Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 38 865
  • 766
  •   1
Отговори
# 600
При нея става дума за много малка зона (4–5 мм), която не изглежда напълно типична и затова е дадено BI-RADS 4B. Това означава средно подозрение – шанс за рак 10–50%, но в повечето случаи излиза доброкачествено. Лимфните възли са напълно нормални, а диагнозата фиброкистозна мастопатия. ЯМР с контраст е стандартно уточняващо изследване. Миличка, както ти писа друга дама, доплати си в Сити Клиник ЯМР разчитане от Виктор Йорданов. Изключително добър е!

За справка:
BI-RADS 1–2 → нормално/доброкачествено
BI-RADS 3 → почти сигурно доброкачествено (98%)
BI-RADS 4A/4B/4C → нужда от биопсия (2–10% / 10–50% / 50–95%)
BI-RADS 5 → силно подозрение >95%
BI-RADS 6 → потвърден рак (след биопсия)

Аз не бих бързала със заключенията. Най-важното сега е да се минат всички стъпки за уточняване: ЯМР и биопсия. Стискам палци да е фалшива тревога. Има добър шанс да е така. Късмет!

BI-RADS 4 от където и да го погледнеш си дава сигнал за злокачествено.
При мен ЯМР ми беше с над 95% шанс за доброкачествено, но отдоло написали BI-RADS 4.
Ами злотачествено си излезе Sad

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 12:19 от DaiaD

# 601
При нея става дума за много малка зона (4–5 мм), която не изглежда напълно типична и затова е дадено BI-RADS 4B. Това означава средно подозрение – шанс за рак 10–50%, но в повечето случаи излиза доброкачествено. Лимфните възли са напълно нормални, а диагнозата фиброкистозна мастопатия. ЯМР с контраст е стандартно уточняващо изследване. Мира, както ти писа друга дама, доплати си в Сити Клиник ЯМР разчитане от Виктор Йорданов. Изключително добър е!

За справка:
BI-RADS 1–2 → нормално/доброкачествено
BI-RADS 3 → почти сигурно доброкачествено (98%)
BI-RADS 4A/4B/4C → нужда от биопсия (2–10% / 10–50% / 50–95%)
BI-RADS 5 → силно подозрение >95%
BI-RADS 6 → потвърден рак (след биопсия)

Аз не бих бързала със заключенията. Най-важното сега е да се минат всички стъпки за уточняване: ЯМР и биопсия. Стискам палци да е фалшива тревога. Има добър шанс да е така. Късмет!

BI-RADS 4 от където и да го погледнеш си дава сигнал за злокачествено.
При мен ЯМР ми беше с над 95% шанс за доброкачествено, но отдоло написали BI-RADS 4.
Ами злотачествено си излезе Sad

Ще доплатя за разчитане . Разбирам , че от ЯМР ще зависи дали ще има нужда от биопсия

# 602
Мили дами,
Пак имам нужда от съпорт и пак го търся тук, където винаги съм намирала помощ и полезен съвет. 

Трябва ми добър психолог/психотерапевт, който да се заеме с мен. Тая гадост, дето се беше населила в моята ЛМЖ, дойде заради един огромен проблем/дерт/грижа, който ме яде от около 6 години.
Въпреки всички усилия, които положих през тези 6 години, този проблем/дерт няма да мога го реша, нито да го изолирам от себе си. 
Ето защо ми трябва помощ, за да "свикна" с проблема, да го "приема", да се "примиря" или каквото ще да е, за да започна да живея нормално в компанията на този проблем.

Обяснявам тъй дълго, за да стане ясен профилът на специалиста, от който имам нужда - той трябва да ми помогне не (само) в битката с диагнозата, а в битката със самата мен.

# 603
  • Sofia
Нова котка, помощ от психолог можеш да намериш в "Една от 8". В основата на онкологичните заболявания и най-вече в това на рак на гърдата са сложни взаимоотношения с близки хора, с неудовлетвореност и дълбоко скрити разочарования. Така, че всяка една от нас малко или много знае как се чувстваш. Пожелавам ти да намериш своята душевна утеха, за да може изцелението ти да е пълно, защото освен тялото ни, страда и душата ни.

# 604
Аз горещо препоръчвам моя психотерапевт - Мая Игнатова. Страшно много ми помогна. Започнах да се виждам с нея по време на лечението и единственото, за което съжалявам, е че не съм започнах  по-рано.

Мили дами,
Пак имам нужда от съпорт и пак го търся тук, където винаги съм намирала помощ и полезен съвет.  

