Професия учител - 23

• 23 244
  • 323
  •   1
Отговори
# 285
  • При елфите ...
Аз изкарах II ПКС към ТУ Варна. Лесно и бързо мина. Имах предварително поставен въпрос, на който трябваше да отговоря.
Не разработвахте ли някакво изследване... Thinking

# 286
Здравейте. Има ли регламентирано някъде на какъв принцип се избират членове на комисия за оценка на картите за диференцирано?

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 22:41 от Валери@

# 287
А 5 ПКС към ВТУ как е? След 2 седмици съм на защита и се постарах с методичната разработка.., пък ще видим Simple Smile

# 288
  • Бургас
Здравейте. Има ли регламентирано някъде на какъв принцип се избират членове на комисия за оценка на картите за диференцирано?
Както всяка друга комисия- с гласуване на педагогически съвет.

# 289
Аз съм карала към ТУ Варна 5 и 4-то, вярно е, че са онлайн, но при нас имаше и скъсани. Винаги съм имала обратна връзка за разработените неща. Доволна съм от курсовете, които карах. Честно казано помогнаха ми да се развия, научих за нови платформи, интелекта, образователни игри и т.н.

Подкрепям почти цялото мнение Simple Smile Взех си неща от всяко ПКС и за мен лично бяха полезни, интересни и развиващи Simple Smile Само скъсани не видях при нас, но щом казвате, явно има някаква цедка Wink

# 290
  • Някъде по Дунава
Аз изкарах II ПКС към ТУ Варна. Лесно и бързо мина. Имах предварително поставен въпрос, на който трябваше да отговоря.
Не разработвахте ли някакво изследване... Thinking
Да, разработих. Въпросът беше на защитата на разработката.

# 291
Здравейте!
Имам нужда от насоки и идеи.
Започнах работа в един селско училище, със 100% роми. Втори клас, занималня. Всички я посещават, 32 ученика. Преди аз да започна двама учителя са се отказали на първата седмица, аз вече работя трети ден.
Още на интервюто директорът едва ли не ме разубеждаваше, колко е трудно и да забравя за стандартното обучение. До този момент съм нямала опит в системата, тази година завърших и това ми е първа работа, поради тази причина нямам база за сравнение.
И тук идва големият проблем.
Никаква дисциплина - крещене, викане, не говорят на български. Само да се обърна към дъската, някои са станали, смеят се, псуват. Не започнах с очаквания, тъй като и нямам опит, но се чувствам безпомощна.
Още на първия ден поставих ясно правила, направих табло съгласувано с класния ръководител. Там не срещам никаква подкрепа, тъй като ми казва “трябва да намериш златната среда”. Започнах с минималното, но някои от тях все още не знаят азбуката.
Имам хъс, не искам да се отказвам. Пробвам различни начини да ги заинтригувам, но вниманието им е задържано максимум за 5 минути. Никакви изградени навици, след играта на двора ги водя да си измият ръцете, такива минимални неща, но то е борба.
Моля ви, за насоки и идеи, всякаква информация ще ми бъде от полза.

# 292
Имам следния въпрос. Може ли ръководството да вкара самосиндикално във вътрешния правилник уточнението, че  при ползване на повече от 20 дни болнични на година (в тях влизат и тези за гледане на дете) , работникът ще бъде лишен от конкретни допълнителни плащания?  Гласувано на съвет ли трябва да е, да за да бъде прието?

# 293
Вижте дали имате действително отработени дни

# 294
Не сте ме разбрала. Не е казус имам ли отработени дни,  а дали може без да е гласувано  да бъде вкарано в правилник за вътрешния ред.

# 295
Цитирания член от закона не касае ли диференцираното заплащане?
 Редовното ДТВ  за празници и т.н. нещо ми се върти в главата, че беше обвързано с реално изработените дни и това е законово уредено с последното увеличение на заплатите от март т.г. Може и да греша.
Иначе вътрешни правила без гласуване няма как да се приемат.

# 296
Имам следния въпрос. Може ли ръководството да вкара самосиндикално във вътрешния правилник уточнението, че  при ползване на повече от 20 дни болнични на година (в тях влизат и тези за гледане на дете) , работникът ще бъде лишен от конкретни допълнителни плащания?  Гласувано на съвет ли трябва да е, да за да бъде прието?
Не мисля, че може самосиндикално. По-скоро е предложена промяната на общо събрание и е гласувано, респективно е станало част от правилата за работна заплата.
При нас за допълнителните плащания се премахват пропорционално дните в които сме били болнични (дори да е 1 ден), както и неплатен отпуск.

# 297
Не е предлагано и не е гласувано. Предстои. Само диференцираното заплащане ли касае или и други допълнителни плащания?  20 дни болничен са една варицела. Що за предложение

# 298
При нас се отнася за ДТВ -тата. Но вижте в правилата за работна заплата дали го има като клауза. Знам, че съм мнителна, но директорите в повечето случаи се разпореждат като феодали, а има доста безпринципни колеги - с една дума - може да е вписано в протокола, а де не е гласувано.

# 299
  • Върху лъчите на Слънцето.
Мишинка, независимо от произхода на децата (ромски или не), в тяхната природа е да проверят какво и колко ще им бъде позволено. А щом са второкласници и са видели, че са надвили вече двама човека, се чувстват непобедими.
Много е трудно, но според мен е задължително налагане на правила и да се следи тяхното спазване. Не бързайте с "награди", защото в случая или няма да имат ефект, или той ще бъде временно явление.
Опитайте да спечелите родителите, за да Ви съдействат. С тях е важно да ги убедите, че тяхното дете е умно и добро, но в момента не може да го покаже. Ще се радвате за доброто на това "прекрасно създание" те да Ви помогнат/и на детето, то да покаже най-доброто от себе си.
Някои от ромите много уважават учителите, ако бъдат убедени в правотата и добрите намерения.
Имате тежка и сложна ситуация.
Желая Ви здрави нерви, търпение и успех!

Общи условия

Активация на акаунт