Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 15 643
  • 475
  •   1
Отговори
# 240
О да, да всеки си преценява. Аз самата затова все още не съм го започнала, дори и лекар да ми го изпише, това не ме успокоява...имам някаква вътрешна съпротива, въпреки, че съм наясно, че е полезно при хора с лоша конверсия.

# 241
  • София
Но ето, наскоро еспериментирах с тиромела, сама, без да се допитам до лекар.
И не се получиха нещата хич.
Елора, какъв ефект получи? От какви начални нива на Т3 тръгна?
Извинявай, може да си писала, но аз чета със закъснение темата и съм на юли все още Blush

# 242
Ако нивото на фт4 е недостатъчно, както и наличието на надбъбречна умора, всяко вкарване на т3 ще води до неприятни усещания на предозиране (каквото реално няма, обаче). Преди да се започне т3 трябва да се свърши доста "друга работа", която лекар няма да я коментира, няма да я свърши, не е експериментирал, за да я вкара в практиката. Аз лично съм започнала с 1мкгр и стигнах до 6 мкгр. Това е нуждата на моя организъм и повече не поема - пробвала съм. Гърне, в сравнение с мен, пие страшно голяма доза. Но това е нейният организъм и очевидно той има нужда от толкова. Всичко е безкрайно строго индивидуално.

# 243
Но ето, наскоро еспериментирах с тиромела, сама, без да се допитам до лекар.
И не се получиха нещата хич.
Елора, какъв ефект получи? От какви начални нива на Т3 тръгна?
Извинявай, може да си писала, но аз чета със закъснение темата и съм на юли все още Blush

1/4 от хапчето. Тоест делях на две, после на още две.
Вече съм позабравила, но напрежение в гръдната област, нервност, припряност. Че и тревожност де. Даже майка ми вика не говориш нормално, а едно такова припряно все едно ми се караш.
Замислих се, че може да е от това, то какво друго. Махнах го и бързо влязох в релси.

# 244
Здравейте, нямам АИТ, само хипотиреоидизъм, но не намирам тема, в която да получа отговор от жени с опит❤️
Приемам Еутирокс 100мкг и кърмя. Бебчето стана на 2 месеца. Обаче ме гложди мисълта дали не й влияе и как да съчетавам приема му с кърменето? Трябва ли да има пауза между приема му сутрин и следващото кърмене и колко дълга? Защото се случва да го изпия за да е на гладно и веднага да я сложа на гърда.
Също се тревожа да не повлие на нейната собствена секреция на хормони..

# 245
И тук пишат дами само с хипотиреоидизъм, няма проблем.

Аз бях на тази тема с кърменето мноого отдавна и почти не ми се получи, но си спомням че имаше задължително отстояние от приема и кърменето. Бяха ми казали първо да кърмя и тогава да го пия! Веднага след кърменето за да има поне 2 часа до следващото. По спомен в листовката май пишеше, че много малко преминава с кърмата, но за всеки случай смятам, че е добре да се спазва това.

В интерес на истината това беше донякъде и психологическата ми бариера да кърмя, то не ми и слизаше добре кърмата правих опит около 7-10 дни и се отказах. Защото на прегледа в родилното ми показваха рефлексите на бебето преди да ни изпишат и ми казаха, че е с леко намален тонус или нещо такова заради приема ми на еутирокс по време на бременност и сега се адаптира вече без него...и някак това ми се наби в главата и така. Вероятно е грешка, но така го почувствах.

# 246
  • София
Здравейте, нямам АИТ, само хипотиреоидизъм, но не намирам тема, в която да получа отговор от жени с опит❤️
Приемам Еутирокс 100мкг и кърмя. Бебчето стана на 2 месеца. Обаче ме гложди мисълта дали не й влияе и как да съчетавам приема му с кърменето? Трябва ли да има пауза между приема му сутрин и следващото кърмене и колко дълга? Защото се случва да го изпия за да е на гладно и веднага да я сложа на гърда.
Също се тревожа да не повлие на нейната собствена секреция на хормони..

Кърмила съм година и половина дъщеря ми (и батко й, но тогава нямах Хаши). Пиех Еутирокса веднага след сутрешното кърмене. Тя си беше малко или много на поискване, но все се случваше да мине 1,5 - 2 часа след приема на хапчето. За съжаление и тя вече е с Хаши, за сега без хапче.

