Виновни ли са жертвите на сексуално насилие?

• 25 347
  • 912
  •   1
Отговори
# 510
  • Beyond the stars
Не знам защо се правите, че не разбирате какво казвам.

Че 13 годишното трябва да носи отговорност, че е прелъстило учителя си на 31.
Разбрахме.
Ма законът не мисли така и е определил възраст, от която е способно да носи отговорност за действията си. До тогава възрастните носим отговорност, включително тази да ги възпитаме.

# 511
Съвсем просто е: детето е малолетно. Не носи отговорност за действията си. Учителят не само е пълнолетен, но И е учител. Отговорността за случилото се е 100% негова.

Законовата отговорност - да, но за моралната не съм убедена.
Това, което казах, е, че децата на тази възраст трябва да знаят, че всяко поведение и действие си има съответните последствия.

# 512
  • София
Не знам законът какво казва за родителите, така че не мога да кажа за тях. Говоря единствено да вина от гледна точка на двамата - детето и учителя. Извън тях двамата според мен сериозна вина има и директорката, щом е знаела.

П.П. И за морална вина също. При отношения между дете и възрастен, отговорността за отношенията е на възрастния.

# 513
  • Beyond the stars
Съвсем просто е: детето е малолетно. Не носи отговорност за действията си. Учителят не само е пълнолетен, но И е учител. Отговорността за случилото се е 100% негова.

Законовата отговорност - да, но за моралната не съм убедена.

Да, моралът на 31 годишния да не е*е 13 годишни деца! Ще го напиша за 5път - като ти се съблече 13 годишно, го завиваш и го водиш при майка му. Толкова е проста и лесна тази отговорност.

Не е морално да изневеряваш на жена си, да изневеряваш на жена си с дете е престъпление.

# 514
Аз не говоря за вина, а за отговорност. Има си закони, те тълкуват кой какво е нарушил.
За мен обаче не е редно приканващото поведение да бъде подминавано, все едно 13-годишното момиче не е знаело какво прави. Цитирах крайните случаи по-горе, защото смятам, че такова омаловажаване и пълната липса на отговорност под флага на "той/тя не е знаел какво прави заради възрастта" дават на младежите погрешни послания.

# 515
Което и момиче да реши да прави нещо такова, нека си знае, че не преценя правилно и толкова. Все пак не всяка завързва връзка с учител. И не стига, че учител, ами и женен с малко дете. Голяма романтика! Допустимо е 13 годишната да няма акъл. За мъжа е много грозна постъпка.

# 516
  • Beyond the stars
А според Вас защо в закона има възраст от която се носи отговорност?
Може би защото преди това са деца и наистина не знаят какво правят/ не са способни физически и ментално да я носят тази отговорност/и са отговорност на родителите си?

# 517
  • София
Аз говоря И за отговорност, И за вина. Когато има отношения между дете и възрастен, тежестта, отговорността и вината, падат върху възрастния.

# 518
Абе, ако един учител не може да постави граници и да отблъсне и уталожи провокации, какво прави в училището?

# 519
  • Пловдив
Абе, хора. Ако 13-годишен краде, лъже, бие се, каквото там - той не е само подведена жертва, дори да го прави в съучастие с възрастен.
Много ясно, че само даскалът носи наказателна, та и морална отговорност.
Момичето обаче е в положението не на нападнато и изнасилено, а на малолетен с не точно желателно поведение, макар и подведен от възрастни.
Не сравнявам секса с кражба по тежест (давай, Реюниън, щом за Дебора, за която като личност не бях написала, пряко или непряко, никъде нито една, нито една, нито една дума, излъга, без да ти мигне окото, че съм я изкарвала виновна, представям си тук) и знам, че кражбата е забранена и след 14 - опитвам се да покажа с примери какво казва Кафе.

# 520
  • София
Абе, ако един учител не може да постави граници и да отблъсне и уталожи провокации, какво прави в училището?
Точно.
Той не е само възрастният в случая. Той е фигурата с предполагам проф. авторитет.

# 521
Аз говоря И за отговорност, И за вина. Когато има отношения между дете и възрастен, тежестта, отговорността и вината, падат върху възрастния.

Всеки си има мнение. Според мен да се приравнява този случай със случаите, в които има реално насилие и реална жертва, е прекалено и обидно за хората, които са били наистина в позицията на жертва.

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 14:30 от Cafe

# 522
  • here and now
След учителя, отговорни са родителите. Не всяка 13 годишна ще се "навие". Има деца, които ще споделят у дома и родители, които ще вземат адекватни мерки.
Детето е жертва и на учителя и на липсата на родителски капацитет у дома.

# 523
Родителите може и да са последните, които са разбрали. Вероятно от други родители... На тази възраст не споделят особено, еле пък нещо подобно като свалка и секс с учителя на физическо.
Но, да, те са отговорни, най-малкото че дъщеря им ходи някъде си по нощите без тяхно знание.

# 524
  • София
Това нощем ли е ставало Thinking
Май никъде не съм попадала на такава информация Thinking

Общи условия

Активация на акаунт