Професия учител - 23

• 47 301
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
  • Добрич
На заседание на Педагогическия съвет се гласува състава на комисиите.

Те са толкова много, че свят да ти се завие...

За комисията по БДП ходим и на обучение на всеки 4 години, малко ни е обучението за класни ( и то на 4 години)...

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 02:00 от Вела

# 121
Малко по спомен ще пиша, но някъде ми се мерна информация, че при заявено желание за занималня, училищата ще са длъжни да предоставят "услугата". Не съм сигурна дали беше в някои от проектите за изменение на закона, наредби и т.н., дали е влязло в сила, дали съм се заблудата аз...
Ако има някой запознат, моля да пише.
При нас комисиите се гласуват на ПС. Всяка година са различни. И както навсякъде едни си гледат работата, други се правят на ударени. Накрая магарета пак свършват цялата работа. Но пък като дойде време за самооценка на някои и 100 точки са им малко.

# 122
  • Пловдив
Не мисля, че занималня от 16 деца е рентабилна. Предполагам, че си давате сметка колко струва това на училището. Още един щат, бюджетът намалява и накрая всички се оплакват, че няма допълнителни плащания. Ами тези плащания идват от икономии. Честно казано ние сами в училище не искаме маломерни занимални (имам предвид и учителите). Накрая на годината няма да получим нищо.

# 123
Реално погледнато предпочитам да са ми повече децата в занималнята, отколкото да са минимума( мисля, че 16) и да треперя дали някое дете няма да бъде отписано и да ми съкратят позицията. Нека не забравяме, че от броя на учениците зависят нашите работни места. Ако искам да работя с по-малко деца, ще почна в някое частно училище, но трябва да си понеса и минусите за там.

# 124

При нас комисиите се гласуват на ПС. Всяка година са различни. И както навсякъде едни си гледат работата, други се правят на ударени. Накрая магарета пак свършват цялата работа. Но пък като дойде време за самооценка на някои и 100 точки са им малко.
И при нас комисиите се гласуват на ПС, но понеже са толкова много, никой не си спомня след съвета кой в коя комисия си е чул името. Обикновено са все едни и същи хора в едни и същи комисии. И така при мен се получава, че съм в комисия от трима, чиято дейност върша само аз, а този дето е писан за председател няма никаква активност, но понеже е писан в комисия на ДП получава точки за участие в комисия. Не знам като председател дали получава повече точки. Втория член на комисията също е пас и чака аз да свърша всичката работа. Нямам никаква комуникация и с двамата.
Всички колеги си тръгват, а аз оставам да работя още в училище, почти всеки ден, заради това, че съм писана член на комисия. Как да си разреша проблема?

# 125
  • Върху лъчите на Слънцето.
Не мисля, че занималня от 16 деца е рентабилна. Предполагам, че си давате сметка колко струва това на училището. Още един щат, бюджетът намалява и накрая всички се оплакват, че няма допълнителни плащания. Ами тези плащания идват от икономии. Честно казано ние сами в училище не искаме маломерни занимални (имам предвид и учителите). Накрая на годината няма да получим нищо.
Но пък в същото време едни хора се натоварват повече, за да изработят икономиите, които ще се раздадат и на онези, които нямат заслуга за тях.
А относно комисиите - само създават каша и са ненужни. Но нали трябва да се пишат разни документации...

# 126
  • Някъде по Дунава
Разбира се, че занималня от 16 не е рентабилна. В нашето училище няма нищо рентабилно. Първи клас са два класа, но общо 23 деца, втори са два класа общо 25 деца, пети са два класа общо 28 деца, шести и седми също са като пети. Там има по около 20 деца записани за занималня, но редовно посещават много малко. Просто за нашите хора трябва да се направи щат. Някак си не е честно точно двата класа, които са общо 33 деца да ги събират при положение, че всички са редовни на занималня. Просто ръководството няма волята чрез своите хора да направи икономии и да събере класове, да не се вземат нови учители всяка година и все  чрез занималните пести. Не, че децата са ни малко, просто колективът е ненужно голям. Администрацията също.
Както и да е. Да спрем коментарите.

# 127
Много ми е любопитно как са ги разделили при този брой деца.
По принцип в начален етап 26-то дете дели на 2 класа, а в прогимназиален 30-то дете дели на 2.

# 128
  • Върху лъчите на Слънцето.
Вече няма странни неща, но пък има взаимоотношения на "високо" ниво. И различни машинации. За едни хора/директори/училища може, за други - не съвсем. Въпрос на удобство. Естествено, удобството не е за учителите, или поне не за всички.

# 129
Много ми е любопитно как са ги разделили при този брой деца.
По принцип в начален етап 26-то дете дели на 2 класа, а в прогимназиален 30-то дете дели на 2.
Мисля, че цифрите не са верни. Прогимназия със сигурност 36-тото дели на 2. Миналата година го имахме казуса с две паралелки - едната 17, другата 18. С много мрънкане разрешиха да са две. За начален 16 е минимумът, т.е. 33-тото дели на 2.

# 130
А как си решавате проблема с ученици, които се отписват от занималня...?
Ние все сме правили от 4 класа две занимални по 34-35 ученици (Коментарите оставам на вас...) и още в средата на годината започват да се отписват и в шести клас едвам събираме 20-23 ученици. Съответно ръководството не иска да направи повече групи в пети клас, а според мен те се отписват именно защото са сто човека..

# 131
  • Добрич
В малките класове минималният брой деца в паралелка са 16, а за големите 18. Под този брой паралелките се водят маломерни. Съответно 32-ри и 36-ти
 ученик делят класа на две паралелки.

Тази седмица колеги разказваха за училище с 3 паралелки в 5. клас миналата година, едната от които маломерна с 5 ученика... Ако разпределят учениците по равно, ще имат три маломерни паралелки, затова са се спрели на този вариант със само една маломерна паралелка...

# 132
Здравейте, има ли някой който скоро е минал през V ПКС в Тракийския университет и може да ми пише на лично съобщение?

# 133
Здравейте, правите ли входни нива в профилите в 12 клас. И ако правите, по всички модули в профил ли, или само едно входно за 1-ви модул.

# 134
  • Майничка
Не, само в ООП.

Общи условия

Активация на акаунт