Професия учител - 23

• 40 366
  • 645
  •   1
Отговори
# 585
  • Добрич
Здравейте, колеги!

Днес разбрах, че в една от идните съботи съм определен за квестор на олимпиада в нашето училище. Малко ме подразниха с тази новина, понеже уча магистратура задочно и занятията са точно в събота и неделя.
Както и да е, интересува ме квесторството, когато не е на НВО например, заплаща ли се и на какъв принцип?

# 586
  • Върху лъчите на Слънцето.
Здравейте, колеги!

Днес разбрах, че в една от идните съботи съм определен за квестор на олимпиада в нашето училище. Малко ме подразниха с тази новина, понеже уча магистратура задочно и занятията са точно в събота и неделя.
Както и да е, интересува ме квесторството, когато не е на НВО например, заплаща ли се и на какъв принцип?
Няма случай да ми е заплащано. Нито пък някой ме пита, преди да ме определи за квестор в почивен ден.
Но зависи от директора.

# 587
По принцип трябва да се заплаща - най-малко с 75% над нормалната ставка, според Кодекса на труда. Дали се заплаща, е друг въпрос. Ставката може да е заплащането за лекторски час. Със сигурност трябва да е разписано във вътрешните правила за заплата.

# 588
Здравейте, колеги!

При нас питат има ли доброволци и дават един ден компенсация, който може да се ползва в неучебни време

# 589
Привет. Може ли да помоля някой да ми обясни настоящите условия за старши учител. Рових назад,  защото се коментираш тук и помня че имаше тънкости и не го намирам

# 590
Не знам какви тънкости имате предвид, но условията са разписани в Наредба №15 - https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137195301

Чл. 71. (1) Длъжностите "старши учител" или "старши възпитател" се заемат от лица, които освен завършено висше образование и професионална квалификация, необходими за заемане на длъжността, определени съгласно приложение № 1:
1. заемат длъжността "учител" или "възпитател";
2. имат не по-малко от задължителните квалификационни кредити за всеки преминат период на атестиране по чл. 49, ал. 5;
3. имат придобита пета или четвърта професионално-квалификационна степен;
4. (В сила от учебната 2021/2022 г.) имат оценка от последното атестиране не по-малко от "отговаря на изискванията";
5. имат 10 години учителски стаж.
(2) Лицата по ал. 1 може да подадат заявление за заемане на длъжност "старши учител", съответно "старши възпитател", независимо от учителския си стаж, ако:
1. заемат длъжност "учител" или "възпитател";
2. имат по-голям брой от задължителните за периода на атестиране квалификационни кредити по чл. 49, ал. 5;
3. имат придобита трета, втора или първа професионално-квалификационна степен;
4. (В сила от учебната 2021/2022 г.) имат получена при последното атестиране оценка "изключително изпълнение" или оценка "надвишава изискванията".
(3) Когато лице, заемащо длъжност "учител" или "възпитател", изпълни условията по ал. 1 или 2 и подаде заявление за заемане на длъжност "старши учител" или "старши възпитател", директорът извършва промяна в длъжностното разписание на персонала и преназначава лицето на длъжността.

# 591
Да, квесторството ( и всеки труд) през почивните дни се заплаща. При нас затова правят всички олимпиади в работен ден следобед, за да не плащат допълнително.

# 592
В предишното училище, в което работих, квесторството пред почивни дни не ни се заплащаше,  заявяват и отиваш. Когато бяхме квестори в друго училище, разбрахме от колегите там, че те пък се карат кой да ходи, тъй като им се пращало като извънреден труд. Явно си зависи от директора.

# 593
A къде има длъжност "възпитател" /видях, че фигурира по-горе/? Работила съм като такъв, но се водехме "Начален учител ЦОУД". Само по-старшите учители използват това обръщение към уч.на занималня и то неформално, затова ми стана чудно...

# 594
  • Пловдив
Възпитатели има в общежитията.

# 595
А, да, там зная, че има. Благодаря

# 596
Използва се и за да ни дискредитират. Wink Със съответната интонация, естествено.

# 597
  • София
Здравейте, започнах работа като ЦДО учител. С голяма радост тръгнах на работа, а сега се усещам изнервена, безсилна и обезверена. Имам чувството, че влизам в класа като в зоопарк. Има две деца, които са извън всякакъв контрол. Не пишат, за тях няма правила. Все едно са в детската градина, очевидно с дефицити. Класът е буен, предимно с момчета, има едно постоянно блъскане, бутане, говорене. Не искам да викам, а се случва. Игнорирам свестните деца, за да се занимавам с гаменчетата.

# 598
Не знам какви тънкости имате предвид, но условията са разписани в Наредба №15 - https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137195301

Чл. 71. (1) Длъжностите "старши учител" или "старши възпитател" се заемат от лица, които освен завършено висше образование и професионална квалификация, необходими за заемане на длъжността, определени съгласно приложение № 1:
1. заемат длъжността "учител" или "възпитател";
2. имат не по-малко от задължителните квалификационни кредити за всеки преминат период на атестиране по чл. 49, ал. 5;
3. имат придобита пета или четвърта професионално-квалификационна степен;
4. (В сила от учебната 2021/2022 г.) имат оценка от последното атестиране не по-малко от "отговаря на изискванията";
5. имат 10 години учителски стаж.
(2) Лицата по ал. 1 може да подадат заявление за заемане на длъжност "старши учител", съответно "старши възпитател", независимо от учителския си стаж, ако:
1. заемат длъжност "учител" или "възпитател";
2. имат по-голям брой от задължителните за периода на атестиране квалификационни кредити по чл. 49, ал. 5;
3. имат придобита трета, втора или първа професионално-квалификационна степен;
4. (В сила от учебната 2021/2022 г.) имат получена при последното атестиране оценка "изключително изпълнение" или оценка "надвишава изискванията".
(3) Когато лице, заемащо длъжност "учител" или "възпитател", изпълни условията по ал. 1 или 2 и подаде заявление за заемане на длъжност "старши учител" или "старши възпитател", директорът извършва промяна в длъжностното разписание на персонала и преназначава лицето на длъжността.

"Тънкостите" са че т.4 не е в сила до 01.01.27г. и всеки с 3 ПКС може да стане старши учител независимо от годините стаж.

Август месец са удължили този срок от 01.01.2026г на 01.01.2027г, докато има яснота с новото атестиране/оценяване на труда.

# 599
Здравейте, започнах работа като ЦДО учител. С голяма радост тръгнах на работа, а сега се усещам изнервена, безсилна и обезверена. Имам чувството, че влизам в класа като в зоопарк. Има две деца, които са извън всякакъв контрол. Не пишат, за тях няма правила. Все едно са в детската градина, очевидно с дефицити. Класът е буен, предимно с момчета, има едно постоянно блъскане, бутане, говорене. Не искам да викам, а се случва. Игнорирам свестните деца, за да се занимавам с гаменчетата.

Разбирам те напълно, но ще стане по-добре.
Не защото децата ще се променят с магическа пръчка, а  защото ти ще се адаптираш. Също от клас до клас има голяма разлика. Даже понякога от септември до юни има разлика.

Ще изпробваш различни техники. Някои ще работят, други не, трети ще спрат да работят. Не се отказваш. Щом любовта към децата е жива, другото е въпрос на време и каляване.

Само хора извън системата мислят, че е много лесно. Не е. Но пък си струва.

Общи условия

Активация на акаунт