Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 38 952
  • 766
  •   1
Отговори
# 675
Krater, както са писали другите момичета, по характеристики е стандартен вариант. На базата на моя опит, щом е имало първо направо операция, трябва да се види дали резекционните линии са чисти - би следвало да го пише в епикризата и хирургът да е пояснил. Демек, четеш епикризата и говориш с хирурга, ако не е ясно. Важно е и дали има рязани и засегнати лимфни възли. Това е от към оперативната част, защото е възможно да се налагат още оперативни намеси, но те са доста по-леки обичайно от вече претърпяното. След като е потвърден карцином, трябва да имаш протокол от онкокомисия, в който пише какви терапии ще следват.

# 676
  • България,Пещера
Момичета от Пловдив може ли съвет за хотелче или място за нощувки близо до болница Каспела?

# 677
  • Добрич
Момичета от Пловдив може ли съвет за хотелче или място за нощувки близо до болница Каспела?

Не съм от Пловдив,  но два пъти сме отсядали в апартаменти, които са на  около 5 мин. с кола и осигурен частен паркинг в двора. В случай, че те интересува  ми пиши,  ще ти пратя координати.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 23:01 от Вела

# 678
"Това омазняване на дроба и надбъбречните жлези от храната ли се получава?"

Най-често е от хранене + хормонални промени. Хормоналните промени са обясними щом има ендокринна терапия. Влизането в менопауза не случайно прави някои жени да напълняват на корем, променя се метаболизирането на определени въглехидрати и се натрупват като мазнини точно в коремната област около някои органи ( най-много черен дроб). Не е кой знае какъв проблем освен ако не е прекалено много. Най-много мазнини се образуват там при приема на фруктоза и всичко де съдържа фруктоза. Фруктозата не се метаболизира като глюкозата чрез инсулин в мускулите а се обработва от черния дроб по друг метаболитен път и често се превръща директно в мазнини. Нещата които най-много вредят са: алкохол, фруктоза, глюкозо-фруктозен сироп, трансмазнини (маргарин, на всеки етикет в който пише хидрогенизирани растителни мазнини). Прекаляването с плодове също омазнява черния дроб дори и при слаби хора. Зависи от толерантността на организма и какви плодове се хапват. Трябва да помним че плодовете всъщност са бонбоните на природата. Най-добре са горските плодове - малини, боровинки, къпини от този вид. Най-зле са банани, грозде, смокини, фурми. Нека не се набляга на плодове а на зеленчуци-те са с повече витамини и полезни вещества.
Ако се пие безалкохолно да се спре че в повечето глюкозо-фруктозния сироп е на 2ро място в етикета, натурални сокове също, там са премахнати фибрите и сока от огромно количесто плодове които човек дори няма как да изяде наведнъж може да се изпие а това е много фруктоза която без фибрите удря директно в черния дроб.

За Пловдив вижте във фейсбук имаше пловдивски групи (просто във фейса в търсачката напишете Пловдив и ще излязат). В тези групи ми бяха помогнали когато аз пък трябваше да остана в болница Медлайн и с хотел и с паркиране - въобще бяха отзивчиви пловдивчани.

# 679
Благодаря за изчерпателния отговор! Явно наистина е от плодовете, въпреки че не консумира "лошите" изброени.
"Това омазняване на дроба и надбъбречните жлези от храната ли се получава?"

Най-често е от хранене + хормонални промени. Хормоналните промени са обясними щом има ендокринна терапия. Влизането в менопауза не случайно прави някои жени да напълняват на корем, променя се метаболизирането на определени въглехидрати и се натрупват като мазнини точно в коремната област около някои органи ( най-много черен дроб). Не е кой знае какъв проблем освен ако не е прекалено много. Най-много мазнини се образуват там при приема на фруктоза и всичко де съдържа фруктоза. Фруктозата не се метаболизира като глюкозата чрез инсулин в мускулите а се обработва от черния дроб по друг метаболитен път и често се превръща директно в мазнини. Нещата които най-много вредят са: алкохол, фруктоза, глюкозо-фруктозен сироп, трансмазнини (маргарин, на всеки етикет в който пише хидрогенизирани растителни мазнини). Прекаляването с плодове също омазнява черния дроб дори и при слаби хора. Зависи от толерантността на организма и какви плодове се хапват. Трябва да помним че плодовете всъщност са бонбоните на природата. Най-добре са горските плодове - малини, боровинки, къпини от този вид. Най-зле са банани, грозде, смокини, фурми. Нека не се набляга на плодове а на зеленчуци-те са с повече витамини и полезни вещества.
Ако се пие безалкохолно да се спре че в повечето глюкозо-фруктозния сироп е на 2ро място в етикета, натурални сокове също, там са премахнати фибрите и сока от огромно количесто плодове които човек дори няма как да изяде наведнъж може да се изпие а това е много фруктоза която без фибрите удря директно в черния дроб.

