Увеличение на потребителската такса при посещение на личен лекар

• 3 430
  • 128
  •   1
Отговори
# 15
bubolina73 40 лв плащат (вече 50) на лекарите специалисти. На личните лекари нищо не им плащат за прегледите, те са си само на 3 лв. месечно.
Гугъл казва друго

За общопрактикуващи лекари (ОПЛ):
​Годишен профилактичен преглед: 36 лв. (към май 2025 г.).
​Задължителни имунизации: 16,50 лв. (към май 2025 г.).
​Прегледи на диспансеризиран пациент: цените варират в зависимост от броя на заболяванията (напр. 34 лв. за едно заболяване, 36 лв. за две).
​За лекари-специалисти:
​Първичен преглед: 50 лв. (към май 2025 г.).
​Вторичен преглед: 20,50 лв. (към май 2025 г.).

Не е да са на просешка тояга, но определено им е по изгодно да имат записани много пациенти, за които държавата плаща на калпак, а да ходят малко.
Така хем ще се обезкуражат някой да ходят често, хем прихода ще се вдигне.
Не е много добре за обикновения човек. Но за докторите е добре.

# 16
metal.vixen Имах предвид обикновен преглед, за другите е ясно.

# 17
metal.vixen Имах предвид обикновен преглед, за другите е ясно.
Ок. Моя грешка.

# 18
И на личните се плащат прегледите.

# 19
Абсолютно съм ПРОТИВ!!! При личната ходя през три месеца за лекарства по ЗК. Има някакво малко намаление на лекарствата, които и бездруго са скъпи. Поне две от тях (общо три) са доживот.
Скрит текст:
Като й дам 11лв.за първия месец губя отстъпката и на практика си оскъпявам лекарствата. Тя ми пуска и по някое изследване. Познайте дали ще ида да й покажа резултатите, че да дам още 11лв.,освен ако няма нещо притеснително. По-рядко ходя за направление, или за някой вирус. Ако беше да не ходя през три месеца за лекарства, може би щях да съм ОК. А и отделно, ще се дават 11лв. в лабораторията, при специалиста (това все по ЗК).
И лекарствата са назначени от специалист т.е. ЛЛ се явява посредник, а трябва да му се заплати такса като за преглед. Да не говорим, че често се случва сестрата да прави това упражнение - изписване на рецепта по ЗК.
Нека увеличат таксата, но за формалности като това посредничество не е справедливо.

# 20
Много са ми странни хората! За един маникюр на драго сърце дават 70лв, за посещение при лекар и 2.90 им се свиди, което вече и за едно пътуване с градски транспорт не стига. Определено са много платени, като мине едно дете с гърлобол и хрема 4 пъти в месеца срещу 3-4лв от държавата. И може би няма да се налага да се чака по 3 часа, ако не е така лесно достъпно и безплатно. А който смята, че му е по-изгодно да си плати сам изследванията и не му трябва и компетентно разчитане, няма лошо да си се лекува сам.

# 21
За 2.90,никой нищо не е споменал,но 10 лева не са малко. Предполагам,че деца и бременни няма да се плаща и пак всичко опира до работещите. Нашата лична за разчитане на изследвания не взима повторна такса .

# 22
Много са ми странни хората! За един маникюр на драго сърце дават 70лв, за посещение при лекар и 2.90 им се свиди, което вече и за едно пътуване с градски транспорт не стига. Определено са много платени, като мине едно дете с гърлобол и хрема 4 пъти в месеца срещу 3-4лв от държавата. И може би няма да се налага да се чака по 3 часа, ако не е така лесно достъпно и безплатно. А който смята, че му е по-изгодно да си плати сам изследванията и не му трябва и компетентно разчитане, няма лошо да си се лекува сам.
А удръжките от заплатата броите ли ги? Вижте си във фиша колко са.

# 23

Не е точно така. Първи преглед и назначени изследвания-2,90лв. След това разчитане на тези изследвания и назначаване на лечение-2,90лв. Евентуално вторичен преглед или издаване на болничен или бележка за отсъствие на детето- пак 2,90лв. Всяка бележка/документ се заплаща. Съгласна съм да има увеличение, но с 4 пъти по-голямо увеличение би трябвало да има и по-добро качество на услугата според мен.

# 24
ПРОТИВ.
Нали смисълът на това доплащане е хората да ценят повече труда на лекаря? Ами ето, ценят го, плащат там нещо. Но да плащат 1% от минималната работна заплата е прекалено (10-11 лв в момента, от Нова година кой знае колко ще е).
Здравната каса е затова, тя да плаща за труда на лекаря. Има си цени на услугите, да договарят.
Пример: в Германия няма такава такса, на лекаря се плаща само от Здравната каса.

# 25
  • Sofia
И аз съм против. Те личните са толкова арогантни, за нищо свършено пак искат повишение на таксите.

# 26
 Разбира се,че съм против.На какво основание искат в пъти увеличение на таксата?!Първо: като материална база моята ЛЛ ползва кабинет,който не е ремонтиран поне от 20г.Влизаш и се чудиш къде да седнеш.Второ: въобще не спазва работното време.Трето:за направление се молиш и обясняваш по три пъти.
Само да вметна,че ползвам услугите и от доста време,защото работеше с прекрасен педиатър,която отгледа децета ми!

# 27

Чакай малко, фризьорката ти получава ли всеки месец иосем процента от заплатата ти разпределена между теб и работодателя?
Фризьорката ти получава ли фиксирана сума ходиш/ не ходиш?. И ако ходиш 3.90 ?

Размерът на вноската е процент от дохода.
Не е "свидене".
Дали ще идеш или не на фризьор е въпрос на желание.
Здравеопазването не може и не бива да е лукс.
Защо във Великобритания е безплатно?

Вярно е, че има хора, които злоупотребяват. Но това не е механизма за отсяване.

# 28
Дори не проумявам защо ги наричате лекари като са си просто едни администратори.
Против съм, разбира се. Твърде нагло увеличение.

# 29
Против съм.
Все се оплакват, а са като феодали вкопчени в практиките си. С времето стават груби и арогантни от ояждане с благата от касата, така им се дава още повод да са овластени  и  бездушни

Държавата веднъж скубе хората с данъци, включително и за здраве, още такси искат да вземат от редови граждани отново за вече платено

Общи условия

Активация на акаунт