Трябва ми добър психолог/психотерапевт, който да се заеме с мен. Тая гадост, дето се беше населила в моята ЛМЖ, дойде заради един огромен проблем/дерт/грижа, който ме яде от около 6 години.
Въпреки всички усилия, които положих през тези 6 години, този проблем/дерт няма да мога го реша, нито да го изолирам от себе си.  
Ето защо ми трябва помощ, за да "свикна" с проблема, да го "приема", да се "примиря" или каквото ще да е, за да започна да живея нормално в компанията на този проблем.

Обяснявам тъй дълго, за да стане ясен профилът на специалиста, от който имам нужда - той трябва да ми помогне не (само) в битката с диагнозата, а в битката със самата мен.

# 605
DaiaD, ами аз на български написах, че дава сигнал за такова. Не, че е такова.
Продължавай да ми вадиш от кладенци вода. Чела съм ги.

Ariella, за мен на 100% трябва да направиш биопсия! Най-малкото да си сигурна ти за себе си. Докторите не могат да са на 100% сигурни.
При мен ЯМР имаше 5% шанс за злокачествено и то заради предишната диагноза.
Вържи си гащурите Wink

Aelita_62, да, написано е заради предишната ми диагноза. Аз на скенери, ЯМРта и ПЕТ скенери вяра вече на 100% нямам..

# 606
Разбирам те, не споря с теб ❤ Просто понякога в групата четат и момичета, които са в шок и приемат BI-RADS като диагноза. Затова го обяснявам по-подробно. За да има яснота и спокойствие за всички. Ти си напълно права, че BI-RADS дава сигнал за уточнение, но не и окончателна ‘присъда’.

[quote author=DZ link=topic=1810078.msg50534248#msg50534248 date=1764529425]

Ariella, за мен на 100% трябва да направиш биопсия! Най-малкото да си сигурна ти за себе си. Докторите не могат да са на 100% сигурни.
Вържи си гащурите Wink

Aelita_62, да, написано е заради предишната ми диагноза. Аз на скенери, ЯМРта и ПЕТ скенери вяра вече на 100% нямам..
[/quote]

# 607

Вържи си гащурите Wink

Точно това искам сега да изясня за себе си, тъй като в момента нищо не знам, освен че изобщо не е трябвало да посещавам АГ първия път за преглед на гърди. Ако след ЯМР резултатът е различен, мога ли аз да си поискам биопсия, например? Искам да се информирам и да знам какво е най-добре да се направи. Притеснена съм, но към момента се опитвам да не мисля за самия резултат (да не се самонавивам), а да знам какво точно трябва да направя стъпка по стъпка.
Edit: При прегледа с АГ така и не разбрах тогава какво точно е. Тя не каза дали е киста, например, освен че „всичко е наред“ и да си живея живота. Имам малки деца на 2 и 3 години, като съм кърмила около 3 месеца и двата пъти. Тя заключи, че е свързано с кърменето .

# 608
  • Добрич
Ariella, най-добре е да се направи кор биопсия (дебелоиглена биопсия под ехографски контрол). След нея се прави хистология и едва тогава може да се каже със сигурност какво точно е образуванието. Образните изследвания са важни, но понякога според тях има доброкачествено образувание, а после се оказва, че всъщност е злокачествено. Д-р Виктор Йорданов в Сити Клиник е възможно най-добър избор и за ЯМР и за кор биопсия.

Ето най-обща информация:

Скрит текст:
Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

За медицинските специалисти:

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

Ако хистологията открие доброкачествено образувание, следва наблюдение или операция. Толкова. Няма нужда от още образни изследвания, от имунохистохимия и пр.

# 609
Ariella, най-правилно е биопсия. На нищо по-малко не се съгласявай. Аз лично направо режа и изследвам, но и биопсия е достатъчно като за начало.

