Увеличение на потребителската такса при посещение на личен лекар

• 3 453
  • 128
  •   1
Отговори
# 30
Много са ми странни хората! За един маникюр на драго сърце дават 70лв, за посещение при лекар и 2.90 им се свиди, което вече и за едно пътуване с градски транспорт не стига. Определено са много платени, като мине едно дете с гърлобол и хрема 4 пъти в месеца срещу 3-4лв от държавата. И може би няма да се налага да се чака по 3 часа, ако не е така лесно достъпно и безплатно. А който смята, че му е по-изгодно да си плати сам изследванията и не му трябва и компетентно разчитане, няма лошо да си се лекува сам.
Аз на маникюр не ходя, камо ли пък да давам по 70 лв. И при ЛЛ вече почти не ходя, защото ходя на частно, тоест - тя си прибира парите за мен всеки месец, но аз на практика не ползвам безплатното "здравеопазване". Колко по-рядко трябва да ходя? Защо ще ми се вдига таксата за преглед, при положение, че се осигурявам на пълна заплата?

# 31
Ами другото предложение на съсловието- децата, пенсионерите, инвалидите да плащат пълна такса и после да си търсят разликата от този, който е определил тя да е по-ниска или въобще да няма. Ще тръгне един пенсионер, който едва ходи и  трудно се е добрал до поликлиниката, да обикаля инстанции, които ще му възстановят сумата. Не е ли по лесно лекарите да отчитат месечно колко деца и пациенти с намалена такса имат и те да си получават разликата. Все пак издават протокол за прегледа.
А получавате ли касова бележка за таксата? Аз за първи път получих такава преди дни от специалист, при когото отидох на преглед. Досега никога от никого.

# 32
Аз и от специалисти на платен преглед не съм получавала.

# 33
Пълен абсурд! Не мога да разбера дали хората знаят какво означава да си здравно осигурен? Как така касата ще плаща веднъж, а ние допълнително, при положение че за един пациент в листата им на възраст 18-65 години НЗОК заплаща по 3 лв. на месец? Ако се наложи на някой да отиде до личния лекар, който го препрати на специалист и на изследвания, това означава, че минимум трябва да даде 33 лв. Това звучи, меко казано, смешно. Как си представяте например пенсионерите, които, дори и да плащат по-ниска такса, пак ще им бъде много? И последно, да не забравяме защо я въведоха тази такса преди години - искаха да намалят пациентите, които ходят за щяло и не щяло при тях, и образуваха само опашки.
П.С. Лакомията е страшна!
Аз като здравно осигурено лице.
Не смятам, че изобщо трябва да има такса .
И лимити например при стоматолога.
Нали си здравно осигурено лице.
Плащаш всеки месец не малка сума.
И като се има предвид, че има за съжаление бедни хора които нямат какви въ да си плащат здравни и.И какво трябва да се оставят да умрат ли.
Защо изобщо ще искат да се доплаща винаги за всичко.
А да не говорим как се злоупотребява със децата които са болни и им искам непосилни суми за операции например.И всеки път родителите се молят на обществото да помогне.
Искат раждаемост .
Е как да родя второ дете като виждам какво се случва.
Голями злоупотреби спрямо здравеопазването има и то от години.

