Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 8 458
  • 172
  •   3
Отговори
# 45
Аз пия Rescue капки понякога. Препоръчвам ги, доста ми помагат.
Отпускат сякаш в дълбочина, не само да ми отвеят главата.

# 46
Момичета, тези които сте от Пловдив - дайте препоръка за читав АГ. Че аз много не съм доволна от лекарката, при която ходя и бях го решила да я сменям, но като стана въпрос напоследък по тази тема и реших, че е време да я свърша тази работа. Просто някой компетентен с повече знания по нашите проблеми
.

# 47
Да ви рапортувам, че ми мина днес първата процедура лъче в София мед Люлин.
Организирано беше всичко. Добро отношение. Утре съм в 15 и казаха, че след максимум час ще съм си тръгнала.
След три месеца нов пет скенер, че да се види резултатът. Станаха ми вече много тези скенери,  но май нямам полезен ход -  трябва да се види какво се случва.

# 48
Здравейте,
Химията при мен мина и сега идва ред на операцията. Налага се да се направи мастектомия, защото тумора е мултифокален Her2 + До тук добре, но след срещата с онкохирурга вече съм в чуденка дали да правя едномоментна реконструкция, защото ще имам и лъчетерапия задължително. Незнам дали си заслужава риска от едномоментна реконструкция или да изчакам и след време да направя отложена. Някой от вас дали е минал през този път Sad

# 49
  • Добрич
Дамата, която навремето ме свърза с д-р Хатър е направила мастектомия с едномоментна реконструкция в Уни Хоспитал.  После пак там лъпетерапия и всичко е минало гладко. Д-р Захариев (началник на лъчетерапията) също е чудесен лекар.

Преди си пишех с дама от темата, която също прави мастектомия с едномоментна реконструкция в Панагюрище,  а после лъчетерапията и беше в Сити Клиник и също беше доволна.

Когато реконструкцията е на по-късен етап обикновено има няколко операции.

В момента моя близка е с присадена кожа от корема и бедрата.След няколко месеца ще и слагат експандер, а по-късно и имплант...

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 23:45 от Вела

# 50
Здравейте,
Химията при мен мина и сега идва ред на операцията. Налага се да се направи мастектомия, защото тумора е мултифокален Her2 + До тук добре, но след срещата с онкохирурга вече съм в чуденка дали да правя едномоментна реконструкция, защото ще имам и лъчетерапия задължително. Незнам дали си заслужава риска от едномоментна реконструкция или да изчакам и след време да направя отложена. Някой от вас дали е минал през този път Sad
Аз съм същата диагноза и план за лечение. Ще правя двойна масектомия и импланти в една операция. Последен лъчвтерапия.

# 51
  • Варна
Piipi, направи консулт с още някой хирург.Мастектомията с едномоментна реконструкция става с една операция, а другата са няколко и се взема кожа от друго място. Няма проблем за лъчето с импланти.

# 52
Здравейте,

Аз ноември правих лъчетерапия с едномоментна реконструция в Панагюрище. Там обаче ми препоръчаха да направя облъчване само на аксилата. В Дървеница обаче проф.Михайлова ми перпоръча да правя облъчване на три зони - гръдна стена, аксила, ключица. Тя е длъжна да ми каже, че има риск, но на практика ми обясни, че нямат проблем с имплантите и така и стана...след лъчето ходих до Панагюрище на преглед  и ми казаха, че всичко е наред, даже сега наесен ще правя операцция и на другата гърда, живот и здраве... Според мен е важно в този случай облъчването да се прави от хора с голям опит и няма да има проблем...

# 53
Здравейте, живеем в град А, но майка ми се лекува в град Б. Днес изтичат 180 дни болнични и затова вчера бяхме в ТЕЛК, за да подадем документи за удължаване на болничните, тъй като лечението продължава. Там се заядоха, че от град Б не са описали "нищо" на конкретно място в протокола от ЛКК и ни казаха да минем ЛКК в нашия град А. Доколкото разбрахме на място - в протокола уж липсваше нещо от сорта "Използвани са 180 дни болнични до един коя дата" и съответно новият болничен да бъде издаден от еди коя дата. След допитване до позната, излиза че нямат проблем какво пише или не пише, а просто че ЛКК не е мината в нашия град. Така ли трябва да бъде? Не трябва ли от лечебното заведение да подготвят всички необходими документи и да подадем тях? Дори ни казаха "Ще ви се стори като бюрокращина." Ами да? Каква е логиката да минавам ЛКК в моя град при хора, които въобще не са запознати с болестта и състоянието на майка ми, да губим 5 дни и да висим с часове в болници с и без това слаба имунна система? Имам чувството, че отново всичко е за пари.

# 54
По спомен ЛКК може там, където ти е удобно. Аз се лекувам в Панагюрище, на ЛКК си бях в местната  болница на добри 150км. Никакъв проблем.
Чудя се и аз по темата с болнични. Май най-накрая ми увря главата да взема почивка.
Колко болничен ше ми дадат след облъчването? Водя се хоспитализирана за радио хирургия. Не ми дойде на акъла да ги питам.

# 55
Malin4e, за лъчетерапията ми дадоха болнични за целия период на терапията - 5 седмици + още 30 дни за възстановяване.

