Станах жертва на фишинг измама

• 5 839
  • 91
  •   1
Отговори
# 60
  • Ю Ес ъф Ей
Винаги когато получавате СМС с хипервръзка, която е "shortened" или най-добре всяка хипервръзка, копирайте адреса в https://www.virustotal.com/gui/home/url
Там ще видите кой е финалния адрес.

# 61
Ако си следиш сметките не могат да те излъжат. Никакви линкове не сравнявам, защото ми е ясно кога е фишинг.

# 62
На всеки може да се случи, не се срамувайте.
Направете си карта Револют и я зареждайте точно с необходимата за покупката сума.
А дебитната и кредитната карта ги заключвайте - да не може да се оперира с тях в чужбина. Ако пътувате някъде - си ги отключвате.

# 63
Сега се опитах дигитална карта към моята.
Уж направих.
И в приложението нищичко няма.

# 64
Сутринта фишинг уж от а1
Неплатена сметка, до 3 дни ще ми спрат телефона уж Joy
От телефона не се вижда линка какъв е. За да видя, трябва да кликна.
От компютъра обаче като отида на линка без да кликна се вижда адреса долу в ленатата и нищо общо с а1.
Обаче на телефон не се вижда и хората се лъжат и кликат.

Както вече предполагам се разбра от кликсне глава не боли. Проблемът е какво правиш по-нататък, след като кликнеш. Като най - малко, за тези които се ориентират, в лентата на браузъра вече си вижда къде точно те е препратило.

# 65
Е, аз знаех, че е измама.
Знам кога си плащам сметката към а1 и къде.
Но е имало моменти съм се чудела това измама или не е.
То е море от глупави имейли.

# 66
На всеки може да се случи да се подведе, вече има доста добри фишинги. На мен пък са ми пращали невероятно тъп мейл от НАП, например, (даже с правописни грешки, подписан само с първо име) че не съм си попълнила адекватно данъчната декларация. И го игнорирах, след няколко дена ми звъняха да ме питат защо не съм отговорила на мейла и че срока изтича и има глоба.

# 67
Да, отговор от МВР получих като прикачен файл.
Смотан имейл адрес и прикачен файл.
Ама се усетих.

# 68
  • Melmak
Има и някакъв фишинг, който е свързан с НЗОК. Уж, че е станала грешка и ще връщат пари. Не знам кой е видял касата да връща пари, ама връзват се…

# 69
На всеки може да се случи да се подведе, вече има доста добри фишинги. На мен пък са ми пращали невероятно тъп мейл от НАП, например, (даже с правописни грешки, подписан само с първо име) че не съм си попълнила адекватно данъчната декларация. И го игнорирах, след няколко дена ми звъняха да ме питат защо не съм отговорила на мейла и че срока изтича и има глоба.

Защо не им каза, че откакто изтекоха данните ни от техния сайт, не отговаряш на никакви техни писма? Имаш телефон, да звънят, като са на зор.

# 70
Е те това правят явно. Пак добре че звънят, вместо както един предишен път, да кажат “ти имаш нужда от нас, не ние от теб - незнанието не е извинение да се нарушава закона”. Но бях 100% сигурна че е измама, втрещих се като звъннаха.

# 71
Много е лесно да се разбере дали се обаждат от НАП, или са мошеници. Служителите на НАП не те карат да правиш нищо друго, освен да отидеш до най-близкото поделение и да си оправиш проблема с техен служител.
Нито да цъкаш линкове, нито да пращаш пари, нито нещо друго.

# 72
  • Ю Ес ъф Ей
Както вече предполагам се разбра от кликсне глава не боли. Проблемът е какво правиш по-нататък, след като кликнеш. Като най - малко, за тези които се ориентират, в лентата на браузъра вече си вижда къде точно те е препратило.
Невярно и опасно твърдение. Риск има, независимо че е по-нисък ако нищо не се въвежда. В зависимост колко ти обновен софтуера на телефона - ОС, браузър, цъкване на неподходящата хипервръзка може да инсталира вреден софтуер на телефона, например чрез drive-by attacks. Или прост да ти напълни телефона със спам.
То вече има и zero-click attack, само че там обикновено жертвите не са потребителите на bg-mamma. Simple Smile

# 73
В това, да се държи устройството включено и свързано към Интернет вече има риск. Но ние сме в бг мама все пак, няма как да се откажем от устройствата въобще и "да не цъкаме" нищо. Затова и говорим за премерен риск. Иначе не виждам как редови ползвател може да оцени кой линк е безопасен само като го гледа. Колко ползвателя могат авансово да оценят дали това е съобщение въдица или не... На същия принцип имам познати които не теглят от банкомат. И не поръчват онлайн. От всички "тухли" не можеш се защити. Но в рамките на разумното можеш.

# 74
  • Ю Ес ъф Ей
Аз приемам, че всяка хипервръзка пратена ми чрез смс е зловредна. Освен, ако не очаквам смс точно от този номер, в това време и пак бих я отворил след проверката, която описах по-горе. Иначе трия директно и докладвам номера за спам.
Много малко легитимни бизнеси тук биха пращали хипервръзка чрез смс.

Общи условия

Активация на акаунт