# 34
Ако стават груби може би причината е, че за да имат нормални доходи, трябва да са записали поне 2000 пациента в практиката си. А с такава бройка пациенти, прегледите на ден са ти 40-50 като на конвейр. Отделно никой не отчита, че доходите на тези хора не са чисти, а всеки месец се плащат данъци, наем, консумативи, заплата на сестрата и осигуровки, такси да може да ползваме неотложно звено уикенда, за софтуер, за касов апарат, за поддръжка на това и онова, дори хартията за документите. Който е самоосигуряващо се лице или има фирма, има представа за какво става въпрос.
Това, което плащаме ние за здравни осигуровки на месец е смешна сума спрямо това какво се плаща в Германия например. И не може все с тази мантра, че като се плащат здравни осигуровки всичко трябва да ти е безплатно. При зъболекаря сърдите ли се, че доплащате по 150лв за процедура и че има ограничение за година?
В крайна сметка поне малко уважение трябва да има човек, към този когото търси по въпроси за най-ценното - здравето.
Моят ОПЛ е изключително свестен човек, отговорен, съвестен, компетентен. С огромна практика - чака се дори със записан час и редовно си е в кабинета до 4 следобед, въпреки че работното му време е до 1. Е, и за него редовно чувам пред вратата коментари как бил бавен и много се чакало или как не пускал документи дистанционно да не се разкарват. Еми, често си мисля, че си заслужаваме това, което ни чака. След още няколко години, няма и да има избор при кого да се запишеш.

# 35
Много са ми странни хората! За един маникюр на драго сърце дават 70лв, за посещение при лекар и 2.90 им се свиди, което вече и за едно пътуване с градски транспорт не стига. Определено са много платени, като мине едно дете с гърлобол и хрема 4 пъти в месеца срещу 3-4лв от държавата. И може би няма да се налага да се чака по 3 часа, ако не е така лесно достъпно и безплатно. А който смята, че му е по-изгодно да си плати сам изследванията и не му трябва и компетентно разчитане, няма лошо да си се лекува сам.
Не сравнявай педикюр със здравеопазването.
Плюс това не всеки си прави ноктите.

Искат увеличение на таксата а като ти трябва направление са стиснати и се правят на интересни когато ти потрябва.

Преди няколко години моя мъж влиза в дежурния кабинет в ДКЦ 6 почуква на вратата и лекаря направо пита здравна книжка имате ли.
А знаете ли, че се заплаща.

Има много злоупотреба от страна на личните лекари.
Те директно ни имат за банка .

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 15:41 от Танчето_30

# 36
Ако стават груби може би причината е, че за да имат нормални доходи, трябва да са записали поне 2000 пациента в практиката си. А с такава бройка пациенти, прегледите на ден са ти 40-50 като на конвейр.

# 37
Аз наистина не разбирам защо е това схващане, че лекарският труд НЕ СТРУВА пари. И ми прави впечатление с какво озлобление се говори за лекарите - не само тук, а като цяло. Да, има хора, които посещават лекарския кабинет регулярно - деца, възрастни хора, хронично болни - и в повечето случаи те имат право или на намалена такса или изобщо не заплащат такава. Убедена съм, че повечето от възразилите за такса от 10лв. ходят ежемесечно на фризьор или маникюр за по 30-40лв всяка от тези услуги. Цените в бюти салоните за последните 2г скочиха двойно и никой не коментира. Да - здравеопазването е социално значима услуга, затова държавата трябва да заплати таксите на уязвимите групи, а не да задържа таксата за всички на нивата от преди 30 години. Това е моето мнение.

# 38
Не, не ходя ежемесечно на фризьор, нито пък в бюти салон, а както вече казах - и на маникюр не ходя. За сметка на това се осигурявам на пълна заплата и ходя на частно ако имам нужда от специалист.

Аз потребителската такса от 10-11 лв. мога да си я позволя. А какво правят хронично болните или дори тези пациенти, които не могат да си позволят да ходят на частно за преглед при специалист?

А нещо за определения етнос, който не внася осигуровки, но окупира спешните отделения при най-малкия проблем ще коментираме ли? Защото там изтича огромна част от ресурса за здраве. А нещо за останалите пробойни по които здравната каса се източва?

