Професия учител - 23

• 47 286
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
Говори с него и му обясни, обикновено влизат в положение,  приготви си и писмено уведомление. Като бях бременна, знам че имах право да отсъствам, поради прегледи и т.н., но не съм се интересувала как стои въпроса законово, защото не съм имала проблеми от ръководството.

# 106
Казах по законния ред като предоставих амбулаторен лист. Не му пука явно.

# 107
Миналата седмица отказах да взема занималня. Уж си търсех пълен щат, карам втора магистратура и изведнъж ми се стори прекалено голям ангажимент и предпочетох да остана на половин в старото училище.
Колегите, които са ЦОУД в начален етап- как протича занималнята?  Изглежда ми по-натоварващо отколкото да имаш часове по предмет, не знам дали преувеличавам, но...

Била съм и на двете позиции и според мен да си класен е много по-натоварващо. Подготвяш се по всички предмети, проверяваш домашни, контролни, пишеш оценки, отделно всичката допълнителна документация, анализи и т.н., които трябва да пишеш.
В занималнята неприятното е, че децата вече са по-изморени и по-шумни и разсеяни.

# 108
Колеги, какви са задачите и задълженията на един главен учител?

# 109
Здравейте! Има ли тук учители в ясла? Имам един въпрос извън професията 😀
На 15 септември получавате ли цветя? В нашата ясла няма официално откриване на "учебна" година, а малкият ходи вече 1 месец. За учителите в градината знам, че дечицата подаряват цветя, но в яслите..?

# 110
  • Майничка
Колеги, какви са задачите и задълженията на един главен учител?
Освен стандартните учителски, участва в изработването на училищните стратегии, разработва проекти, консултира колегите тематично и кариерно, т.е., следи цялата нова нормативна уредба, при нужда, координира дейностите на няколко ЕКК и обикновено е наставник на студенти. При нас главните учители са и председатели на поне 2-3 от училищните комисии.

# 111
  • Пловдив
В яслите няма учител, учебен процес и учебна година. Има педагог, който само насочва дейността.

# 112
Здравейте! Замислям се за записване на СДК и бих искала да помоля някой, който е запознат с изискванията за записване на такава, да сподели  - с магистеатура ПНУП съм, има ли определени специалности, които имам пправо да запиша като СДК, а други -не? Благодаря предварително!

# 113
  • Някъде по Дунава
Здравейте. Учител на занималня в  начален етап съм. Досега бях на един клас от 19 деца. На другия колежката напусна и сливат занималнята. Децата са общо 33. Според наредбата максималният брой трябва да е 25. Може и още 10% с разрешение на директора, тоест 27/28. Имам ли право и законно основание да откажа да приема повече деца от 28? Никой от родителите не иска да отпише детето си. Да не коментирам какъв образователен процес ще има при 33 деца и че в стаята няма място за толкова чинове.

# 114
На занималня 5 - 6 клас съм и последните години все сме по 33-34 ученици. Не само аз, а всички колеги ГЦОУД..
Какво означава да откажете.... ?! Родителите са подали заявления, те са приети, входирани..

# 115
Ако намерите още 2-3 деца за занималня, можете да направите две групи от минимума - 18.

Като заговорихте и за учулищни комисии, какви са задълженията на председател спрямо задълженията на член на комисия? Може ли да има фиктивен председател, който никога да не е вършил нищо по дейността на комисията?

# 116
  • Майничка
Е, принципно може да е нективен председателят, но това значи членовете да са активни или комисията изобщо да не действа. Аз една година бях такъв неактивен председател (определен със заповед и не че нямах желание, но нямах капацитет 😟), на следващата година ме смениха с активен член и стана по-добре. Съответно в картата за ДТВ си писах минимални точки, само за оправянето на администратичните документации.

# 117
А, защо се пише неактивен председател? И защо въобще се пише в комисия, че и председател, като няма да е активен? Нещо не са ми ясни тези комисии.

# 118
  • Някъде по Дунава
Минимумът е от 16 деца за начален етап и няма откъде да се намерят още 2-3. И класовете са малки.
Родителите са подали заявления, но миналата учебна година, когато се очакваше занималните да са две. По принцип и те не искат сборна занималня. Осъзнават, че така децата нищо няма да научат. Разликата между нивото на децата е огромна. Едните четат и смятат много добре, от другите има такива, които  още не знаят таблицата и са на ниво 1 клас, а ще са трети клас. Какъв образователен процес да има?! Иска директорката да прави икономии за сметка на децата.

# 119
  • Майничка
А, защо се пише неактивен председател? И защо въобще се пише в комисия, че и председател, като няма да е активен? Нещо не са ми ясни тези комисии.
Кой се пише? Председателите на комисии ги назначава директорът и очевидно не очаква да са неактивни. После вече председателат предлага членове и, поне при нас, те могат да откажат аргументирано.

Общи условия

Активация на акаунт