Увеличение на потребителската такса при посещение на личен лекар

• 3 413
  • 128
  •   1
Отговори
Напоследък в медиите широко се обсъжда дълго отлаганото увеличение на потребителската такса при посещение на личен лекар. Коментират се суми между 8 и 11 лв и това дали да бъде обвързана с размера на МРЗ. Какво е вашето мнение по темата?

# 1
  • София
Аз съм ЗА!

# 2
Ако се спрат пробойните в здравната каса, няма да е необходимо да се вдига драстично таксата.

Даже ще остават пари.

# 3
Пълен абсурд! Не мога да разбера дали хората знаят какво означава да си здравно осигурен? Как така касата ще плаща веднъж, а ние допълнително, при положение че за един пациент в листата им на възраст 18-65 години НЗОК заплаща по 3 лв. на месец? Ако се наложи на някой да отиде до личния лекар, който го препрати на специалист и на изследвания, това означава, че минимум трябва да даде 33 лв. Това звучи, меко казано, смешно. Как си представяте например пенсионерите, които, дори и да плащат по-ниска такса, пак ще им бъде много? И последно, да не забравяме защо я въведоха тази такса преди години - искаха да намалят пациентите, които ходят за щяло и не щяло при тях, и образуваха само опашки.
П.С. Лакомията е страшна!

# 4
Като знам каква голяма част от хората не ходят дори на профилактичен преглед, ако се увеличи таксата, ще станат още по-малко. От друга страна, таксата не е увеличавана от много години, май още откакто я въведоха. Въпросът е защо изобщо е необходима такава такса при положение, че си здравно осигурен и си плащаш не малки вноски всеки месец? Слушах коментар от представител на личните лекари, според когото, хората ще започнат да ценят повече труда и времето на лекаря и няма да ходят, когато им скимне (не го каза с тези думи, но това беше смисълът). Лично на мен ми се налага да ходя на профилактични прегледи всяка година при 5 различни специалисти, поне по 2 прегледа, ако се налага лечение и повече. Определено увеличението на таксата ще се отрази на бюджета ми.

# 5
Профилактичен при ЛЛ- кръвно, килограми, ръст, талия, кардиограма, за  какво да ходят? Една ПКК е 10 лева, по- лесно и бързо е да си я платиш, отколкото да си губиш времето чрез ЛЛ.

# 6
Против. На какво основание искат увеличение на таксата? Това ще подобри ли качеството на услугата?
Давам пример-педиатъра на детето и наш личен лекар е в отпуск до 15.09 На детето трябва да се постави последна ваксина до същата дата, както и да се вземат бележки за яслата, но тя е в Италия.... Аз разбирам, че всеки трябва да почива, но точно преди 15.09 когато  родителите имат нужда от посещение преди започване на учебната година, нея я няма. Заместничката й работи без часове, има ли смисъл да казвам за какво чудо става въпрос пред кабинета? Всяка бележка за детето се плаща, часове вечно няма, направленията се взимат с клизма, или нея изобщо я няма.
Винаги се бърза, защото няма и медицинска сестра при нея, много време се губи с един пациент, а опашката отвън е огромна.

# 7
Профилактичен при ЛЛ- кръвно, килограми, ръст, талия, кардиограма, за  какво да ходят? Една ПКК е 10 лева, по- лесно и бързо е да си я платиш, отколкото да си губиш времето чрез ЛЛ.
Ако имаш някакви неразположения, те насочват към по-специфични изследвания. Също и за направления-гинеколог, очен лекар, ендокринолог. Повечето жени около мен правят като минимум такава профилактика. Понякога се налагат и още прегледи.

# 8
И ще ти дадат толкова направления само за профилактика?

# 9
И ще ти дадат толкова направления само за профилактика?
На мен ми дават, да. Но съм в частен медицински център. И си имах оплаквания и симптоми.

# 10
Твърдо против увеличението на потребителската такса при личния лекар. Здравеопазването трябва да е достъпно за всички. С увеличаването на потребителската такса ще се увеличи и броят на самолекуващите се.
Давам пример, ако ми е необходимо направление за кръвни изследвания, например за ПКК и урина, и се наложи да платя 11/12 лева потребителската такса при ЛЛ, ще предпочита варианта да отида в лабораторията и да си платя. ПКК и урина струва 10-12 лева.

# 11
Абсолютно съм ПРОТИВ!!! При личната ходя през три месеца за лекарства по ЗК. Има някакво малко намаление на лекарствата, които и бездруго са скъпи. Поне две от тях (общо три) са доживот. Като й дам 11лв.за първия месец губя отстъпката и на практика си оскъпявам лекарствата. Тя ми пуска и по някое изследване. Познайте дали ще ида да й покажа резултатите, че да дам още 11лв.,освен ако няма нещо притеснително. По-рядко ходя за направление, или за някой вирус. Ако беше да не ходя през три месеца за лекарства, може би щях да съм ОК. А и отделно, ще се дават 11лв. в лабораторията, при специалиста (това все по ЗК).

# 12
Всеки месец, идеш и не идеш, получават 3 лева, когато отидеш, пак се води преглед и пак им плащат около 40 лева, колко още? За лекарствата по здравна каса, ако ги даваха свободно, хич нямаше да отида, намалението не си заслужава. Ако трябва да дам 10 на ЛЛ+ 10 на специалист, направо ще си отида на частно, няма да си губя времето да чакам.

# 13
Всеки месец, идеш и не идеш, получават 3 лева, когато отидеш, пак се води преглед и пак им плащат около 40 лева, колко още? За лекарствата по здравна каса, ако ги даваха свободно, хич нямаше да отида, намалението не си заслужава. Ако трябва да дам 10 на ЛЛ+ 10 на специалист, направо ще си отида на частно, няма да си губя времето да чакам.

На мен две от лекарствата ги дават не точно свободно, но с хартиена рецепта от очен лекар и имам такава, но по ЗК са почти наполовина (не съвсем, но голям процент) . Особено едните капки са 40+лв. без отстъпка. На третото му дават малка отстъпка, около 3лв.,но НЕ може с хартиена рецепта, нито свободно (струва без отстъпка 17 лв, по ЗК около 15лв) . Та съм принудена при личната. И не ми е ОК предложеното повишение.

# 14
bubolina73 40 лв плащат (вече 50) на лекарите специалисти. На личните лекари нищо не им плащат за прегледите, те са си само на 3 лв. месечно.

Общи условия

Активация на акаунт