Професия учител - 23

• 35 235
  • 548
  •   1
Отговори
# 435
  • Добрич
Аз не познавам някой, който да е влязъл в първите си часове без страх. Страшно си е. И като ви чета, осъзнавам, какъв невероятен късмет съм имала с ръководство и с колеги.

Нито за момент не съм изпитала страх, нито на практиката в университета, нито на работните места после, даже първата година ( първия ден).

Позитивната нагласа е много важна.

# 436
  • European Union
Явно сте по-смели от мен Simple Smile Аз се страхувах - и на практиката, и в първите часове. Никога не съм се съмнявала в знанията си, нито съм била негативно настроена. Не съм го показвала и на учениците. Но си влизах със свит стомах и си го мислех и премислях предварително.
Никога не съм се страхувала от проверки, нито от директор, нито на инспектирането, открити уроци правя с удоволствие, но първите срещи с учениците си ми бяха стрес.

# 437
  • Пловдив
Мен също ме беше страх когато започнах работа. Когато се изправих пред децата, хем бяха в детската градина първа група - 3 годишни - така си глътнах граматиката, че забравих и разработка на уроци и песни. Едва изкарах заниманието. Първите часове като почнах в училище пак, но не чак в такава степен, че да забравя Grinning
Сега, след толкова години стаж леко се притеснявам като ми дойдат новите студенти. Не толкова от това, което аз ще направя, рутината си казва думата, колкото как ще се представят учениците. В четвъртък имах нова група за наблюдение, а класът е толкова свикнал със студенти, че няколко човека само гледат как да си покажат магарията. На края на часа се извиних и на методиста, и на студентите, а две от момичетата ме успокоиха "госпожо, ние бяхме в този клас по български миналия месец, пак си бяха такива, знаем си ги".

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 21:33 от ЗлаВещица

# 438
Mishinka, доколкото аз помня, бяхте писали преди, че сте се запознали с учебниците по математика в НЕ и нямате вече притеснения по материала.
Колеги тук ви ориентираха горе-долу за темите. Погледнете ги, плюс минус 2-3 урока, за да ви е спокойно откъм материала.
Недейте да се настройвате предварително, че като са ромчета и отивате на война. За много от тях средата в училище е по-семейна, отколкото вкъщи.
Стискам палци и желая успех!

# 439
Здравейте!
Погледнах разпределенията на Анубис и Булвест и се надявам да съм се ориентирала долу-горе.
Подготвила съм си по един работен лист по Математика и по Български език текст за диктовка.
Обмислям да произволен принцип да им казвам:
7х5
9х8 и т.н
да си записват и после да проверя как са с таблицата. Учители ми казаха, че в тази възраст имат най-големи затруднения с таблицата.
За имената, някой спомена по-горе те да си ги напишат като табелки и да има творчески процес - оцветяване, украсяваме. След това ще посочвам ученик по име да ми разкаже нещо за себе си, любим предмет и т.н.
В занимания по интереси обмислям да си направим табло с “правила на класа”, ако няма - да работим в екип, да си помагаме, изслушваме и т.н., като през това време ще им задавам насочващи въпроси.
Мисля и да “въведа” като мотивация за всички - ученик на седмицата. Като ще им раздавам едни пластмасови “жетони” в различна форма.
1т. Почиства си чина
2т. Справя се отлично с поставените задачи
3т. Добра постъпка/помага на съученик.
В края на седмицата всеки ще си брои жетоните /така ще си упражняват и смятането/, а който има най-много ще получава грамота.
Сега за Деня на будителите, мисля да им поставя творческата задача да се опитат да нарисуват своя любим будител или как изглежда будителят през техните очи.
А в следващите дни ще набера листа, за да направят есенна картина.
Как ви се струва всичко, отворена съм за още идеи.
И също така достатъчно ли е само по един работен лист?