# 56
Malin4e, би следвало 30 дни да дадат, според мен - като след операция.

# 57
Момичета здравейте, след Два дни ще ми е операцията (двойна мастектомия и импланти и лимфна дисекция от едната страна). Паниката която ме е обзрла последната седмица все повече нараства с приближаването на операцията. Четох че много често след лимфна дисекция се появява лимфадем (оток на ръката и ако се появи до края на живота трябва да се посещава физиотерапевт, да се носи стяга ръкав и такива неща), два дена съм се хванала да изчистя всичко вкъщи защото едва ли не.. В следващите месеци няма да мога да движа ръката си, още от сега ми е гадно за престоя в болницата (представям си че няма да мога да се обслужвам сама за най необходимите хигиенни нужди)... Че даже повдигането на бутилка за да пия вода ще е предизвикателство... Това така ли е... Или в моята глава всичко е преувеличено... Имала съм много операции през живота си... Но никога не са били свързани с ръцете или краката ми... И винаги съм успявала бързо да се възстановя... Този път не знам какво ми става....

# 58
eyeswideopen, други операции съм имала, така че ще се въздържа от конкретен коментар. Но, ще отбележа, че ако пък е на вътрешен коремен орган, а не на крайник, не мисли, че няма известно време затруднено обслужване. Обаче, това специално минава и се забравя. Човек е бързо приспособимо същество. Относно лимфедема - изобщо не е задължително да е в такава степен, че да трябва физиотерапия, камо ли до живот. При мен два пъти го овладяваха с лекарства - имах оток по цялата ръка над 1 cm. Понаучих се как да я пазя. Е, невинаги успявам, но това е бял кахър в сравнение с другия риск.

# 59
  • Добрич
Момичета здравейте, след Два дни ще ми е операцията (двойна мастектомия и импланти и лимфна дисекция от едната страна). Паниката която ме е обзрла последната седмица все повече нараства с приближаването на операцията. Четох че много често след лимфна дисекция се появява лимфадем (оток на ръката и ако се появи до края на живота трябва да се посещава физиотерапевт, да се носи стяга ръкав и такива неща), два дена съм се хванала да изчистя всичко вкъщи защото едва ли не.. В следващите месеци няма да мога да движа ръката си, още от сега ми е гадно за престоя в болницата (представям си че няма да мога да се обслужвам сама за най необходимите хигиенни нужди)... Че даже повдигането на бутилка за да пия вода ще е предизвикателство... Това така ли е... Или в моята глава всичко е преувеличено... Имала съм много операции през живота си... Но никога не са били свързани с ръцете или краката ми... И винаги съм успявала бързо да се възстановя... Този път не знам какво ми става....

eyeswideopen, на първо място е позитивната нагласа!

Паниката не е добър съюзник. Преди няколко дни коментирахме кой какво ползва за успокоение. Нещо трябва да направиш по въпроса.

Лимфедем веднага след операцията няма да имаш, не го мисли сега. Стъпка по стъпка. Да, има стягащи ръкави, които облекчават състоянието. С времето ще се научиш как да пазиш ръката. В темата сигурно половината дами (да не кажа "по-голямата половина") са с лимфна дисекция. Не е задължително да получиш лимфедем. Дамата от моята стая беше с лимфна дисекция. Минаха две години от операцията, тя даже спортува и няма лимфедем. Надявам се да се включи някой с лимфна дисекция, който да ти вдъхне повече кураж (аз съм със сентинелна биопсия).

В следващите месеци ще движиш ръцете си, но в началото по-ограничено и постепенно ще възстановиш напълно движението. Бях писала, че д-р Хатър ми каза през първия месец никакви упражнения за раздвижване. През втория месец възстанових напълно вдигането на ръката, кръговото движение, шофирането и пр. Затруднявах се да нарежа картофи или моркови, ограничавах вдигането на тежко и т.н.

С всеки следващ ден ставаш все по-добре и по-добре.

Относно хигиенните нужди: единствено ще забравиш пълното къпане с няколко дни. Можеш спокойно да си  миеш лицето, зъбите, краката, гениталите и т.н. Можеш спокойно да се изтриваш в тоалетната. Вземи си голям пакет мокри кърпи в болницата, щом нааканите бебета трият с тях, и на теб ще свършат чудесна работа.

Бутилката от 500 мл за пиене на вода не е никакво предизвикателство, няма да имаш затруднения с такава бутилка. Постепенно теглото може да се увеличава.

Определено в твоята глава всичко е преувеличено!

Помисли си за чашата, която е наполовина пълна или наполовина празна. Твоята в момента  е наполовина празна. Ти виждаш само негативите. Трябва да се настроиш позитивно!

Цитат
В деня на операцията ракът напуска завинаги твоето тяло!
С всеки следваш ден ставаш все по-добре и все по-здрава.
Възстановяваш се напълно.
Всичко се нарежда по най-добрия възможен начин!

Измисли си положителни утвърждения и ги повтаряй. Всеки ден. По няколко пъти. "Колкото повече, толкова повече", както казва Мечо Пух.

Ако все още не си го направила, вземи нещо леко, но успокоително, което да ти помогне да се почувстваш по-добре.

И помни, че всичко е на първо място в главата. За да спечелиш войната трябва да си уверена на 100% в победата?...

Общи условия

Активация на акаунт