Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 8 607
  • 172
  •   1
Отговори
# 60
Привет, днес е четвърти ден след вливки химия и имуно, до вчера нямаше никакви симптоми, но от снощи с температура, кръвното е паднало и има разстройство - тома нормално ли е? Парацетамол сме давали за сега ..
Мисля да взема герисан, ентерол на прахчета, деган, парацетамола за Т, друго да взема ли,

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 11:35 от anonymous78

# 61
Eyeswideopen, аз съм с лимфна дисекция и органосъхраняваща операция от ноември 2024. Първите няколко месеца усещах постоянен дискомфорт. Опъване, болки при вдигане на ръката, получих и кординг. От ден едно започнах раздвижване и упражнения за ръката, които ми казаха в болницата. Към момента нямам лимфадем. Ходя на фитнес, тренирам с тежести. Вкъщи си върша стандартно нещата. Сега , ако много я претоваря започва да боли леко под мишницата. Не се тревожи! Пожелавам ти всичко с операцията да мине по план и бързо възстановяване!

# 62
Eyeswideopen,
Аз имам не лимфна дисекция а ДИРЕКТНО ВАДЕНЕ НА ЛИМФНИ ВЪЗЛИ на ръката и не допускам, да чукам на дърво, дори и мисъл за лимфедем! Ръката трябва да се пази от натоварване тип миене на прозорци, носене на тежко, ухапване от насекоми, порязване,  изгаряне, печене на слънце и да се раздвижи добре след операцията. Това е! Елементарно е, свиква се и не е проблем. Даже има и ползи - мъжът ми вече мие прозорците и носи тежкия пазар! Grinning
Опитай се да мислиш положително, като ти поднесе лимони животът, врътни една лимонада за разхлаждане! Hug

# 63
eyeswideopen,  успех
Първо се успокой, всичко ще е наред
Ще намериш твоя начин да минеш през ситуацията

Мен 4 пъти ме оперираха, 3 от тях насред лято
Това, което работеше за мен:
Ползвах сухи бебешки кърпи,  които мокрех и така си правех "душ"
Косата ми я ми фризьор
Вода пиех от шише с "биберон", спортния тип капачки
Първата седмица се хранех само с това, което ми понасяше - при мен беше хляб с масло и мед, друго не можех да хапна
Малки доматите и дребни плодове, които можех да изплакна сама
Кафе - нескафе с вода от чешмата
Сок не пия, но тогава имах кутии в хладилника,  мъж ми им отвърташе капачките почти до край да мога да си сипвам при нужда

Мъжът ми ядеше готова храна, миеше каквото се събере през деня, че при първите 3 операции още не бяхме ремонтирани и нямаше миялна,  аз и затова заложих на хартиени еднократни чаши и чинии за през деня

След мастектомията бях на обезболяващи, които пиех по схема 2 седмици
И имах списък с упражнения,  които трябваше да почна няколко дни след операцията, обикалях из апартамента и "плувах" с ръцете
Разхождах се, когато имаше кой от моите да ми отвори асансьора, още не беше сменена вратата с автоматична и беше супер тежка
Закопчаването на колана и отваряне/затваряне на  вратата на колата също ме затрудняваха и това правеше шофьорът

Купих си предварително голям номер рокли-ризи
Някои бяха с дълъг ръкав, отрязах ръкавите колкото мога, че беше жега, ползвах и после хвърлих

Успех и не го мисли
Ще се справиш

Да добавя
За зъбите ползвах често вода за изплакване и разтвор за дезинфекция
Дренажните торбички носех в чантичка през рамо, като спях беше до мен
Спях на две възглавници под главата и по една от всяка страна,  неудобно но за кратко
Олио за коса ми свърши добра работа, косата ми беше на гнездо, само това ми я оправи - в шведско трябва да дезинфекцира човек вечерта и сутринта преди операцията, косата няма оправяне после
С цел избягване на инфекции бе забранено каквото и да било обезкосмяване седмица преди операцията и после до пълно зарастване

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 14:24 от valkyrian

# 64
  • Sofia
Eyeswideopen,
и аз да ти дам кураж и вяра, че всичко ще бъде наред! И това, което четеш като травма след операцията, въобще не е задължително.
Момичетата са ти дали прекрасни насоки.

Споделено от човек с двустранна мастектомия, лимфна дисекция и от двете страни, защото съм...бях с тумори и в двете гърди. Общо 22 извадени лимфни възли. Към днешна дата са минали 10 месеца и малко от операцията. Работя ( благодаря на Бог), работата ми е свързана с движение и понякога вдигане на тежко ( рядко, но се случва). Винаги си нося в чантата компресивен ръкав и го слагам когато ми се налага да натоваря ръката. Дори преди месец мих прозорците у дома, разбира се внимавах да не си предобря ръцете. Дясната ми ръка е с някакъв начален лимфедем, засега нищо особено. Когато се сетя правя специални упражнения за раздвижване на лимфата.
На тази ръка си взех и сребърна гривна, която нося непрекъснато. В една група във фейса четох, че за лимфедем помага да няма развитие. Нося я от скоро.

За операцията. От моя скромен опит препоръчвам:
- горните ти дрехи само с копчета или цип. През първият месец забрави обличането през главата.
- можеш да се храниш сама, да вдигаш бутилката с вода, да се обличаш и да се обслужваш.
- няма да можеш в началото дейности, които изискват сила - отваряне на бутилки, буркани, рязане с нож и т.н.
- ако имаш куче, друг трябва да го извежда първите два-три месеца. Заради дърпането.
- за раздвижването. На мен ми казаха веднага след, като се прибера у дома да започвам леки упражнения. Има в началото на темата линк към полезно видео за упражнения. На мен лично много ми помогна.