# 440
Според мен идеите ти са много добри, но предвид слетия клас и децата в него заложи по-малко за първия ден, запознаването и няколко задачи ще са добро начало, още повече, че не знаеш какви задачи ще получите от госпожите. Всъщност само занималнята ли е слята или класовете са слети?
С диктовката не се знае дали ще се справят, по- мотивиращо според мен ще е текст за откриване на грешки. Така ще разбереш доколко успешно се справят с четенето и дали могат да откриват грешки. И заложи на по- леки примери с 2 и  5, ако се справят мини на 7, 8 и 9 защото неуспехът е демотивиращ.
Нека кажат колегите правилно ли разсъждавам.

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 15:23 от J_M_M

# 441
  • Бургас
Mishinkaa, преди всичко заложи на дисциплината. Следобед обикновено са преуморени - шумят и си пречат много. Не скъсявай прекалено дистанцията и си изложи твърдо и категорично правилата. Да създадеш по- топли и близки отношения с децата, можеш и след като си затвърдиш авторитета и правилата, но обратното - не. Ако си по- мека, отстъпчива в началото, рискуваш да ти се качат на главата, после иди поставяй граници, ама друг път! Всеки колега с повече стаж ще ти го каже. По- добре да изглеждаш "лоша" и строга в началото, но да те слушат.

# 442
  • Майничка
И не разчитай само на табелките, още в първия ден си направи схемичка на стаята и отбележи с имена кой къде седи и някакъв нишан за него.  Дори да се разместят после, ще ти е по-лесно да запомниш имената.

# 443
Здравейте, след като изчетох доста мнения и успях да си отговоря на повечето въпроси, ми остана един въпрос.
До момента не съм работила като учител, как се кандидатства за учител в София. Директно в училището за което кандидатствам ли подавам документите ? Или има платформа за учители?

# 444
Свободни работни места https://share.google/ORvERH6xxFT6oSrbd
Следете обявите. Като видите подходяща, обадете се в училището, ще Ви кажат дали да изпратите документи на имейл или да занесете на място.

# 445
Здравейте, момичета! Да попитам "селските" учители ЦДО като мен, как се справяте с пътуването с училищния автобус? Направо заради тази дейност ми идва да се откажа, няма нищо общо с учителската професия. Стискам зъби, но съм на ръба и губя усещане за смисъл, чувствам се като някакъв екскурзовод. Защо ни се вменяват тези задължения? Отговорност по извозването на децата, маршрута ... и после продължавам цял ден работа с учениците.

# 446
И не "селските" пак дежурим с великия автобус. Ужасна работа е...
А иначе мен нищо в работата като "учител" в ГЦОУД не ме кара да се чувствам като учител. Simple Smile
Първо 2 часа висим като да не казвам какво по коридорите в училище. После пишем домашни, нищо не преподаваме, усвояваме и т.н., после 2 часа обикновено сме навън да гледаме някой да не се пробие и през това време през 5 мин звъни родител, че идва да си вземе отрочето. Голям даскалък, няма що..

# 447
Здравейте, влизам с въпрос относно диференцираното заплащане - до кога се оценяват картите от комисията и в какъв срок се изплаща сумата? Опитах да намеря информация в нормативната база, но там не е много ясно описано. Благодаря предварително за отговора!

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 00:20 от barni2888

# 448
А иначе мен нищо в работата като "учител" в ГЦОУД не ме кара да се чувствам като учител. Simple Smile
Първо 2 часа висим като да не казвам какво по коридорите в училище. После пишем домашни, нищо не преподаваме, усвояваме и т.н., после 2 часа обикновено сме навън да гледаме някой да не се пробие и през това време през 5 мин звъни родител, че идва да си вземе отрочето. Голям даскалък, няма що..
Това е защото ти така си си го направила. Винаги можеш да преподадеш нещо, дори и да не е по специалността ти, ако имаш желание. Hands V

# 449
Здравейте, влизам с въпрос относно диференцираното заплащане - до кога се оценяват картите от комисията и в какъв срок се изплаща сумата? Опитах да намеря информация в нормативната база, но там не е много ясно описано. Благодаря предварително за отговора!
При нас ги платиха със септемврийската заплата. Събираха ги до 25-ти, оцениха ги на следващия ден. Винаги досега е било в такъв срок.

Общи условия

Активация на акаунт