Професия учител - 23

• 40 387
  • 645
  •   1
Отговори
# 570
По време на платен отпуск, заплащането се изчислява на предходен месец ( отработен). Т.е ПКС- то влиза като плащане, просто е в изчислението за п.о. и за това на отделен ред за него е нула или пропорционално на отработените дни.

Да, макар че има колежки, които до 7ми месец работят.

Има такива, когате не се налага да търпят отровна работна атмосфера.
Ти се почивай сега, хич не ги мисли. Наслаждавай се на свободното време Hug

# 571
  • European Union
Ако не ви плащат пкс през лятото, нарушават закона. Това е целогодишно плащане и не зависи от отработените дни.

# 572
Погледнах си фиша за август. Имам един отработен ден. Клас квалификация-2.14
Може ли насока за нормативен документ за това, което че е задължително жюцелогодишно и не се влияе от отработените дни. Като зная какви неща се приемат на съвети и се допълват към правилата за работната заплата, не бих се изумила и това да е сред тях

# 573
Amy_nka, не знам кое наричаш щатна заплата? Има основна заплата ,  брутна заплата и нетна заплата. Брутната заплата са всички начисления преди удръжките. Т.е в брутната заплата се включва: основна заплата, процент прослужено време, ПКС, лекторски ( ако има), СБКО. Процент прослужено време се начислява върху основната заплата, а ПКС е твърда сума и зависи от броя работни дни.

# 574
За ПКС - Наредба №4 за нормиране и изплащане на труда
Скрит текст:
Чл. 20. (1) В брутната работна заплата на персонала в държавните и общинските институции по чл. 1 освен допълнителните трудови възнаграждения, определени в Кодекса на труда и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, се включват и следните допълнителни трудови възнаграждения:
1. за изпълнение на учебни часове по учебни предмети над минималната норма преподавателска работа, ако те не са отчетени при определяне на основната работна заплата;
2. за професионално-квалификационна степен, ако не е включена като елемент в основната работна заплата;
....
(9) (Предишна ал. 8, доп. - ДВ, бр. 7 от 2020 г., в сила от 01.01.2020 г.) Допълнителното възнаграждение за придобита професионално-квалификационна степен по ал. 1, т. 2 е с постоянен характер и се изплаща на педагогическите специалисти от началото на месеца, следващ датата на представяне на документ за придобиването ѝ.

# 575
. за професионално-квалификационна степен, ако не е включена като елемент в основната работна заплата;

А какво значи това? Щатна заплата нарича(т)м брутната заплата. Щатна делено на бр. работни дни по отработени дни е равно на основна заплата. Досега пкс ми беше част от тази щатна, демек брутна, заплата, демек елемент от основната (?)
Погледнах си фиша за август. Имам един отработен ден. Клас квалификация-2.14
А какво значи "клас квалификация - 2.14"? Това е ПКС-то. Нали уж е твърда сума?

# 576
  • European Union
Аз се опитах да го обясня преди няколко поста. Това, че във фиша пише 2,14, не означава, че толкова сте получили. Останалата сума е в дневната ставка на отпуската. Малко по нагоре е написано и от друг колега. Ако не го разбирате, се консултирайте със счетоводител. И ако сте сигурни, че не го изплащат, си търсете правата.

# 577
ПКС е с постоянен характер, но през отпуската влиза в общата сума, обаче не се изписва на отделен ред, както през работните дни. И затова изглежда на пръв поглед, че не се изплаща, но реално си получаваме цялата сума. Това е така заради различния начин, по който се изчислява отпуската.
Amy_nka, брутна заплата( щатна, както я наричаш)  разделена на отработените дни НЕ Е  равна на основната заплата.  Основната заплата е само заплатата по договора. Брутната заплата е основна + всички други начисления ( стаж, ПКС и т.н). Не знам как по-ясно да го напиша.

# 578
Трябва да ти покажа моя фиш, за да видиш, че при мен заплатата по договор е щатна, а основната е отработената (без начисления) Simple Smile

# 579
Здравейте!
Аз искам да попитам в трудовия ми договор пише “изплаща се авансово и окончателно всеки месец”, т.е трябва да взема аванс и остатък в края на месеца, така ли да разбирам?
Извинете невежеството ми, но няма кой от колегите да попитам, за въпроси по учебната дейност не ми отговарят, постоянно си шушукат една за друга и не желая да ги питам.

# 580
  • Майничка
При нас аванс вземат само тези, които са го заявили в счетоводството. Заплатата е до 10 число на следващия месец.
Най-добре питай счетоводителя. Ако не си си дала банковата сметка - направи го и използвай повода, за да попиташ. Ако си я дала - питай дали трябва да се заявява аванс, абе почерпи инфо от извора.

# 581
И на моя договор пишеше така, но колежка ми каза, че ако не си заявиш в счетоводството, ти изплащат цялата заплата. Аз не съм заявила и си я получавам в пълен размер.

# 582
В моя фиш най-горе пише Щатна заплата -хххх лв. Като това там е сумата на Основната заплата по договор. Долу вече в графите за начисления има основна заплата, като тя е някаква сума спрямо отработените дни ( примерно 14 дни и сума по-малка от основната заплата, защото си имал отпуска/болничен примерно).  Към нея вече се прибавят ПКС, стаж и тн, та става Брутна, а в сметката ти идва реално какво получаваш Нетна заплата.

И ако правилно съм разбрала Кети, така можете и да си проверите дали ПКСто ви го изплащат към отпуската - разделяте основната заплата (реално отработената) на отработените дни и виждате колко лв ви е един работен ден, и след това разделяте сумата начислена за отпуска на дните отпуска. Сумата за ден отпуска би трябвало да ви е по-голяма от сумата за отработен ден - разликата би трябвало да е сумата за квалификации.

Като в нашия фиш за брутна изписват "Сума начисления", а нетната изписват - Дебитна карта Rolling EyesSmirk

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 09:24 от Крамбъл

# 583
  • При елфите ...
Щатната заплата е ОРЗ за длъжността  по Наредбата и/или ВПРЗ.

# 584
Разясни ми се щатна/основна/брутна. Моят фиш е като на Крамбъл. Само ето това от Наредба 4 не ми стана ясно:

2. за професионално-квалификационна степен, ако не е включена като елемент в основната работна заплата;

Казахте, че не било редно ПКСто да е в основната заплата. От т. 2 излиза, че все пак ПКС-то може да е включено в щатната (основна) заплата?

Общи условия

Активация на акаунт