Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 38 806
  • 766
  •   1
Отговори
# 690
Anonymous78, точно така, както описваш, и аз съм усещала протичането на ЯМР-то, така че спокойно. На обикновен скенер най-неприятно чувствам контрастът - даже съм повръщала след него.
Krater, и аз предполагам, че щом имаш назначен ПЕТ скенера, то след него ще се реши.

# 691
Благодаря, момичета, да, била съм и на ПЕТ и на обикновен, но на ЯМР са писали лошо качество на образа заради дишането ми, и на фона на това лошо качество пишат черен дроб нормален на този фон. Не са описали изобщо образованието заради, което отивам
Нормално ли е?

# 692
  • Sofia
anonymous78, до сега съм имала два ЯМР. Случва се точно както го описваш. Контраста го вливат някъде по средата. Лично за себе си - нищо не усещах. Но, нямам спомен за дишай, не дишай и т.н. Бяха ме инструктирали да дишам  равномерно и спокойно и ако усетя паника да натисна бутона, който ми беше в едната ръка. Но, съм правила само за гърди, може и да е различно от това за черен дроб. И двете изследвания са извършени точно и коректно, при първото бях диагностицирана и го използваха за стадиране.
Бих ти казала да отидеш до тях и да споделиш това, което те притеснява. Защото, ако на ЯМР - то не се вижда нищо, то това означава, че предходните изследвания нещо не са ок.
Пожелавам ти в крайна сметка всичко да е наред!

# 693
Anonymous, присъединявам се към Katty - по-добре иди да говориш с образния. Не ми се е случвало да пише такова нещо, въпреки че, мисля, че ако беше нещо категорично лошо, все щеше да се види и на лош фон. Длъжна си да провериш обаче.

# 694
Споделям набързо… Първо отидох в Онкодиспансера да говоря с онкологията и да обсъдим резултата от ЯМР вписан в епикризата, като разказах подробно. Казаха ми, че те нищо не могат да направят и вписват в епикризата това, което са резюлирали колегите им от ЯМР.
Отидох в ЯМР-то в кабинета за разчет и говорих с докторката от вчера. В началото се опита да ми обясни, че всичко е наред с образа, но после се сети и каза, да, ами наистина не сте дишали правилно.. Както и да е, на две на три, каза ми, че дори и образа да е чист голяма е вероятността апарата да не го хване, защото той засича от 6мм нагоре. Каза да не се притеснявам да взема диска и да го занеса при моя лекар. Но отказа да впише, че образованието не се вижда на ямр-то, и не може да се повтори.. уморих се малко, честно казано идва ми в повече, когато се опитвам да се боря с ей такива несправедливости, но нищо, над нещата съм Simple Smile

Иначе докторката потвърди, че при мен освен дишането имало и изпускане на вещество от апарата преди старта, което е тръгнало към органите преди командата, но каза, че това не било проблем. Също обеща, че ще изслуша записите на командите за дишане, учуди се как другите са разбрали кога и как да дишат, а само аз не съм..

# 695
На мен при ЯМР на гърди в Сити клиник Виктор Йорданов ме обвини, че съм мърдала и за това не бил точен образа. А аз със сигурност не мърдах и спазвах командите за дишане. Явно като нещо не стане качествено им е по-лесно да обвинят пациента.

# 696
  • България,Пещера
Аз вчера бях на ЯМР в Сити клиник и нямаше команди за дишането,само беше важно да не мърдам. На всичко отгоре по средата апарата запецна, та се наложи повтаряне и доста дълго лежах неподвижно . Дано всичко да се е видяло.

# 697
Може и да бъркам кое от всичките изследвания беше с команди за дишане, но проблема беше, че съм мърдала, а това не беше така.

# 698
  • Северозапада
ЯМР на гърди ми е най-омразното образно. И аз не помня команди за дишане, само контраст ми сложиха някъде в средата на времето. 2 пъти съм правила и двата пъти изпитах някаква паника и задух и за малко да ме изгонят. Явно от самата поза по корем, защото при ЯМР на гръбначен стълб не съм имала проблеми или при някой от другите видове скенери.

# 699
  • Добрич
Успех с резултатите от изследванията  момичета.
Вече не помня имаше ли команди при ЯМР, но при КТ (скенер) има и то неколкократно. Но и на апарата има глави на човече с отворена и затворена уста, които светват заедно с командата. Съответно, ако не се чуват командите, то светещите човечета се виждат. Или поне на апарата в "Дева Мария " в Бургас има светещи човечета.

# 700
На ЯМР с Сити Клиник Варна някакъв чужденец ми даваше насоките🫣
Ами трудно му разбирах🤣
Имах чувството, че ако ми проговори на неговия език (който не знам) със сигурност, ще го разбера повече🤣
Накрая ми стана смешно, че другия вариант беше да го бастисам с нещо. Като започна да ми придърпва и побутва. Ами не те разбирам бе човек... А работя само с трудноговорящи български език, та имам някакви познания по темата- Какво мам*а му се опитва да каже автора на изречението🤣

# 701
  • ПЛОВДИВ
DZ, как ме размя едно хубаво та се сетих при последния ми ЯМР как се обяснявах на систъра, че съм с порт и няма нужда да ми слага система и, че панталона ми няма нищо метално, но настоя да го сваля. Добре, че другия систър, който ме настаняваше на апарата ме разбра и ме зави със завивка, че щях да замръзна от климатика в помещението.

