Болки в корема

• 472
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте на всички 🤗 не знам дали има точно такава тема тук, защото четох доста от темите, но не открих.
Става въпрос за жена на 24г. Бях хапнала ориз, който беше развален, вкиснат престоял 24+ часа на стайна температура. След това се започна едно разстройство 2 дни и тамън се стабилизирах и реших да изям доста на брой смокини и пъпеш и пак стана една, кашести изпражнения и болки в стомаха около 2 дни. На щадяща диета съм картофи, ориз, пил. Филе банани и оризов грис. Горе долу е това менюто ми. Нещо съм си разбъркала червата или някаква инфекция получих не знам, също така направих пилешка супа основно от нещата, които избройх по-горе, но пак прекалих с количеството и днеска ходих сигурно 5 пъти до тоалетна, но не разстройство просто си ходя, лек дискомфорт усещам в стомаха си днес. Иначе последните два дни бях много добре забравих изобщо, че ми е имало нещо, но с тази супа ми се разкараха червата явно. Аз каквато съм паника реших да ида на гастро, той ме погледна на ехограф и по симптоми абсолютно нищо не открива каза да пия омнибиотик 10 и хапчета за спазми и ако съм нямала резултат до седмица да съм си пуснела калпротектин и ако това не помагало гастро и колоноскопия, макар че той каза, че няма нищо сериозно за този момент. Просто както казах аз съм си паника и то голяма 😆 от около 12-3 дни съм така червата ми нещо са се разстроили защото 5-6 дни съм добре после пак 1 ден дискомфорт и така. Иначе нямам кръв в изпражненията или нещо такова дори и болки нямам силни и често просто реших да пиша ако някой се е сблъсквал с нещо подобно. 🤗

# 1
Щом си била на лекар според мен няма място за притеснение. Пий пробиотик и хапвай по-леки неща (както си писала варен картоф, сухари, препечени филийки) и ще се нормализират нещата.

# 2
Цитат
се започна едно разстройство 2 дни и тамън се стабилизирах и реших да изям доста на брой смокини и пъпеш и пак стана една, кашести изпражнения и болки в стомаха около 2 дни. На щадяща диета съм картофи, ориз, пил. Филе банани и оризов грис.

Като гледам какво ядеш в момент, когато си с разстроен стомах, не се учудвам. Ти не спазваш никакъв хранителен режим за известно време, за да се стабилизира стомаха ти.
При тежки ситуации, диетата е само сухари, солети, бисквити. Дори препечените филийки са забранени. После се прави захранване с варени картофи и моркови, само с малко вода, без мазнина, сол и подправки. Постепенно се добавят други неща. Това се поддържа поне няколко дни, докато се стабилизира стомаха. След това се добавя още нещо, пак няколко дни и т.н., докато се урегулира.
Може по някое време препечени филийки със сирене да включиш, но е хубаво в началото да слагаш сиренето отгоре да се запече малко и то, след като са се опекли филийките, че също има ферментационни микроорганизми в него. Пилешка супа на доста по-късен етап.
Междувременно пиеш ентерол, смекта, рехидратиращи прахчета.  Мисля, че за смектата беше, не трбва да се пият други лекарства 2 часа преди/след нея, но провери в описанието.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 21:10 от Diorela

# 3
Ако и едно подлютено шкембе "удариш", ще те призная, само не пиши последствията, моля.
След разстройство се ядат по-сухи неща, защото течностите имат свойството да излизат от другото място. Нищо притеснително не виждам, просто не може след 2 дена разстройство да ядете плодове или пилешка супа и да очаквате "изцеление" пт стомашен вирус. Оная книга е за душата, не за стомаха. Изобщо пилешката супа е силно надценена.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 12:24 от brumm

# 4
Пилешката супа е добра при вируси, свързани с температира, кашлица и т.н., като по-лека и питателна храна. Но при стомашничревните вируси никак не е подходяща. Да не говорим за смокини, пъпеши, банани и други плодове.

ПС Забравих да спомена в горния коментар, че се пие само преварена вода, или минерална. Чешмяна без преваряване не се пие. И никакви сокове.

# 5
Аз в такива случаи предпочитам да погладувам през деня, да ми се опразнят хубаво стомаха и червата, и чак на следващия ден евентуално ям нещо леко и подходящо. Като гледам, щом се почувстваш малко по-добре, започваш да ядеш големи количества неподходяща храна - това е много грешна тактика и така може да влачиш проблема доста дълго, въпреки лекарствата и другите мерки, които взимаш.

# 6
Ти си знаела, че е престоял оризът повече от денонощие извън хладилник, усетила си го, че е развален и вкиснат, и си си хапнала? Как успя? На мен ми се повдига, дори и само да ми за мирише леко на развалено.

Общи условия

Активация на акаунт