DaiaD, те нека се изплашат първо, пък после да почерпят😘.
 Обратния случай не ми харесва.
Всяко нещо трябва да е червена лампичка!
При мен втория път червената лампичка дойде от обикновено обяснение на доктора, че не всеки рак се вижда на ехограф. Опипвах си от 17г нещо в другата гърда. Това си остана от кърменето. Каналчета ли, нещо друго ли. На ехограф не се вижда. Пред 2022г на ПЕТ скенер също.
Реших да не се филмирам, но тук една мацка написа същото след 1-2 месеца.
На втория червен сигнал вече реагирах.
Реално прочетеното тук, може да ми е спасило живота!
Платих си сама ЯМРто. И там над 95% шанс за доброкачествено,  ама айде заради диагнозата да се вземе биопсия.
И патолога се припоти с него. Ама това друг въпрос вече, да не разводнявам.
Та нека се стряскат и да се проверяват. Дано да е безпричинно😘

# 610
Разбирам те, не споря с теб ❤ Просто понякога в групата четат и момичета, които са в шок и приемат BI-RADS като диагноза. Затова го обяснявам по-подробно. За да има яснота и спокойствие за всички. Ти си напълно права, че BI-RADS дава сигнал за уточнение, но не и окончателна ‘присъда’.

Вържи си гащурите Wink

[/quote]
Да, и при мен така, но защо тогава са тези образни изследвания!? Ехограф - Мамограф - ЯМР. ПЕТ не показвал. Да има какво да плащаме.

# 611
Мен биопсията ме спаси.
6 месеца след профилактика напипах нещото сама. Веднага посетих хирург-мамолог. Мамографията излезе Bi-rads 3. После ме гледаха 3 лекари в ехографския кабинет и заключиха, че е фиброаденом, да се следи. Добре, че хирургът, при който се върнах, се усъмни какъв е този фиброаденом на 49г. След биопсията (излезе карцином) правих и ЯМР, разчетено от д-р Виктор Йорданов, но това беше да се видят добре лимфните възли преди операцията.

# 612
  • Добрич

Скрит текст:

Вържи си гащурите Wink

[/spoiler]

Да, и при мен така, но защо тогава са тези образни изследвания!? Ехограф - Мамограф - ЯМР. ПЕТ не показвал. Да има какво да плащаме.
[/quote]

Ехограф и мамограф дават само ориентир. Най-добрият вариант за образна диагностика на млечни жлези и аксили е ЯМР с контраст.  Изброените са с ДИАГНОСТИЧНА функция.

Биопсията и хистологията са действителните РЕЗУЛТАТИ.

КТ с контраст и ПЕТ КТ са за стадиране на рака.

При поставена диагниза за карцином водеща роля има лекарят с медицинска онкология,  а не лекар хирург-онколог. Това са различни специалисти.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 00:59 от Вела

# 613
Привет, готини Simple Smile Аз пак нещо не мога да заспя в тъмното на нощта и така…
Вела, благодаря за информацията с телка, че моя изтича на 1 март, и получих едно писмо преди месец, където ми пишат, че не по-късно от 3 месеца трябва да подам за преосвидетелстване, а аз още не съм стартирала приготовлението с документите.. а и се чудя дали да не изчакам да видя какъв час ще ми дадат за ЯМР на черен дроб средата на декември, за да включа евентуално всички документи.. Мислех си и док. за кръвното също да включа, че от тази година от април съм на хапчета, за съжаление..

Ариели, успех, момиче, всичко ще е наред, страхотни съвети от всички си получила. Супер е, че са ти дали направление за ЯМР, но си направи и корбиопсия, след като се консултираш с добър доктор.
На 17 август 2023 в един супер готин летен ден, уж за профилактичен преглед, бързо-бързо минах и ехограф, и мамограф, и корбиопсия, 4мм беше и при мен. Оказа се резултата малко кофти, ама доктора като ми каза “ Спокойно ще оздравееш напълно” и това ми оправи настроението Simple Smile
Има едно мото за настроението, което е много готино, и сега ми излезе някак си.. Никой не е длъжен да поддържа доброто ви настроение, това си е само и единствено ваша работа Simple Smile Simple Smile

Кис ю all, baby’s Simple Smile

# 614
Здравейте, отдавна не съм писала, но си изчитам всичко, което пишете тук. Аз на 12 ноември правих мастектомия с реконструкция на другата гърда превантивно, така беше планирано още от миналата година. Въпреки, че се бях настроила да мине всичко бързо, се оказа, че организмът ми явно е натрупал негативи от хормоналната и таргетната терапия и след операцията вдигах кръвно, температура, наложи ми се кръвопреливане..Минаха и тези нещо, НО имам един голям проблем-вече трета седмица след операцията имам една суха кашлица , нещо като дразнене в гърлото и в изпавено положение все кашлям, в легнало положение-не кашлям. След операцията се е наложило да ме приспиват отново, защото съм изкървила и се чудя да не е от тръбата за упойката това...Почвам да се психясвам да не е от белите дробове да имам разсейки. Не знам как да постъпя

Общи условия

Активация на акаунт