# 702
Здравейте смели момичета! Моля за помощ с информация от Вас!!!! Дълго ще е, защото нищо не разбирам, все още съм на етап четене.
Опитах да изчета написаното до тук в темата. Благодаря предварително за коментарите ви с насоки и уточнения, защото лекарите наистина ни оставят "сами да си преценим"!
Та, напипах две малки бучки,ходих на мамограф,ехограф. Извадиха оперативно(местна упойка) за биопсия едната бучка, резулатът- фибро-кистозна мастопатия на дясна гърда,имаха някакво съмнение тук (Хасково) и пратих блокчетата за второ мнение.
Хистология от патологията на болница "Св. Георги" Пловдив -
"Инвазивен ниско диференциран(г3) дуктален карцином(E-cadherin(+)) с наличие на периневрална инвазия и тумор-инфилтриращи лимфоцити(умерено количество),на фона на фибро-кистична болест с участъци на обикновена(usual) дуктална хиперплазия."
p63(-);
calponin(-);
ER(+) положителна експресия в 66-100% от туморните клетки със силен интензитет;
PR(+) положителна експресия в 66-100% от туморните клетки със силен интензитет;
HER2(1+)негативен;
Ki-67(+)в ~10% от туморните клетки.
С тези резултати по мнение на лекарят тук онкохирург, мамолог последва квадрантектомия с аксиларна дисекция. 12 лимфни възли са чисти. Беше убеден,че ще 'извади' гадостта без да се наложи мастектомия. Като лечение предложи лъче и хормонална. По време на операцията обаче е видял гадните микроклетки из тъканта на гърдата, няма чисти резекционни линии,ямр нямало да хване толкова малки клетки... Сега предлага радикална мастектомия. Нямало да се наложи лъчетерапия, ако се премахне цялата гърда(?) За химио не е споменал нищо до сега. Посетих онкологията в Стара Загора,там потвърдиха за мастектомията, реконструкция да съм правела в Панагюрище. В момента се възстановявам и раздвижвам от операцията. За последващо лечение приятелки с подобни заболявания ме насочиха към онколог доктор Иван Тонев КОЦ Пловдив и хирург доктор Валентин Иванов син, тъй като ми се иска да слея мастектомията с едно моментна реконструкция като се стигне до там (дай Боже,да е възможно). На 40г. съм с диагноза рак на кожата от миналата година 🥹
Вие какво бихте ме посъветвали? Някакви изследвания още, насока за лекари.... Знам ли и аз... Сега само чета,рева и се притеснявам ...

# 703
  • Русе
Момичета, споделям пациентска беседа, която е организирана от Българско дружество за борба с рака на гърдата/ BBCA и насочена към начина на хранене за пациенти с нашата диагноза. Беседата е онлайн и е напълно безплатна, само трябва да се регистрирате. Споделям линк за регистрация.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSemhA7J3NrphLN_psf_fSgd … joBk5M2O6DL5PSkLQ

Здравейте,аз се регистрирах,но все още нямам е-майл за присъединяване. Някой има ли?

# 704
Здравейте смели момичета! Моля за помощ с информация от Вас!!!! Дълго ще е, защото нищо не разбирам, все още съм на етап четене.
Опитах да изчета написаното до тук в темата. Благодаря предварително за коментарите ви с насоки и уточнения, защото лекарите наистина ни оставят "сами да си преценим"!
Та, напипах две малки бучки,ходих на мамограф,ехограф. Извадиха оперативно(местна упойка) за биопсия едната бучка, резулатът- фибро-кистозна мастопатия на дясна гърда,имаха някакво съмнение тук (Хасково) и пратих блокчетата за второ мнение.
Хистология от патологията на болница "Св. Георги" Пловдив -
"Инвазивен ниско диференциран(г3) дуктален карцином(E-cadherin(+)) с наличие на периневрална инвазия и тумор-инфилтриращи лимфоцити(умерено количество),на фона на фибро-кистична болест с участъци на обикновена(usual) дуктална хиперплазия."
p63(-);
calponin(-);
ER(+) положителна експресия в 66-100% от туморните клетки със силен интензитет;
PR(+) положителна експресия в 66-100% от туморните клетки със силен интензитет;
HER2(1+)негативен;
Ki-67(+)в ~10% от туморните клетки.
С тези резултати по мнение на лекарят тук онкохирург, мамолог последва квадрантектомия с аксиларна дисекция. 12 лимфни възли са чисти. Беше убеден,че ще 'извади' гадостта без да се наложи мастектомия. Като лечение предложи лъче и хормонална. По време на операцията обаче е видял гадните микроклетки из тъканта на гърдата, няма чисти резекционни линии,ямр нямало да хване толкова малки клетки... Сега предлага радикална мастектомия. Нямало да се наложи лъчетерапия, ако се премахне цялата гърда(?) За химио не е споменал нищо до сега. Посетих онкологията в Стара Загора,там потвърдиха за мастектомията, реконструкция да съм правела в Панагюрище. В момента се възстановявам и раздвижвам от операцията. За последващо лечение приятелки с подобни заболявания ме насочиха към онколог доктор Иван Тонев КОЦ Пловдив и хирург доктор Валентин Иванов син, тъй като ми се иска да слея мастектомията с едно моментна реконструкция като се стигне до там (дай Боже,да е възможно). На 40г. съм с диагноза рак на кожата от миналата година 🥹
Вие какво бихте ме посъветвали? Някакви изследвания още, насока за лекари.... Знам ли и аз... Сега само чета,рева и се притеснявам ...
За едномоментна масектомия с реконструкция и поставяне на имплант препоръчвам Д-р Маслянков (Александровска болница). Аз съм с такава операция от преди три месеца.
Задължително се консултирате и с онколог (препоръчвам доц. Ася Конслулова - прави онлайн конслултации).
И спокойно... Не е толкова страшно колкото изглежда!
Аз също съм на 40... Минах химиотерапия, операция, лъчетерапия, сега съм на таргетна...

Общи условия

Активация на акаунт