Месец след операцията си възвърнах пълното движение и на двете ръце. Все още зоната в подмишниците и към лопатката е не чувствителна. Внимавам когато си бръсна подмишниците да не се порежа.

Мисли за операцията, като стъпка да се отървеш от първоизточника на тази болест!

Пожелавам ти всичко да мине гладко! Бързо възстановяване!

Бог е с теб!

# 65
Не е толкова страшна операцията, а и се забравя.
Да се храниш и да се обслужващ най-общо казано, ще можеш вероятно от ден 1. Всичко друго - малко по малко.
Обличане през главата и закопчаване на сутиен на гърба - забравяш първите месец, два.
Има разни клипчета с упражнения за раздвижване, бях пускала преди, мога пак да ги потърся.
 Плашещо е, операция си е, но далеч не е края на света!
Първите дни са тегави, няма как. С всеки ден обаче става по-лесно.

# 66
Сутиен ми слагаха още преди операцията, на кръста, после вече си беше на място като се събудих
След мастектомията бях с един доста лек, той се слагаше през краката

Да не забравя - таблетки за гърло за всеки случай, може да дращи от интубацията

# 67
Да, нещо за гърло определено може да потрябва. Също и нещо за устни, че изсъхват много, поне при мен.
Не знам коя е болницата, някои дават, но торбичка за шишетата на дренажа също влиза в употреба.

# 68
Привет, днес е четвърти ден след вливки химия и имуно, до вчера нямаше никакви симптоми, но от снощи с температура, кръвното е паднало и има разстройство - тома нормално ли е? Парацетамол сме давали за сега ..
Мисля да взема герисан, ентерол на прахчета, деган, парацетамола за Т, друго да взема ли,
Онкологът ми каза, че ако вдигна температура след химията, трябва да му звънна!
За растройството и кръвното е нормално Sad

# 69
# 70

В бг има опция,ако те включат в проучване.
За съжаление ,няма интерес...нито от лекари ,нито от пациенти...

# 71
Момичета здравейте, след Два дни ще ми е операцията (двойна мастектомия и импланти и лимфна дисекция от едната страна). Паниката която ме е обзрла последната седмица все повече нараства с приближаването на операцията. Четох че много често след лимфна дисекция се появява лимфадем (оток на ръката и ако се появи до края на живота трябва да се посещава физиотерапевт, да се носи стяга ръкав и такива неща), два дена съм се хванала да изчистя всичко вкъщи защото едва ли не.. В следващите месеци няма да мога да движа ръката си, още от сега ми е гадно за престоя в болницата (представям си че няма да мога да се обслужвам сама за най необходимите хигиенни нужди)... Че даже повдигането на бутилка за да пия вода ще е предизвикателство... Това така ли е... Или в моята глава всичко е преувеличено... Имала съм много операции през живота си... Но никога не са били свързани с ръцете или краката ми... И винаги съм успявала бързо да се възстановя... Този път не знам какво ми става....

Здрастии ,

Аз също съм с двойна мастектомия с импланти ,минавам да кажа ,че изобщо не я усетих тая операция , болката след нея беше 3 от 10 и то само първият ден . На вторият вече си правих по 10к крачки с дренажите 😂 най-досаното всъщност бяха те ,иначе не съм имала друг дискомфорт и засега нямам с имплантите, да чукна на дърво .  

За ръката ,при мен се получи лимфедем и то само от четири лимфни възли за жалост ,но не съм останала без функционираща ръка . Изпозлвам я за всички ежедневни дейности ,ходя на фитнес с по 2-3 кг за ръце ,но с времето се надявам да вдигам повече ,единствено избягвам повтарящи се движения ,които създават прекалено напрежение  и упражнения със собствено  тегло ,които предизвикват голямо натоварване като килограми върху ръката . Ходя на лимфен дренаж често и нося компресия ,когато тренирам ,така че и да се случи ,не е фатално 🤗

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 15:16 от Shaylo

# 72
  • Варна
Това лекарство, отдавна е одобрено в ЕС,но тук не се реимбунсира от ЗК и е за определени мутации. Англия е друга планета. Там дори Енхерту не се покрива от касата, заради високата цена.Камизестрант е най големия пробив, засега, но чака одобрение.

# 73
Направих тема за третиране на операционните шевове, в тази тема е често дискутирано
https://m.bg-mamma.com/?topic=1812516.msg50178536#msg50178536

# 74
Момичета, здравейте, постоянно ви чета, но докато отговоря и то...хоп дошла новата тема, благодаря Опосумче  Съжалявам, че има нови момичета, но виждам, че получават бързи и адекватни отговори, ще се постарая и аз да помагам.                     При мен, аз приключих таргетната терапия през юни / с тройнопозитивен съм/, продължавам хормоналната терапия. С квадрактомия съм и не мога спокойно да живея, все ме мъчат съмнения. По съвет на док.Йорданов от Сити направих ЯМР и 3D Мамография с цел търсене на микрокалцификати - е такива бяха открити и в двете гърди. Док.Йорданов е дал съвет за проследяване, но не съм говорила с него . Чудя се какво да правя, чета за различни рецидиви, вкл.от хормонален в тройно негативен, и не знам какво да правя - имплантите ме притесняват, а и ще трябват първо вероятно експандер, защото доста е рязано; със собствена тъкан доста рисково или направо чиста мастектомия..както някои момичета, с които вече сме си писали. Дали пък да не правя след 6 м. ново ЯМР, или след 3 м. ехограф или друга консултация и с кой - хирург или образен - моля ако някой знае нещо за микрокалцификатите - да ми пише /b]   Shayloпри кой сложи имплантите ?

Общи условия

Активация на акаунт