Професия учител - 23

• 47 285
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
  • European Union
Аз не съм съгласна с вас. Ако човек иска да си смени работата, най-нормалното нещо е да пита за заплатата и работното време. Това е професия като всяка друга. Не сме някакви светци, които работят безвъзмездно. Обществото не ни разбира, но и ние не разбираме лекарите, полицаите, работниците в чистотата, дори и охраната в нашите училища. Всеки си мисли, че неговата работа е най-трудната и най-ниско платената.
Истината е, че работим по повече от 8 часа и заплатата ни никога не стига 3000 лева. Но със сигурност е по-нормална, отколкото беше преди 10 години. И натоварването е по-голямо от тогава.

# 676
Аз не видях нищо странно и нахално във въпроса на дамата. А всеки, който казва, че заплатата няма и не трябва да има значение, не е честен дори пред себе си.

# 677
Този манталитет - да намираш за срамнен въпрос заплащането и да се изживяваш като жертва на обществото, ниско платен и изтормозен, е типично учителски. Не виждам абсолютно нищо нередно в това да оценяваш реално труда си. Напротив, задължително е. В крайна сметка всички работим за пари Grinning
Имам десетгодишен стаж като учител, но ако усетя, че започвам да придобивам учителски манталитет, съм си казала, че съм дотук. Дано се усетя, де Simple Smile

# 678
Жената не пита за заплатата (която сама пише, че е публично известна), а за бонусите...
Още не си предал и един урок, ама вече се интересуваш колко парички за дрешки ще вземеш, че така си чул някъде. Пък нека съм с учителски манталитет. 🙂

# 679
  • European Union
Куче-рибка, това всички си го обещаваме, но то просто е част от нас. И в никакъв случай "учителски манталитет" не е нещо лошо. Това е невидимата част, която другите не разбират. Изперкването е друга работа, там никой не е защитен, но това не е от професията.

# 680
Аз поне  разбрах въпроса за "бонусите" в смисъл да се знае г/д колко се получава цялостно доходът за година да кажем.

# 681
Предвиждат се масови съкращения на филолози в нашата "корпорация", ако останем на министър Вълчев. Laughing

Ако съм работила в други големи корпорации, не бих се ориентирала точно към нашата...

Въпросът е много лесен - нетна заплата 800 евро, ако започнеш от втория срок на уч. год 2025-2026.

# 682
  • Пловдив
Заплатата е ниска, винаги е била ниска и така ще си остане.
На лекарите също.
Сега, не говоря за лекари-светила по частни кабинети или за учители-гурута с частни уроци.
Съветвам начинаещите да преглътнат факта, че ще работят за пари. Няма как.
Това е професия, хайде да не казвам призвание, защото силно желание и призвание са различни неща с подобни резултати, но професия с общественозначима полза. Такива професии едва ли някога ще изчезнат, но и няма да стигнат "уау" нива със заплащането.
На моето интервю забравих да питам за заплатата. Тъкмо си тръгвах и ме питаха "а не ви ли интересува заплащането?" И аз хем се засрамих, хем се зачудих какво да отговоря. И някакъв тъп отговор с усмивка казах, ама не помня какъв. Просто бях настроена, че няма да е нито висока, нито достатъчна.

Професията е психически изтискваща. Имайте предвид, че всяка професия си има определено психическо натоварване (не омаловажавам никоя професия), но след учителски работен ден човек е смачкан. Минимум час на мен ми трябва да си проветря главата и да почна да мисля наново за проблемите на учениците.
Но аз работя с ниско мотивирани ученици със сериозни семейни проблеми.

# 683
Факт е, че когато се събудя през нощта, в главата ми са чуждите деца и разнищвам ситуации с тях, мисля стратегии Simple Smile Това се променя едва през август, за да започне с нова сила през октомври. Хем учениците ми не са със затруднения или от ниско мотивирани семейства, напротив.
Но най-близките в семейството ми са лекари и при тях е същото, макар да се контролираме уж едни-други. Когато работиш със сърце и с хора е неизбежно да преживяваш всичко.

# 684
Естествено, че всеки работи за пари. Но, както вече писах, нашите заплати са публични и всеки може да провери и да си прецени дали му отърва.
Обаче има и нещо друго. В никой друг сектор не се обявяват така публично заплатите и не се обсъждат. Не съм чула ( ако греша, ме поправете) някоя компания така конкретно да си е обявила заплатите по длъжности, както се обявяват учителските заплати.
Който иска да става учител, първо да се информира подробно за всички задължения и отговорности, а индивидуалната заплата се обсъжда на интервю в конкретното училище.

# 685
Мен ме дразни факта, че постоянно се коментира размера на заплатата, но никой не споменава, че върху тази сума има една четвърт удръжки.
А го има момента: аз ям картофи, ти- кюфтета, средно ядем мусака. Както писаха по-нагоре има колеги с 35-40% за стаж. Няма лошо, адмирации за оцеляването в системата, пстанали са дори в най-мизерните години. Но не всички сме така, а излиза, че сме. От там всичко живо скача срещу " даскалите", които нищо не работят и се прибират преди обяд, и са цяло лято ваканция.
А за възпитанието на отрочетата- ни вопъл, ни стон!

# 686
В интерес на истината никога не съм питала на събеседване за заплащането. Имах някаква обща представа, но не изцяло точна. Единствено на събеседванията за лекторски часове са ме питали дали съм съгласна със заплащането (тъй като има малко желаещи да работят като външен лектор)

# 687
Ами да, то в медиите се цитират брутни заплати. А реално банкоматът пуска съвсем друга сума. Но по-важното е дали можеш да се справиш с учителската работа. Има хора, които не биха стояли, дори и да взимат 5000лв заплата. Както и аз не бих могла да върша работата на медицинската сестра, пък ако ще и 10 000 да ми дават. Това е нормално.  Всеки трябва да си намери неговото място.

# 688
  • вкъщи
Tara това  с орязването на  чуждите езици факт ли е  вече? Имаше указания към РУО за план приема, но официално не сме чули какво се случва. Попълвахме анкети от синдиката ,че сме протиив. Има  точка  дори и за езикови гимназии с ниски резултати на  НВО последните три години, че  нямат право да продължат със засилено чуждоезиково обучение.

# 689
Аз разбрах, че момичето пита дали реално е толкова ниска заплатата за колкото говорят по медиите и дали ще може да свързва двата края. Аз ще отговоря от моята гледна точка - ако живееш в малък град и имаш жилище (не плащаш ипотека или наем), не ходиш по екскурзии и не си позволяваш много да се отпускаш, ако нямаш деца или имаш, но съпругът получава хубава заплата, тогава да заплатата ти ще стига от дата до дата, но не очаквай да спестяваш. С две думи от 2026г. в най-добрият случай с лекторски, класно ръководство, признаване на стаж и ако си запълваш норматива ще вземаш чисто 1000 евро. Според мен това са крайно малко пари за стреса в професията. Няма да изпадам в подробности, само ще спомена, че от 30 дни съм в болнични и все още сънувам учениците и проблемите в училище. Имам официален заместник, но поне 3 пъти седмично продължават да ме ангажират с нещо...

Общи условия

Активация на акаунт