Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 3 704
  • 105
  •   3
Отговори
# 90
Моля, няма за какво! Дано след това да се подобрят нещата. Но имай едно на ум вече за тях да си ги следиш дори и след като наваксаш. Изследвай се поне 14-20 дни след като си спряла да ги вземаш!

Пропуснах само да напиша, да вземаш правилната форма В12 и в достатъчна доза.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 16:23 от mibobo

# 91
Момичета, идвам да се оплача. Преди 4 месеца:

Фт4 19
Фт3 4.20
Тсх 1.19
Мат 39 при норма до 34
Тат съвсем в норма

Днес:
Фт4 17.6
Фт3 3.46
Тсх 1.7

Антитела този път не съм пускала. Витамин Д и двата пъти ми е около 50, преди взимах около 3000 iu дневно, с които успях да наваксам недостиг. Сега взимам по около 1500-2000 дневно, макар и нередовно през лятото, та явно е достатъчно колкото да поддържам нивото. Еутирокс редувам 75/100. Напоследък сутрините все бързам и често не успявам да чакам 30-40 минути от хормона до закуската. Но се чудя дали само това е проблемът. Общо-взето, отпуснах дисциплината генерално през лятото, като се почувствах по-добре, пък изследванията друго показват. Симптоми и сега нямам, но никак не ми харесва това фт3, та приемам съвети за подобряване на конверсията.

Б12 пуснах преди година, но покрай дефицита на витамин Д не се заинтересувах повече от него - беше 260 при норми 171 - 920. И това ли е твърде ниско за добро усвояване? Желязото пак преди година беше 15 при норма 5.5 - 35, ЖСК - 56 при норми 44-70, феритинът - 44 при норми 13 - 150. Общо-взето, видях ги, че изглеждат в норми, но сега се чудя пропуснала ли съм нещо.

От друга страна, изненадах се неприятно, че си отглеждам една пораснала миома, заради която ми изписват Золадекс за три месеца и после - надявам се - лапароскопска операция. Чела съм в групата на Алекс, че хипофункцията влече естрогенова доминантност след себе си, приемам и това като скрито последствие от проблемите със щитовидната.

# 92
La Chimere този ти В12 си е направо дефицит, за възрастни в тази мерна единица трябва да е над 550-600.
И аз съм с миомен възел от миналата година, но е малък и за сега следим...уж не мърда. За конверсията принципно нещо за черен дроб. Последно моята докторка ми каза (често мнението й не е много адекватно) за конверсията да опитам Тирохелп, че от него била проследила подобряване на конверсията. Той основно си е Л-тирозин иначе има цинк, селен и Д. Та аз отдавна й се каня на тази аминокиселина и все не стигам до нея, май ще взема да я пробвам, че и моя Т3 е 3,8 при Т4 почти 20

# 93
Хм, пиех Тирохелп по едно време. Обаче тогава май още не бях се ориентирала достатъчно, че да следя нещо друго, освен фт4 и ТСХ, та няма как да направя сравнение. Ще пробвам пак, благодаря.

Явно и Б12 ще взема. При него има ли някакви тънкости в приема и във формата, както при магнезия?

Питам малко като идиот вас, вместо гугъл, обаче писна ми все нещо да меря, да чета и да проучвам, егати... Много ми е криво. Заради предстоящата операция най-вече. Надявах се, че след бременност, раждане, хипофункции, кърмене, отбиване най-накрая са се балансирали хормоните и ще мога да си отпочина, да си поживея и да помислим за второ детенце. А сега - месеци притеснения, изкуствена менопауза, рязане, възстановяване...

# 94
La Chimere, за Б12 е най-добре да си вземеш подезични таблетки или спреят на Бетер Ю. Може и с инжекции, но според не са необходими. Важното е таблетките да са метилкобаламин, защото той се усвоява по-добре от цианкобаламина. Отделно можеш да изследваш фолат и хомоцистеин. Фолат - за да си сигурна, че нямаш дефицит. Хомоцистеин - за да видиш дали не е висок от дефицита на Б12.

# 95
Моя б12 беше 98 като открих дефицита 😬 интересното е, че нямах никакви симптоми. Оправих го със спрей на Бетер Ю - пробвай

# 96
......

Явно и Б12 ще взема. При него има ли някакви тънкости в приема и във формата, както при магнезия?
.....

Гуш, ще отминат всички гадости!

За В12 формата трябва да е метилкобаламин или хидроксикобаламин, обикновените хапченца по аптеките са цианкобаламин (не се усвоява и е в малки дози). Взема се форма минаваща през лигавица - уста, нос. Има подезични таблетки, има спрей за уста, има капки за нос, идеята е да се заобиколи стомаха. При дефицит е хубаво поне доза от 1000мкг. Аз обикновено карам на подезични таблетки, на сина ми вземам спрей на БетерЮ (там 1 впръскване е 300, дават го дневна доза 4 впръсквания т.е. 1200мкг). Може и фолат да си вземеш, подпомага, а и вероятно той ти е нисък. Неофолик мета примерно е добър вариант.

# 97
  • София
Аз да си кажа пак за естрогеновата доминантност - прогестерон. От 2 години ползвам, само ползи виждам. Вкл. миомата ми не расте, отглеждам си я само за сега.

# 98
Аз пък не съм толкова възторжена от прогестероновата терапия. През 2021 г., след хистероскопия и премахнат миомен възел, когато още не знаех, че съм с хипотиреоидизъм, ми изписаха Три Регол, уж за да се намали естрогеновата доминантност. Последствията за мен бяха ужасяващи - топли вълни, безсъние, постоянно зацапване, задържане на течности... Все едно бях влязла в менопаузата. Спрях хапчетата след около 6 месеца и симптомите престанаха. Давам го като различен опит, за да не се смята прогестеронът за панацея.

# 99
Аз съм чела че има кризи в които се чисти естрогена, може нещо такова да е било. Но истината е, че и аз не смея да прибегна до него нито до Т3...но аз съм си пъзла Simple Smile

# 100
Може би има значение и вида прогестерон.

# 101
Аз да си кажа пак за естрогеновата доминантност - прогестерон. От 2 години ползвам, само ползи виждам. Вкл. миомата ми не расте, отглеждам си я само за сега.

Бихте ли споделила, на каква прогестеронова терапия сте и колко голяма е миомата?

# 102
Аз на фона на всичко, през което мина тялото, не смеех да ръчкам по женските хормони. А и, както се шегувах с гинеколожката ми, ако не ходех на лекар, нямаше да знам, че имам проблем. Нито болки имам, нито обилен цикъл, нито ПМС, отслабнах няколко килограма последните месеци, енергия си имам, коса, кожа - всичко ок. Поне това ми е спестено. Мъжа ми се шегува за изкуствената менопауза, че поне ще ни бъде тренинг какво ни очаква в истинската. 🤣

# 103
  • София

Бихте ли споделила, на каква прогестеронова терапия сте и колко голяма е миомата?

На 200 мг прогестерон от 14 ден на МЦ, 10 дена слагам. Миомата я държа 3.5 см последните години.

# 104

На 200 мг прогестерон от 14 ден на МЦ, 10 дена слагам. Миомата я държа 3.5 см последните години.

За Утрогестан ли става въпрос? На мен сега също ми предписаха по същата схема. Имам множество миомни възли, с което се надявам да удържа растежа им и ще видя тепърва как ще ми се отрази.

Общи условия

Активация на акаунт