Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 9 332
  • 200
  •   2
Отговори
# 180
Pipi, не съм правила лъчетерапия в Пловдив, но както са ти казали по-горе няма абсолютно нищо страшно. Аз нямах дори изгаряне. Много леко преминах.
Escala, моята хормонална терапия я изписаха веднага след лъчето. В средата на юни беше то и след 3 месеца ми записаха час за пет скенер в Сити, който предстои скоро. Казаха, че минимум 3 месеца трябва да са минали.
 В тоя ред на мисли ви споделям, че много съм се спекла, първи пет скенер ще правя и просто такива мисли...

# 181
Vinci, права си. Не се изразих добре. Имах предвид да не би да трябва имунотерапия, таргетна. Знам ли? Гадаем.
LadyMillion, нямам рецепта за страха, но, тук бях прочела не помня на кого пост в духа, че ако не направим образно и не знаем за какво иде реч, това не значи, че нищо ни няма и може да загубим повече, ако пропуснем. Така се утешавам.

# 182
  • Sofia
Escala, също започнах хормоналната след лъчетерапията, дори я започнах малко преди да приключа с ЛТ. За ПЕТ скенера е добре да са минали три месеца, за да не светне ( поне на мен така ми казаха в Софиямед). Мисля, че ако трябва и таргет са щели да го решат още в началото. Затова скенера, дали ПЕТ дали КТ е по - скоро стандартно проследяване след активно лечение.  Направете консултация с д-р Тончева, за да сте спокойни. В коя болница се лекува майка ти?

# 183
Потвърждавам,хормоналната терапия,може да се приема по време на лъчетерапия.И няма отношение към образните тестове.

# 184
На 46 е. Лекува се в КОЦ Шумен. Няма конкретно определен онколог, а при който се падне при всеки нов престой за ХТ... Може би там процедират така - без образно изследване не те пращат на комисия за хормонална терапия.
Има пет скенер преди започване на лечението. Беше от малкото хора в болницата, които са минали през такъв...
Ако подадем документи  във Варна, откъдето сме, за да изпишат някаква хормонална терапия, протоколът ще се бави поне месец, по опит на наши познати. Отново губим време.  И сега не знаем какво да правим.

# 185
  • Варна
Escala, повечето от нас, купуват първия месец хормоналните. Навсякъде се чака за протокол. Искаш обикновена рецепта от онколога и чакаш комисия.

# 186
Да,трябва да има терапия.Онколозите (предвид ,че не е един) до този момент,не са ли споменавали за терапевтичен план-какво и колко ?Дават и без рецепта.

# 187
Аз минавам да се разпиша.
На 16-ти ми беше 4-та химиотерапия. На 70% е заради кръвните показатели. Вдигнали са се малко. 3-та химия беше на 50%.
Много леко я карам този път- пупу.
Да, не мога да излизам още навън. Вчера излязох с мъжа ми и едвам се прибрах след 700метра, но вкъщи върша леки задачки- донаписах дипломната работа, домашен кетчуп правих и един вкусен солен кекс😁. Помогнах и на колеги онлайн😁 А плетох и на една кука цветя и пеперуди🤪
Надявам се следващата седмица да имам сили и да излизам. До тогава ще си правя клипчетата за Ютуб и ще въртя домакинството в умерени количества. Сядам, ставам и така цял ден. Надявам се да няма какво до променям по дипломната поне🫣
Гледам постоянно да са ми заети главата  и ръцете.  Утре трябва да си засея семенцата за есенните куртури. В неделя ще ходим на вилата и ще видим какво има готово за бране.
Последните две-три седмици толкова неща съм се захванала да правя, че и филми почти не гледам🤣

# 188
DZ, браво, момиче! 🙂 Само така!
Escala, както пишат другите, питайте внимателно дали да не започнете антихормоналната преди протокола, закупувайки си лекарствата за начало!

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 21:50 от Calm

# 189
Calm, нищо грешно не си казала,  просто се изненадах, че хормоналната я поставят в зависимост от ПЕТ, но дали пък лекарят не е имал нещо друго предвид. DZ, браво на теб, само така, аз толкова разнообразни активности не съм имала Blush LadyMillion, всички се страхуваме преди изследвания, нормално е, защото сме хора, но е важно да се следим. Има хора не си правят изследвания, защото ги е страх да не им открият нещо - но винаги е по- добре ако има нещо, то да се открие навреме.

# 190
Момичета, може би си спомняте. Писах, за изтичане и болка в гърдата. Ходих при др. Василев. Смята, че е папилом и ще ме оперира,с локална анестезия. Има ли някой с такава операция, доброкачествено е, поне се надявам силно? Мин. година бях с филоиден тумор на същата гърда. Страх ме е, но гледам да мисля положително. Вие сте сила! 💕

# 191
Calm, нищо грешно не си казала,  просто се изненадах, че хормоналната я поставят в зависимост от ПЕТ, но дали пък лекарят не е имал нещо друго предвид. DZ, браво на теб, само така, аз толкова разнообразни активности не съм имала Blush LadyMillion, всички се страхуваме преди изследвания, нормално е, защото сме хора, но е важно да се следим. Има хора не си правят изследвания, защото ги е страх да не им открият нещо - но винаги е по- добре ако има нещо, то да се открие навреме.
Ако правилно съм разбрала искат образно изследване преди да назначат хормонална, не точно ПЕТ. След лъчетерапия задължително дават направление за ПЕТ, но за да е достоверен резултата трябва да са минали 3 месеца от последното облъчване.  Бих казала: Честито на печелившите! Това лечение ли е?
...Ами да питаме AI, защото няма синхрон между различните специалисти, няма я грижата за човека! И как е възможно единия протокол на лечение да влиза в конфликт с другия?

# 192
  • Северозапада
Аз мисля че, за да може да се издаде протокол за лекарствата за терапията, трябва да бъде направено образно, но според мен не е задължително да е ПЕТ скенер. При мен по време на имунотерапията се беше получило така, че бяха минали 6 мес. от издаването на първия протокол и ми пуснаха скенер, за да го подновят. И след около 3 месеца ми дадоха направление и за ПЕТ скенер.

# 193
Ще имам мастектомия с поставяне на експандер. Затова най вече се притеснявам от лъчетерапия.
Да не пореди кожата и да стане усложнение. Направих консултация с доц  Попов от свети Георги Пловдив, каза ми че няма да има проблем и първо се минавало през уред който определял колко е чиствителна кожата. Но все пак съм доста притеснена, защото знам че има може да има усложнения.

# 194
Лечението ми продължава вече 19 месеца. Минах през химиотерапия, операция, лъчетерапия, една година таргетна терапия и продължава на хормонална терапия. До тук имам само 4 скенера с контраст. Четейки ви-не съм сигурна дали е правилно. Според онколога ми нищо не налага други образни изследвания. Избрала съм да му се доверя. Дано не греша.
Няколко дни никой не пишеше в темата и усетих, че ми липсва общуването с вас.
Бъдете здрави!

Общи условия

Активация на акаунт