# 247
Аз правех едно сутрешно кърмене с гушкане в леглото и след това ставах и си пиех хормона. Не мисля, че има голямо значение за детето и не съм чувала да се отразява на тяхното производство на хормони.

Лекарствата минават страхотно строги клинични изпитвания и масово не се препоръчва употребата им по време на бременност и кърмене поради липса на информация (сложно е да се правят експерименти с бременни и кърмещи жени), а не поради доказана реална опасност. Щом еутирокс е разрешен, не бих се притеснявала, дори в листовката го пише.

Ако все пак се тревожиш, може да питаш във фейсбук групата "Всичко за кърменето" или да звъннеш в НАПК, там отговарят консултанти по кърмене и информацията е адекватна. Често по-адекватна, отколкото ако слушаш лекари, които реално нищичко по тази тема не учат.

# 248
  • Пловдив
Аз съм помощник за кърмене към Ла Лече лига България и потвърждавам, че е безопасно за кърмене - има информация и в чуждестранните сайтове, така че не се притеснявайте.

# 249
Сърдечно БлагоДаря 🤗🤗🤗❤️

# 250
Здравейте!
Аз съм диагностицирана с автоимунен тиреоидит на Хашимото.
Бях бременна и родих тази година през април месец.
По време на бременността си приемах 4 дни в седмицата 37,5 мкгр Еутирокс и 3 дни 50 мкгр.
След като родих по препоръка на ендокриноложката ми започнах да пия само 37,5 мкгр.
45 дни след раждането /в края на май месец/ ме прегледаха на ехограф. Докторката каза, че нямам изменения типични за Хашимото и ТСХ тогава ми беше 2.0. Продължих да приемам 37,5 мкгр всеки ден.
3 месеца по-късно през август тази година изследвах само ТСХ и тогава беше паднал до 0.05 , при което ендото ми каза да намаля дозата на 25 мкгр всеки ден и след 45 дни отново да се изследвам.
Изследвах се вчера, като пуснах и някои витамини, глутенова непоносимост и др. , като се чувствам много изморена, не мога да спя и не е заради детето, защото то си спи вечерта, а аз будувам. За косопада няма и да говоря. Също така и кърмя.
Изпратих си резултатите на ендото и тя каза 5 дби да пия по 25, а през уикенда д апия по 50. Дали няма да е рязък този скок не знам.
Чудя се какво да правя...сякаш и тя не може да налучка дозата както трябва, защото от доста ниска стойността сега отиде доста нагоре.
Да вдигна ли дозата на 37,5 или както тя казва на 50?
Витамини обезателно ще започна да приемам, както и желязо. Стига да улуча това, което наистина действа. Ще прикача резултатите си и тук.
Много ще съм благодарна на всеки, който отдели време и ми отговори!
Благодаря от сърце! Приятна и спокойна вечер!

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 20:03 от Betichka

# 251
Betichka, с хипофункция си и оттам са всички симптоми, отделно имаш дефицити на вит Д и Б12. Аз бих вдигнала дозата на хормона, успоредно с попълване на дефицитите.

# 252
  • София
Спомням си, че когато раждах дъщеря ми Начев ме бе предупредил, че на 3-4 месец след раждане ТСХ ще скочи и точно така стана. Беше ме инструктирал веднага след раждането да намаля Еутирокса (бях на стравнително висока доза)и след 3-4 месеца да се тествам, за да напаснем дозата пак. Според мен и ти си в подобна ситуация, хормоните още не са ти се наместили, а и кърменето доста си изтощава организма. Правилно хранене, коригирне на дозата, попълване на дефицитите. Не виждам желязо дали си изследвала, въпреки че феритинът ти е не толкова зле, но подозирам, че желязото и то ти е тръгнало надолу.

# 253
А аз след като родих реших,че нямам нужда от хапче и TSH ми беше станало 10. Чувствах се като пияна без да съм пила алкохол, ужасно беше. Не правете като мен.

# 254
Няма да правим Simple Smile ...то и да не си бременна пак не трябва да решаваш, че нямаш нужда от хапче, защото и такива случаи има, които решават, че хапчето ги е "излекувало" и го спират, а то си е хормоно-заместителна терапия в повечето случаи до живот.

Общи условия

Активация на акаунт