За Пловдив вижте във фейсбук имаше пловдивски групи (просто във фейса в търсачката напишете Пловдив и ще излязат). В тези групи ми бяха помогнали когато аз пък трябваше да остана в болница Медлайн и с хотел и с паркиране - въобще бяха отзивчиви пловдивчани.

# 680
  • Северозапада
В неделя по обяд в “Света на здравето” по БТВ едната тема беше точно за черния дроб. Та лекарят обясняваше от какво се получава омазняването и, че не е проблем само алкохола и мазната храна. Ако можете да връщате програмите на телевизията, може да си го пуснете.

# 681
Ще го изгледаме. Благодаря много на всички!
В неделя по обяд в “Света на здравето” по БТВ едната тема беше точно за черния дроб. Та лекарят обясняваше от какво се получава омазняването и, че не е проблем само алкохола и мазната храна. Ако можете да връщате програмите на телевизията, може да си го пуснете.

# 682
Точно две години откакто си напипах бучка....и лошите дни минават....също както добрите. Има живот и след това! Само Господ знае колко! Вярата и надеждата са все повече, както и хубавите дни! Дай Боже повече!

# 683
  • София
Krater от кой град си. Трябва с резултата, да посетиш онколог и да минеш комисия. Имаш ли някакви образни изследвания, преди операцията. ЯМР, Пет скенер или КТ(скенер обикновен).
От София съм. Направи ми операцията докторка хирург онколог скед мамография и ехография. Образуванието казаха че е 2.4 см. И тя веднага взе решение и ме оперира. После чаках 20 дни вече полудяла хистологията. Утре ще ходя за второ мнение в патологията на болница Иван Рилски.
За около 10-ти януяри имам назначен Пет скенер.

# 684
  • София
Krater от кой град си. Трябва с резултата, да посетиш онколог и да минеш комисия. Имаш ли някакви образни изследвания, преди операцията. ЯМР, Пет скенер или КТ(скенер обикновен).
Krater, както са писали другите момичета, по характеристики е стандартен вариант. На базата на моя опит, щом е имало първо направо операция, трябва да се види дали резекционните линии са чисти - би следвало да го пише в епикризата и хирургът да е пояснил. Демек, четеш епикризата и говориш с хирурга, ако не е ясно. Важно е и дали има рязани и засегнати лимфни възли. Това е от към оперативната част, защото е възможно да се налагат още оперативни намеси, но те са доста по-леки обичайно от вече претърпяното. След като е потвърден карцином, трябва да имаш протокол от онкокомисия, в който пише какви терапии ще следват.

Имам протокол от онко комисия, утре обаче искам да взема второ мнение от патолог в болница Иван Рилски. От София съм.

# 685
Това явно ще се наложи като новия бг протокол за "лечение"....

# 686
Добро утро Simple Smile
Обръщам се към вас с въпроси свързани с ЯМР. Вчера ми правиха за първи път това изследване във Варна в Терапия, на апарата в кабинета в ляво. Имам притеснения за качественото изпълнение на образа. При влизане единствените указания които получих бяха да изпълнявам указанията за дишане и ако се стресна нещо да натисна паник бутона. Указанията бяха на  запис без усещане за пунктуация, нещо като “ВдишайтеДълбокоИздишайтеСпретеДаДишате”, но като прочетено на един дъх, след което около 6-7 секунди след записа за почваше продължителен звуков сигнал около 10-12сек, след който отново с запис според мен се чуваше ДишайтеСпокойно.
Сложиха ми вещество някакво, като не усетих затопляне от него в областта на корема, никакво. Единствено усетих хлад по средата на изследването в областа, където бе забит абоката и то за около 3-4сек.
Сега отивам отново там ще ги помоля да ми обяснят, но се чудя какви са ми правата, поне ще настоявам да опишат нещото в черния дроб заради което поисках ЯМР, но ако не го опишат излиза, че това ямр е за кошчето за боклук..

Боже, много ми е трудно да описвам нещата, дано да ме разбрахте Simple Smile

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 09:10 от anonymous78

# 687
За онколози в София препоръчвам Д-р Мила Петрова (Болница Надежда) и доц. Ася Конслулова (Онкологията Дървеница).
Щом на 10 януари имате пет скенер конслултацията с онколога може да е след това. Ако се обадите от сега може да запишете час и при двете. Обикновено има слободни часове за след месец.

# 688
anonymous78, от контраста на ЯМР не съм усещала затопляне. Май нищо не усетих, а при мен и допълнително сложиха.

# 689
  • ПЛОВДИВ
anonymous78, спокойно не се тревожи, точно така протича изследването на ЯМР. При Всеки различно усеща вливането на контраста. Аз на пример го усещам, че все едно ще се напишкам, даже преди време си слагах една превръзка за цикъл, тъй като ежедневните ми са тънки и все съм с два чивта чорапи, че от кабината за преобличане до залата ходя боса и моля сестрата да ме придружава, че на далеч без очилата не виждам много добре.

Общи условия

Активация на акаунт