Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 4 752
  • 133
  •   2
Отговори
# 45
Момичета как са ви костите? Не бях ходила на костна плътност от 7-8г, ендокриноложката ми подхвърли да направя, че тя нали се шашка от ниския ми ТСХ и Т4 оптимален за остеопороза. Правих днес, на кръст и бедро съм добре, но на ръка имам начална остеопороза.

# 46
Правих преди около година - казаха ми, че всичко е наред.
Обаче, с потиснато TSH се води, че рискът е една идея по-голям. Няма какво да се направи, де, просто казвам. И аз съм на тоя хал.

# 47
Ами аз не съм на Т3 и не е толкова нисък уж ТСХ - 0,4 ми е при граница 0,3...но явно си ме почва нещо то и годините си вървят, уж имам цикъл, но добре че го хванах. Аз мислех само на 2 зони да правя крак и кръст, хубаво че пуснах и ръка, че ето там излезе проблема.

# 48
На мен ми стана интересно за костната плътност - ако се установи намаляване какво може да се направи? Не съм се изследвала, май няма да е зле да отида в някакъв момент.

Иначе искам да изкажа благодарности - в края на август с приятеля ми бяхме за две седмици в Испания на почивка и откровено си признавам, че толкова активна почивка не съм имала. Дни наред с извървени по 15-17-20 км даже. Буквално имаше дни, в които бях по цял ден на крак в разходки и гледане на забележителности. И успях да издържа целия този маратон само защото хормоните ми вече са оптимални. За сравнение, миналата година определено бях по-зле, жегата ми понасяше много по-зле (а уж всички твърдяха, че това лято било по-горещо), да не говорим как ми се вмирисваха тениските на пот. А тази година бях пушка! Благодаря ви, момичета! Без вашите съвети нямаше да успея!

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 17:40 от Acid_Burn

# 49
Здравейте, хора! И аз влизам в клуба на Хашимото със завишен ТСХ и ми предписаха Л тироксин. Малко ми е притеснено да го пия, заради страничните ефекти, но мисля утре да се престраша.

Няма нищо страшно - тук повечето пием. А как са останалите хормони - Т3 и Т4? TSH не е особено важно всъщност.

През 2025 съм се изследвала 3 пъти и са били:

Януари:
Фт3 3,81
Фт4 14,05
Тсх 6,49

Юни:
Фт3 5,25
Фт4 16,76
Тсх 8,73

Септември
Фт3 и Фт4 не ми ги пуснаха
Тсх 5,35

Малко съм очудена, че тсх само е паднало от 8 на 5, но четох, че лятото е така.

Та смешно ви е ама четох листовката за тревожност, ПА, сърцебиене; тук във форума някой беше писал за хипергликемия… доста ме е шубе да не се проявят при мен

# 50
AstileD, не си дала мерните единици и референтните стойности. Иначе страничните ефекти на левотироксина са свързани с хиперфункция заради предозиране и започване на висока доза или рязко покачване на дозата. Ако човек започне с много ниска доза и качва постепенно, като редовно прави изследвания - няма проблем.

# 51
Извинявам се - pmol/l
Референтни:
Фт3 3,20-6,80
Фт4 12-22

# 52
Acid_Burn браво за добрите новини и хубавата почивка!
Относно костната плътност, да хубаво е да се проверява. Аз за първи път се изследвах преди 40г, но последните години покрай многото грижи и направо изключих за нея. Иначе да има какво да се прави, при по-леките случаи с остеопения и начална остеопороза се набляга основно на вит.Д, К2, магнезий, калций също така повишение на движението е важно. Иначе при по-сериозни състояния има вече и по-сериозни лекарства и инжекции.

AstileD ти и на едно обезболяващо ако прочетеш страничните и ще се шашнеш. Не ги мисли такива, моя син беше на 10 години когато започна хормон, нищо му няма.

# 53
Ох, аз наближавам 45 г, явно ще трябва да се изследвам, ама пусто да остане, нямам вече сили да ходя по лекари.

Скрит текст:
Поредната колоноскопия също се оказа неуспешна, трябва да се изреже част от червата, за да се махне проклетия полип. Няма друг начин. От една седмица чета какво може да се направи и какво точно може да се изреже и какви са последствията и направо сън не ме хваща.

# 54
Ох, гадост съжалявам! Представям си какво ти е, но гледай да не мислиш глупости, ако няма друг начин отивай и да минава!

# 55
Ох, гадост съжалявам! Представям си какво ти е, но гледай да не мислиш глупости, ако няма друг начин отивай и да минава!
Ами другият начин е да се почне една серия от колоноскопии, с надеждата този полип да се изчегърта, но рискът от рецидив е толкова огромен, че не си струва усилията (и средствата. Не че са ми първа грижа, но все пак парите не ги бера от дърветата.).

# 56
  • София
Момичета как са ви костите? Не бях ходила на костна плътност от 7-8г, ендокриноложката ми подхвърли да направя, че тя нали се шашка от ниския ми ТСХ и Т4 оптимален за остеопороза. Правих днес, на кръст и бедро съм добре, но на ръка имам начална остеопороза.

Ееее, сега още една мисъл ми хвърли. Никога не съм изследвала. Или май преди много години на някакъв профилактичен преглед. Кажи моля те повече - къде се прави, как, ако се установи какво се предприема.

Acid_Burn, съжалявам за тревогата ти, стискам палци да се оправят по възможно най-добрия начин нещата. Пращам положителна енергия.

# 57
Ами няма само аз да имам мисли хаха, шегувам се Kissing Heart

Аз също първите пъти съм ходила точно по такива кампании някакви, майка ми отиваше и аз покрай нея. Всъщност 2 пъти бях ходила преди да навърша 40г и тогава даже бях питала жената, която провеждаше изследването не съм ли млада за това. А тя каза, че има жени и на по 20-30г с остеопороза. Тя може да се получи от много неща - от различни хронични заболявания, от дълъг прием на някои лекарства (кортикостероиди, антиконвулсанти, хормон за щитовидната също), ниско тегло, застоял начин на живот, храненето и т.н.

Преди години апаратите бяха, вероятно на такъв си ходила - слагаш си ходилото  в едно "гнездо" и то отчита. Сега са други - лягаш и апарат те снима. После машината изкарва на лист графика в която се вижда в коя зона си - нормална, тръгнало е разреждане на костната плътност (остеопения) или вече е остеопороза. Хубаво е да снимаш цялостно като си за първи път, т.е. всички зони които снимат (кръст, тазобедрена става, ръка) защото при мен излезе само на ръка. Ето как изглежда апарата и резултата
Скрит текст:
Не е по каса, така че се заплаща, при нас в града имаме на 4-5 места апарати. Тоест може да отиде човек сам и да си направи, не е нужно лекар да те прати. Ако всичко е наред супер, ако не трябва да се отиде при ендокринолог или ревматолог. Те лекуват този проблем. При леки начални фази се действа с добавки - вит.Д+К2, калций, магнезий, трябва да се засили физическата активност също. Ако е по-сериозен проблема вече има лекарства, инжекции

# 58
mibobo, много благодаря!

Съжалявам, че пак ще пиша за себе си, но ми се струва важно - при поредния престой в болница, в началото на месеца, се оказа, че холестеролът ми вече е в норма, а даже и триглицеридите. Пиша го, защото съм убедена, че има връзка с оптималните хормони на ЩЖ, което е още един довод да се пие хормон, щом има нужда.

# 59
О да така е, аз съм забелязала влоши ли се хипофункцията и ЛДЛ ми тръгва нагоре.

Общи условия

Активация на акаунт