И хайде, ако може, без манипулациите, че не искаме трудът на лекаря да бъде заплатен! Искаме, разбира се, само че за тази цел има здравна каса, а не за пореден път липсващите пари да се извадят от джоба на съвестните пациенти.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 17:16 от Acid_Burn

# 39
Аз наистина не разбирам защо е това схващане, че лекарският труд НЕ СТРУВА пари. И ми прави впечатление с какво озлобление се говори за лекарите - не само тук, а като цяло. Да, има хора, които посещават лекарския кабинет регулярно - деца, възрастни хора, хронично болни - и в повечето случаи те имат право или на намалена такса или изобщо не заплащат такава. Убедена съм, че повечето от възразилите за такса от 10лв. ходят ежемесечно на фризьор или маникюр за по 30-40лв всяка от тези услуги. Цените в бюти салоните за последните 2г скочиха двойно и никой не коментира. Да - здравеопазването е социално значима услуга, затова държавата трябва да заплати таксите на уязвимите групи, а не да задържа таксата за всички на нивата от преди 30 години. Това е моето мнение.

Кое не струва пари? Ако работиш за 2000 лева здравната ти вноска е 8 % това прави 160 лв.

От които ти плащаш 64, а работодателя плаща 96 лв
Ако е по голяма заплатата - повече. Ако е по малка по-малко, но не по-малко от 86 лв.

Тази сума е нищо за теб. Без пари.

Всеки месец.

И още нещо!
Ако ги плащаме тези 11 лв, ще имаме ли достъп до по-добра услуга?
Ще мога ли по-лесно да си запиша час за лекар? Ще има ли направления като ми трябват? Ще получа ли по-добро обслужване?

# 40

Кое не струва пари? Ако работиш за 2000 лева здравната ти вноска е 8 % това прави 160 лв.

От които ти плащаш 64, а работодателя плаща 96 лв
Ако е по голяма заплатата - повече. Ако е по малка по-малко, но не по-малко от 86 лв.

Тази сума е нищо за теб. Без пари.

Всеки месец.

И още нещо!
Ако ги плащаме тези 11 лв, ще имаме ли достъп до по-добра услуга?
Ще мога ли по-лесно да си запиша час за лекар? Ще има ли направления като ми трябват? Ще получа ли по-добро обслужване?

В България системата на здравеопазване е солидарна. Т.е. от вноските на всички се покриват разходите за лечение на всички. Вие, аз и т.н. плащаме средно по както сте сметнала 160лв на месец - т.е. 1920лв на година. Една операция знаете колко може да струва нали...  обикновено е в хилади левове, често в десетки хиляди. Вашите 1920лв, ако трябва да покрият лечението на един човек /ако приемем, че вноските бяха по партида индивидуални/ до къде щяха да стигнат, имате ли представа? До никъде. Здравеопазването е скъпо нещо... много скъпо. И изобщо не става дума за 10лв, че нещо се покрива с тях. Тези пари за такса имат съвсем друг замисъл. Вноските ни от 8% така или иначе скоро ще се променят най-вероятно, просто защото парите не достигат. А те недостигат, защото много хора не се осигуряват на реални заплати и сивия сектор в БГ е над 30%. Темата е много голямааа.

# 41
И много се краде от касата.

# 42
Ами да вземат институциите да си свършат работата и да пресекат, доколкото е възможно, сивата икономика. Не може всичко да е на гърба на примерния данъкоплатец. Колкото до солидарната здравна система - за мен това е правилният начин на финансиране само че със сивата икономика и огромния брой неосигурени, но ползващи здравни услуги, системата се опорочава. Проблемът е в неработещите институции и издържането на някакви хора, за да бъдат електорат.
И хайде да попитам - какъв е смисълът на потребителската такса?

# 43
Танчето_30 Таксата от 3 лв трябва да се запази, защото доста хора преди време ходеха за щяло и нещяло и само правеха опашки.

# 44
Идеята е, че дори символична такса намалява ненужните посещения при лекар за дребни оплаквания, като по този начин се предпазва от претоварване на личните лекари и системата.
Друга цел е да се създаде чувство за съпричастност и отговорност у пациента към здравната система. И др.

Общи условия

Активация на акаунт