Професия учител - 23

• 47 271
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Здравейте,  доста съм изпуснала от темата, но все пак съм в отпуск, дори и от форума 😀.
Да питам - какво трябва да представлява разработката на тема за 4 ПКС? Срещнах  такива и като курсова работа и като дипломна работа. Някакви насоки?

# 91
При нас всички от професионалното направление са с доста лекторски, защото не можем да намерим учители. Това лято за втори път пускат обява, но не знам някой да е подал документи. За момента съм с 830 часа, при норматив 648. Ако не дойде друг колега сигурно ще ми дадат още 100. Безумно е това. Не случайно са измислени тези нормативи. Ако можех да избирам, нямаше да искам никакви лекторски, но съм наясно, че няма кой да ги вземе. Заплащането е малко за работата, която получавам допълнително. Отделно, че ме занимават с куп други неща - административни, правене на брошури, рекламни материали, плакати, организация, състезания, дипломанти и др. Особено периода март-май не знам на кой свят се намирам.
И само да добавя, че не само в професионалната подготовка имаме много лекторски. Имам колежка по химия с 33 часа седмично…

# 92
  • Sofia
Да ви ги направят половин норматив и да ви плащат половин заплата. Лекторските са много ниско платени.

# 93
И нас не ни питат за лекторските. Като няма кой да ги кара тези часове, се разпределят между специалистите по даден предмет. На мен ми е по-неприятно, че не те питат дали искаш и можеш да заместваш отсъстващ колега - директно виждаш заместване в Школо. Има колеги, които с месеци се редуват да заместват на занималня, без да желаят това. Натоварването цял ден с учениците идва в повече, когато е няколко дни в седмицата и не си на 30 години.                                                                                                                                                                                                                                            
Розова магнолия, за IV ПКС се явяваш на изпит и пишеш по тема от конспекта, която се падне. Разработката е в обем до 10 листа.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 08:40 от galerida

# 94
  • Добрич
Да, отношението за лекторските наистина е различно.

Повечето колеги, които познавам искат лекторски, защото това са допълнителни пари. Затова се включват и в извънкласни дейности.

Наскоро колежка от друго училище се възмущаваше, че новият им шеф събрал лекторските на всички от катедрата и обявил ново място. Тя само за заплата ли щяла да работи...

И като стана въпрос за лекторски: в РУО редовно има обяви за лекторски часове.

Вчера попаднах на една публикация за това, че при лекторски часове трябва да се сключва трудов договор и да се получава в процентно съотношение всичко, което се дава на пълна катедра.

Ние имаме учител,  който е лектор и получава пари само за лекторските часове. Във вашите училища как е?

Слагам снимки на публикацията:

# 95
Колеги, въпросът ми е най-вече към колегите,  които са изкарали 4 ПКС към Тракийски у-т , Стара Загора,  онлайн.  Как протече изпита - наистина ли от 8 теми се теглят 2 и развиваме едната или можем да си изберем сами темата и да я развием?  Също така колко да е развита темата(като курсова работа, като отговор на писмен въпрос или нещо средно 🤔)?Слушам различни мнения от учители, а лекторката беше много пестелива откъм уточнения. Може и на лично някой да ми пише, ще съм много благодарна.

# 96
И на мен ми е интересно дали в големите училища се търсят лектори. Работя в малки, в които няма достатъчно часове по някои предмети за половин щат.

На половин щат съм в едното училище и на лекторски в другото. Взимам почти толкова часове, колкото бих взимала на пълен щат ако бях на едно място, но не съм си намерила.

Миналата седмица отказах да взема занималня. Уж си търсех пълен щат, карам втора магистратура и изведнъж ми се стори прекалено голям ангажимент и предпочетох да остана на половин в старото училище.
Колегите, които са ЦОУД в начален етап- как протича занималнята?  Изглежда ми по-натоварващо отколкото да имаш часове по предмет, не знам дали преувеличавам, но...

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 12:55 от Неизвестен

# 97
Здравейте! Търся съвет.
Предлагат ми работа по заместване (за 2-3 месеца). Подала съм документи и на още места и чакам резултат и за безсрочно място.
По чл.68 е договора. Дали ако си намеря работя мога да напусна без предизвестие? И дали мога да забавя подписването на договора с 1-2 дни?

# 98
Назначаването в началото на учебната година обикновено е от 15.09 (пусти бюджет). До тогава няма ли да сте наясно за резултата на другите места?

# 99
Тогава ще бъда наясно,но нямах представа,че е от тогава. Викат ме в четвъртък на работа.

# 100
В училищата , в които съм била , завършилите наскоро ги назначават от 15.09, но ако колегата е със стаж , ги  назначават една седмица преди началото на учебната година. Както и другите  колеги се връщат една седмица преди старта. Изключвам поправките през лятото . Има училища , в които не се дежури през лятото.

# 101
Нямам стаж. В трудна ситуация се намирам,тъй като имам шанс за места ,които не са срочни,а ако подпиша договор се притеснявам дали ще мога да напусна преди 15-ти.

# 102
  • София
Колеги, дали сред нас има ръководител или координатор по проект ,,Успех за теб" по програма,,Образование"? Интересува ме нещо конкретно.

# 103
Колежки, нас бременните учителки има ли някаква точка или член, който ни защитава от тормоз? Какво визирам - работно време от 7:45 до 16:00, знаете ме имам около час път до работа и денят ми става много дълъг, изморителен и т.н.т. освен това един ден от седмицата съм дежурна на автобус, което за мен означава тръгване от вкъщи в 6:00 този ден. Има ли някакъв начин да откажа да дежурят на автобус и да оставам в училище до 16ч.?

# 104
Ти каза ли на директора? Направо си вземай болничния и ги оставяй да се оправят.

Общи условия

Активация на акаунт