплазма.

# 631
Само да вметна, че при запек пробиотици не се приемат, точно защото запичат. Някой беше споделила такъв отзив. Първо запека трябва да се оправи и тогава пробиотиците. За запека може да се приемат прЕбиотици, например инулин. Вкъщи са много доволни против запек от киви (2бр) на гладно, последвано от чаша вода. Круша може също вместо киви.

# 632
Мен пробиотиците ми действат обратното, пък и почти всичко вече ми причинява разстройства. Откакто ми е зле жлезата, всъщност.

# 633
При мен пък точно почването на пробиотици ми помогна.

# 634
  • На брега на реката
Леми, изследвала съм ги. Чисто е.

# 635
Пробиотиците действат индивидуално, както вече казах, зависи и от човек и от щамовете/съдържанието. Иначе и на мен ми помогнаха на запека.
А това с храните, пак е индивидуално -  сини сливи, киви или други плодове + вода, или пък прясно мляко и т.н. почти никога не ми действат. Киви ми помагаше само като бях бременна и то пак с малко трудности. Абе всеки трябва да си намери неговото, това е моя извод за толкова години такъв проблем и доста хора с подобен около мен. На майка ми й помага една сушена слива всеки ден, но при мен не става...Зависи си също от храненето, движение, вода.

# 636
Да, аз като имах драми и ми отказаха червата съм ползвала сушени сливи накиснати във вода.
Вършат работа, но не винаги имаха ефект.
Но и не са ми любима храна, даже неприятни ми бяха и няма как да ги взимам всеки ден.
Отдавна не ги ползвам.

# 637
На мен печени чушки ми действат, и спокойствие. Понеже второто все го нямам, та първото при нужда.
Харесвам био баланс, пробиотик, гастроентеролог ми го беше подарил

# 638
момичета, при нас най-важното е да си оправим чревния микробиом, стената на червата, да не са пропускливи. От там идват всички проблеми, не толкова от самата намалена функция или Хаши.
Резултата след моите генетични изследв. е: че не преобразувам t4  в t3, (т.е. официално мога да си искам суплементиране с t3, обаче няма лекар, който да ми го изпише), обикновен фолат, не усвоявам, трябва да ми се изписва само готова активна форма, Нямам индикация за първична глутенова непоносимост, но е възможна вторична такава, щом имам симптоми (ще се тества вторична), Официално имам и лактозна непоносимост, така че има специални медикаменти, без лактоза, ще си искам такива, без да ме питат лекарите, ама защо и дали съм сигурна.

# 639
момичета, при нас най-важното е да си оправим чревния микробиом, стената на червата, да не са пропускливи. От там идват всички проблеми, не толкова от самата намалена функция или Хаши.
Резултата след моите генетични изследв. е: че не преобразувам t4  в t3, (т.е. официално мога да си искам суплементиране с t3, обаче няма лекар, който да ми го изпише), обикновен фолат, не усвоявам, трябва да ми се изписва само готова активна форма, Нямам индикация за първична глутенова непоносимост, но е възможна вторична такава, щом имам симптоми (ще се тества вторична), Официално имам и лактозна непоносимост, така че има специални медикаменти, без лактоза, ще си искам такива, без да ме питат лекарите, ама защо и дали съм сигурна.
Може ли да споделиш какви са ти симптомите? И стойностите на Т3 и Т4 евентуално.

# 640
на изуст казано, последно през октомври, t4 ми беше около 1,95, а t3 под минимума на референтните. Нямам обаче никакви симптоми. Безкрайно старателно се грижа за червата си, с бульони, трушии и домашни ферменти. Сурови зеленчучи - не, само печени и т.н.
За протокола - нямам запек.
Симптомите на кое ?

# 641
Стомашни симптоми + щитовидни. Аз имам изключително много стомашни проблеми с преработката на храна, отделно симптоми на хипо с лоша коса, кожа и нокти.

# 642
Благодаря за интересната информация. Генетично изследване ли направихте за глутена и млечните и къде?
Аз също съм с глутенова непоносимост, открих си я сама чрез елиминация и повторно въвеждане, но нямам никакви изследвания по въпроса, а бих искала.
Какви грижи полагате за червата и това отрази ли се на ТАТ и МАТ?

# 643
тат и мат са свързани с възпаленията в организма, в уши, зъби, нос, гърло или черва и корем. Не се влият от хапчета и храна. Както и ти, Стеличка, години наред сама по метода на изключването гледах, кое как ми се отразява. Правех си изводите. Включвах храни, изключвах храни. Но сега, да с генетичните, подозренията ми се потвърдиха. Аз бях писала, моите бяха в Regena. Разговора със специалиста по хранене  още предстои.  Мина само този с генетика.

А, не съм видяла, извинявай: симптомите са подуване на корема, в различна степен, къркорене, силни болки и до 2ч., понякога има и диария. Но това е при мен, и при глутена и при лактозата, при друг, може да е друго.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 17:44 от Galina Georgiev

# 644
  • Варна
Т3 сама си изписах и си го купувам от Турция. Иначе Недялкова изписва, Малина Петкова също, във Варна май Бояджиева - има лекари.

Генетичните изследвания показват предразположеност обаче, не заболяване. Целиакия се потвърждава основно с биопсия, както и с изследване на антитела - тя е автоимунно.  Непоносимост към глутен без целиакия NCGS няма как да се диагностицира медицински освен с изключване на другите заболявания, които могат + по симптоми.  Алергия към глутен е третото нещо, което се доагностицира с igE антитела.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 22:09 от exsberry

Общи условия

Активация на акаунт