Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 23 238
  • 681
  •   1
Отговори
# 525
Инсулина как е, че не видях в изследванията?
Че така като го описа ми изглежда като хипоглекимия от висок инсулин час-два след хранене Thinking С избиване на ледена пот и силно прималяване...

# 526
Инсулина как е, че не видях в изследванията?
Че така като го описа ми изглежда като хипоглекимия от висок инсулин час-два след хранене Thinking С избиване на ледена пот и силно прималяване...
Да, всичко е наред там.

# 527
Може ли коментар по последната постната снимка от malikas$?
DHEA-S има дадени референтни стойности в менопауза и предмено. Май за първи път ги виждам, или греша?
Питам, защото преди години съм го изследвала и беше завишен, но тогава нямаше дадени стойности за предмено. Т.е. и при мен може да си е бил в референции...

# 528
За косопада важно е и нивото на феритина, при нисък феритин може да има косопад, дори серумното желязо да е ок.

Моля, кажете как да си вдигна феритина. Според моята лекарка си е Ок
Резултатие са ми следните
fT4 - 20.64 /11.20-23.52
TSH  2,93 /0,35-5,1
Феритин 18,7 /13-150
Желязо 19,3 /6,6-32,2
ЖСК 65,4 /21-84
Витамин В12 323 /133-675
Витамен Д 17,5 /30-100
MАТ <0.25    /10
TAT <0.9  /4

# 529
По принцип ферина са запасите на желязо и се вдига с прием на желязо. Има и други случай на нисък феритин. Аз пия железен бисглицинат, като се изследвам редовно след всяка опаковка, защото предозиране с желязо е опасно.
Съветвам те да направиш консултация със специалиста хематолог тук във форума. Ще ти погледне всички изследвания, включително и ПКК.
При мен нивата се вдигат бавно. Казват, че Д също е важен за усвояването на желязото, а твоя Д е също нисък.

# 530
По принцип ферина са запасите на желязо и се вдига с прием на желязо. Има и други случай на нисък феритин. Аз пия железен бисглицинат, като се изследвам редовно след всяка опаковка, защото предозиране с желязо е опасно.
Съветвам те да направиш консултация със специалиста хематолог тук във форума. Ще ти погледне всички изследвания, включително и ПКК.
При мен нивата се вдигат бавно. Казват, че Д също е важен за усвояването на желязото, а твоя Д е също нисък.
Много ти благодаря
Аз не смея да си самоназнача желязо, нямам такъв капацитет. Ендокринолога ми каза, че съм си много добре и не се налага.  Да ям повече месо и това е. А аз си знам че нещо не е наред, косата ми стана наполовина.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 01:01 от Сирена

# 531
Достинескът също се почва с ниска доза - 1/4 табл и се вдига постепенно до назначената доза. От веднъж с цяла таблетка може и да се чудиш на кой свят си. По същия начин се и спира - постепенно.

# 532
Достинескът също се почва с ниска доза - 1/4 табл и се вдига постепенно до назначената доза. От веднъж с цяла таблетка може и да се чудиш на кой свят си. По същия начин се и спира - постепенно.
Разбира се и аз започнах с такава доза, 1/4 таблетка, но е факт че се чувства така не знам дали е заради доста или е друга причината но съвпаднаха нещата явно не знам

# 533
Сирена,
Разбирам те напълно. Затова те посъветвах да направиш консултация с хематолог, понякога те обръщат внимание на ниския феритин, но дори и те не винаги са адекватни.
Аз започнах с феритин 8,84 µg/L   и ниско серумно желязо, с добър хемоглобин. След 30 дни прием и дълга почивка от приема след това, нивата на желязо, жск и хемоглобин ми бяха супер, но феритина беше само 11,4.
Не пишеш референтни, нито в какви единици е твоя.
Това, което съветва Изабела Уенц в книгата Протоколът Хашимото е феритина да е над 70 ng/mL (1 ng/mL = 1 µg/L) за повторно израстване на косата и 90-110 за оптимална функция на щитовидната.
Моя сега е още 29,5. Ям основно месо, яйца и зеленчуци и приемам добавка, но признавам приема на добавка при мен е с доста големи паузи, понеже се изследвам на 6 месеца.

# 534
Сирена,
Разбирам те напълно. Затова те посъветвах да направиш консултация с хематолог, понякога те обръщат внимание на ниския феритин, но дори и те не винаги са адекватни.
Аз започнах с феритин 8,84 µg/L   и ниско серумно желязо, с добър хемоглобин. След 30 дни прием и дълга почивка от приема след това, нивата на желязо, жск и хемоглобин ми бяха супер, но феритина беше само 11,4.
Не пишеш референтни, нито в какви единици е твоя.
Това, което съветва Изабела Уенц в книгата Протоколът Хашимото е феритина да е над 70 ng/mL (1 ng/mL = 1 µg/L) за повторно израстване на косата и 90-110 за оптимална функция на щитовидната.
Моя сега е още 29,5. Ям основно месо, яйца и зеленчуци и приемам добавка, но признавам приема на добавка при мен е с доста големи паузи, понеже се изследвам на 6 месеца.
Ето единиците в които е моето изследване
Хемогломина ми е 127 g/L при реферетнти граници 120-160
Феритин 18,7 µg/L / референтни граници 13-150
Желязо 19,3  µmol/L референтни граници /6,6-32,2
ЖСК 65,4    µmol/L   референтни граници/21-84
Витамин В12 323 рmol/L     референтни граници/133-675
Витамин Д 17,5  ng/mL          референтни граници /30-100

# 535
Сирена, нисък е феритина, а Д е критично нисък....

# 536
Сирена, нисък е феритина, а Д е критично нисък....
Прима D3, 5600 IU ми изписа ендокринолога. По две капсули на седмица

# 537
Нищо не е това при дефицит, смешна доза. Двете капсули са 11 200, като се раздели на 7 дни са 1600 единици дневно (което е профилактична доза при човек с добри нива) . При дефицит трябват поне 3000-5000 единици дневно. Най-добре си вземи спрей на БетерЮ от 3000 с вит.К2 който е.

# 538
Наистина е нищо предписаната доза. При такъв дефицит поне 5000 IU D ежедневно. Освен това К2 100 мг, защото той помага за Д и магнезий 300мг (взима се с високите дози Д).
И контролно изследване след два месеца например.

# 539
Здравейте. До преди месец ТСХ беше 1.4 с прием на Еутирокс 50 мкг, но последния месец бях малко несериозна и чаках само 30тина минути преди кафето с малко мляко. Преди 4 дни разбрах че съм бременна и ТСХ-3,36, фт4-17. Коригираха ми дозата на 75мкг и вече чакам поне час, но ми е много тревожно дали не съм увредила плода

Общи условия

Активация на акаунт