Професия учител - 23

• 47 331
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
  • Добрич
Цитат
Погасяване на правото на ползване

Чл. 176а. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) (1) Когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 1, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

Кодекс на труда

# 661
Извинете за намесата, но при натрупан поради майчинство отпуск е различно.

# 662
  • Добрич
Извинете за намесата, но при натрупан поради майчинство отпуск е различно.

Натрупаният поради майчниство отпуск би тябвало да бъде погасен по чл.176а (2).

Цитат
Погасяване на правото на ползване

Чл. 176а. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) (1) Когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 1, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

Кодекс на труда

Съответно:

Цитат
Отлагане на ползването

Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) (1) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година от:

1. работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. работника или служителя - когато ползва друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.

# 663
Здравейте и се извинявам, че така нахълтам в темата. Завършила съм филология преди 10-тина години, но досега не съм практикувала реално по специалността си. Работих в големи корпорации, в които взимах хубава заплата и имах доста прилични условия на труд. За съжаление се случиха масови съкращения на последното ми работно място и все повече се замислям за мисълта да се преориентирам към учителската професия. Винаги съм искала това, което правя да носи добавена стойност, да виждам резултата от труда си, а да си учител наистина е призвание. Единственото, което ме притеснява е заплатата. Знам, че е публично обявена минималната брутна заплата на учителите, но исках да попитам тя винаги ли е толкова и съответно като добавим различни бонуси, каква заплата мога да очаквам да получавам? Благодаря на всички, които ще си отделят от времето да прочетат и да дадат съвети на една бъдеща госпожа. Simple Smile

# 664
  • При елфите ...
В НАРЕДБА № 4 ОТ 20 АПРИЛ 2017 Г. ЗА НОРМИРАНЕ И ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА, са дадени минималните основните  заплати за съответната длъжност, към тях се добавя клас прослужено време 1% за година, ПКС (ако е придобито някакво). В повечето училища мисля, че се дават тези по наредбата, но има и училища с по-големи бюджети, където е възможна ОРЗ да е по-голяма.

# 665
  • Добрич
vnikolova16, при липса на учителски стаж се започва от най-ниската заплата. Тя е основна и най-често е около посочения минимум. Към нея се добавят плащания за класно ръководство (ако си класен), за работа с деца със СОП (ако работиш с такива), за лекторски,  ако имаш. Ако работиш по проекти също има допълнително заплащане. Ако училището има пари има три допълнителни плащания през годината, обикновено за 24 05, за 15 09 и за Коледа. Веднъж годишно има и диференцирано заплащане.
Освен в часовете,  учителите имат доста други задължения, работа в комисии, обединения, дежурства, изпити и пр. Тези дейности не се заплащат допълнително

Разгледай наредба 4 и ще добиеш представа за заплащането.

Основната заплата може да расте до тази на старши учител... И отделно за ПКС

Учител без стаж мисля, че почваше с 2131 лв.  Като спрат  данъци и осигуровки, според калкулатор на заплата:.

Даже всички добавки, които съм написала да имаш, чисто трудно ще стане 2000 лв за начинаещ учител.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 22:28 от Вела

# 666
От опит (чрез наблюдение на новопостъпили колеги): тези, които влизат в професията със страх за заплатата, първи падат от кораба. 🙂 Обикновено хората, за които учителството е признание, не говорят първо за пари. Замислете се преди 5-10-15-20 години какви пари взимаха учителите и тогава ще говорим за призвания.
Извинявам се, но ето заради такива изказвания навсякъде ни обиждат и нападат колко сме меркантилни ние даскалите, а резултати нямало. Как ще има като всеки бленува заплата, а уж признаван да обучава бъдещото поколение

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 21:42 от Tulip🌷

# 667
  • Пловдив
Аз да си призная като ме питат за заплатата не отговарям. Струва ми се дори обидно, че се смята за главното и човек, който иска уж да работи като учител се интересува най-вече от нея.

# 668
Масово хората смятат, че учителите вземат милиони. Когато им обясня каква е реално ситуацията, повечето не вярват.

# 669
Ами те учителските заплати са публични. Всеки който се интересува, ще разбере. Освен това , когато си начинаещ е нормално да взимаш по-ниска заплата от останалите. Друг е въпросът и тези с повече стаж колко са им "големи" заплатите...
То като цяло, който търси големи пари, въобще да не ги търси в образованието. Нищо, че медиите друго разправят.

# 670
Заплатата няма да коментирам, но ще коментирам последните промени, които от МОН спуснаха. Драстично ще се намалят часовете по чужди езици в много гимназии. Доста колеги ще останат без нормативи и не виждам как би се преборил някой наскоро преквалифициран за работно място.

# 671
  • при моите деца .....
Това са промени на парче....
Преди години бяха орязани сериoзно природните науки....

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 05:53 от * Боби *

# 672
Благодаря за отговорите. Доста ми помогнаха да се ориентирам.
Относно призванието- колкото и да е хубаво и смислено, само по себе си то няма да ми сложи храната на масата в края на деня. Затова смятам, че е нормално да бъда запозната и подготвена за заплатата и дали изобщо тя ще удовлетворява базисните ми нужди.

# 673
ЗлаВещица освен за заплатата и за работното време ме питат... Дали съм правила 8 часа. Наскоро колега който е в системата от две години коментира, че отвън изобщо не изглежда така работата.
За промените ще видим.

# 674
  • Добрич
ЗлаВещица освен за заплатата и за работното време ме питат... Дали съм правила 8 часа. Наскоро колега който е в системата от две години коментира, че отвън изобщо не изглежда така работата.
За промените ще видим.

Абсолютно. Млада колежка се оплаква, че я слагат в разни комисии, викат я за изпити и т.н  и това е без заплащане...

Лятото моя позната беше учудена,  че не ни плащат допълнително за дежурствата в коридора и на входа и за поправителните изпити...

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 16:31 от Вела

Общи условия

Активация на акаунт